Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Óriásit buktak a baloldali pártok, megújulás azonban most sem várható

2024. július 05. 11:20

Magyar Péter nem a Fidesztől, hanem a baloldaltól vitte el a szavazók legnagyobb részét.

2024. július 05. 11:20
-

Nyitókép: Peter Kohalmi / AFP

 

Hatalmas vereséget szenvedtek a baloldali pártok a nemrég lezajlott választásokon, ám a következményeket nem viselik a pártvezetők, a prominens politikusok nem hajlandóak lemondani, valamint korábbi, már bukott arcok kezdtek el visszatérni a politikai porondra. Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy nem akar a Demokratikus Koalíció éléről távozni, miközben a Momentum vezetésére az a Fekete-Győr András is pályázik, aki egyszer már megbukott pártelnökként. Az MSZP társelnökeként ténykedő Komjáthi Imre pedig leszögezte, vissza akar térni a párt élére, de

 csak akkor, ha megszüntetik a társelnöki rendszert.

A baloldalt padlóra küldte a Tisza

A Magyar Péter-jelenség egyértelmű legnagyobb vesztesei a baloldali pártok, ugyanis a Tisza nagy részben tőlük vitt el szavazókat. A DK 2019-ben 16 százalékot ért el az európai parlamenti választáson, most pedig az MSZP-DK-Párbeszéd hármas tengely éppen, hogy csak 8 százalékot el tudott érni. A Momentum pedig a közel 10 százalékos eredményét kevesebb, mint 4 százalékra rontotta. A Jobbik annyira meggyengült, hogy korábbi 6 százalék feletti eredményét sikerült 1 százalék alá bevinni. Jól látszik tehát, hogy a Tisza főként a baloldali szavazótáborba harapott bele. Ezt támasztja alá az is, hogy a minap Rónai Egonnak Kubatov Gábor is megerősítette, hogy 

a Fidesz táborából a Magyar-féle párt 2 százaléknyi szavazót vitt el. 

Gyurcsány menekül a felelősség elől

Hiába a csúfos leszereplés, az óriási választási vereség, a baloldalon továbbra sincsenek következmények. A baloldal első embere, Gyurcsány Ferenc nem érzi úgy, hogy felelőssége van a választási eredményeben. „Az ellenzék összességében támogatottságában nagyjából ugyanott tart, mint egy évvel ezelőtt. Az ellenzék belső szerkezete alakult át” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Spirit FM műsorában szerdán, miután múlt héten 33 pontban kiértékelte a DK számára kudarcos választást, és bejelentette, hogy nem mond le a párt éléről.

Megjelent egy új szereplő, Magyar Péter, aki Gyurcsány szerint nem értéket közvetít, hanem azt sejteti, hogy egymagában képes lesz „sárkányölőként megölni ezt a valamit”. Gyurcsány lemondásának elmaradását azzal indokolta, hogy a mai helyzetben a mostani a DK legerősebb felállása, legjobb csapata. Gyurcsány Ferenc 33 pontban foglalta össze pártja és az ország helyzetét, majd kitért arra is, már tárgyalnak arról, hogy miben kell változtatniuk. A DK-vezér annak is hangot adott, hogy 

szerinte pártja Magyarország egyetlen számottevő baloldali pártja, és szerinte a legmegbízhatóbb és hiteles történelmileg is.

 „A haza legyen büszke rá, hogy ilyen párt létezik, mint a DK, attól függetlenül, hogy háromszáz vagy kétmillió ember támogatja” – fogalmazott Gyurcsány.

A Momentumnak már nincs lentebb 

A Momentum is hatalmasat bukott június 9-én, aminek meg is lett az eredménye: elképesztő belső harcok és válságok feszítik szét a szebb napokat megélt pártot. A Népszava információi szerint a párt választási bukása óta szinte polgárháborús viszonyok alakultak ki a párton belül. Jelenleg Fekete-Győr András és Tompos Márton pályáznak a párt vezető posztjáért, ám sokan elhagyják a süllyedő hajót. 

Mindezek mellett a Momentum elnökségéből olyan prominens alakok is távoznak, mint Soproni Tamás, Hajnal Miklós és Orosz Anna. A Momentum legutóbbi elnöke, Donáth Anna az európai parlamenti eredményeket

 kudarcként értékelte, ezért lemondott az elnöki tisztségről. 

A szocialisták és a Jobbik is nehéz helyzetbe kerültek

A DK-val és a Párbeszéddel közösen induló MSZP mindössze nyolcszázalékos eredményt ért el az EP-választáson. A szocialista párt társelnökei, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre is közölték, hogy vállalják a felelősséget az eredményért, és lemondanak a tisztségeikről.

Később Komjáthi az ATV Egyenes beszéd című műsorában azonban már arról értekezett, hogy újra elindulna az elnöki posztért, de csak akkor, ha a társelnöki rendszert megszünteti a párt, mert szerinte „a magyarok vezérel­vűek”.

Komjáthi azt is elmondta, hogy az erős kötődés ­miatt nem fogja engedni a párt logójának vagy nevének módosítását, szerinte szükség van arra, hogy az MSZP szuverén párt legyen. Arra ugyanakkor nem tudott választ adni, hogy az MSZP milyen felállásban fog indulni a 2026-os választáson, erre még nincsenek tervek.

A választásokon szintén minősíthetetlen eredményt elérő Jobbiknál is változások következtek be. Az elnöki pozíciójából távozott Gyöngyösi Márton, a múlt héten pedig Adorján Bélát választották meg a párt élére. Adorján már tizenöt éve tagja a Jobbiknak, jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei közgyűlés tagja és Vásárosnamény önkormányzati képviselője.

A Magyar Nemzet cikkében fölhívta a figyelmet arra, hogy hiába választottak azonban új elnököt, a párt meghatározó politikusai közül többen is a Jobbik vezetésének a tagjai maradtak.

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jooeee
2024. július 06. 10:17
Feri! A gazdáid beléd rúgtak. - Igyál meg valamit inkább!
irmag2
2024. július 06. 09:43
Megújulás? De hát mikor voltak jók?
DeGar
2024. július 05. 23:05
Ferenc képét elnézve, a sok pia rendesen nyomot hagyott rajta, ez nemcsak korosodás.
tapir32
2024. július 05. 19:59
Gyurcsánynak a Magyar iránt érzett irigysége vagy az Orbán iránti gyűlölete az erősebb? Feri lelkileg és szellemileg tönkre fog menni, ez a probléma felemészti! Alul maradt egy botcsinálta politikussal szemben! Ez, különösen fájhat egy ilyen "zseniális" politikusnak! Ennyit ért a sok szájtépés, hazudozás, gyűlölködés, az ország mocskolása, az EU-s pénzek kifizetése elleni propagandájuk stb. Magyar nem fog összeállni a két legelutasítottabb politikussal! A Gyurcsány, Dobrev duóval. Ők lesznek rövidesen a politika "büdös halai" akiket mindenki elkerül! Outsidertől így kikapni nagy szégyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!