A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Pár korsó sör áráért okoznak százmilliós károkat és életveszélyt a tolvajok

2024. június 02. 20:18

Évente több száz millió forintos kárt, jelentős fennakadásokat, sőt, sokszor életveszélyt okoznak a színesfémtolvajok, mindezt pár korsó sörért és egy doboz cigarettáért.

2024. június 02. 20:18

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Óriási kárt okoznak a színesfémtolvajok, akik a vezetékek megrongálása és ellopása mellet az aknafedeleket, sőt, még a villanypóznák ajtaját is képesek elvinni. Gyakorlatilag minden, nem megfelelően rögzített vagy a forgalomtól távoli helyen található, könnyedén leszerelhető és elvágható fémalkatrészt és vezetéket magukkal visznek a tolvajok. 

A színesfémekre szakosodott bűnözők a zsákmányt szinte azonnal eladják, a néhány ezer, tízezer forintos nyereségüket pedig sokszor alkoholra, cigarettára és kábítószerre költik, miközben egy néhány centiméteres fémvezeték ellopásával évente több száz millió forintos kárt okoznak.

A tolvajok nem csak a megrongált vezetékek, alkatrészek pótlása miatt okoznak jelentős kárt elsősorban a közműcégeknek és a vasútnak, erre még rájön a szolgáltatások időszakos kiesése miatt jelentkező, tovagyűrűző kár is. Ráadásul nem ritka, hogy a színesfémtolvajok tevékenységükkel – a megrongált berendezéstől függően – életveszélyes helyzetet okoznak, például rongálásuk következményeként áramütés érheti azt, aki megközelíti a sérült vezetéket.

Négymilliós kár, háromezer forintért

Legutóbb a magyar-szlovák kőolajszállításban okozott fennakadást három fóti elkövető, akik elhatározták, hogy földben elfekvő rézkábeleket kiásva megpróbálják ellopni. Alsónémedi térségében vágtak ki egy körülbelül 20 centiméteres darabot, majd a gödör betemetése nélkül elhagyták a helyszínt.

Ezt is ajánljuk a témában

A kábel elvágásával az elkövetők több órára zavart okoztak a Szlovákiából Magyarországra irányuló kőolaj szállítását koordináló elektronikai rendszerben, amely ideiglenes szolgáltatáskiesést eredményezett. 

A hiba teljes kijavítása több napot vett igénybe, miközben a háromezer forint értékű vezetékdarab ellopása miatt okozott kár javítása négymillió forintba került.

Pár doboz cigaretta miatt 28 napot késtek a vonatok

A MÁV hálózatán is súlyos károkat okoznak a megélhetési bűnözők. A vasúttársaság közlése szerint tavaly 28 millió forint kárt okoztak a színesfémtolvajok 2013-ban, közel 400 bűncselekményt követtek el az év során. 

Az ellopott és megrongált berendezések miatt 40 ezer percet, vagyis közel 28 napot késtek a vonatok, vagyis a tovagyűrűző hatások miatt valójában jóval nagyobb kár érte a vasúttársaságot és az utasokat. 

A vasúthálózat kiemelt célpontja a bűnözőknek, akik előszeretettel lopják el a pályához tartozó csavarokat, sőt, síndarabokat, valamint a biztosítóberendezéshez tartozó kisebb alkatrészeket, de akár a sorompó alkatrészeit is. Így tehát nem csak anyagi kárt okoznak, de balesetveszélyt is okoznak a tolvajok, akik mindössze pár ezer forintot kapnak az illegális fémhulladékért a MÉH telepeken.

A fémlopás mások életébe kerülhet

A közműcégek és az önkormányzatok is súlyos összegeket fordítanak az ellopott, megrongált vezetékek és más fémberendezések pótlására. A bűnözők sokszor az utcai csatornafedeleket is elviszik, amennyiben könnyedén fel tudják ezeket szedni. Ezzel sok esetben életveszélyt okoznak, mivel a figyelmetlen gyalogosok beleeshetnek a több méter mély csatornákba, de egy rossz mozdulat is elegendő egy komolyabb sérüléssel járó balesethez. Igaz ez az autósokra is, valamint a gépkocsiban keletkező anyagi kár is jelentős lehet.

S miközben a tolvajok a MÉH-ben, vagy más kapcsolataikon keresztül alig kapnak pénzt az ellopott zsákmányért, pótlásuk jelentős összegbe kerül, ráadásul sokszor nem is állnak azonnal rendelkezésre a speciális fémtárgyak, így az ideiglenes veszély-elhárításnak is komoly ára lehet.

A MÉH telepeken elvileg nem vehetik át az illegális fémhulladékokat, ugyanakkor a kereskedők sok esetben nem kérnek semmilyen dokumentumot sem az eladóktól, vagy a tolvajok hamis papírokkal igazolják a fémek eredetét. A telepeket rendszeresen ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és a kereskedők is sok bejelentést tesznek. Arról ugyanakkor nincs becslés, hogy a hatósági fellépés mennyire hatékony és a tolvajok mekkora részét sikerül felelősségre vonni.

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sosemvolt
2024. június 03. 15:48
Van egy törvény erre, csak viszonylag enyhe. Btk. 323. § Közérdekű üzem működésének megzavarása. Azért én a vasúti biztonsági berendezések megrongálását valahol odasorolnám, hogy szándékos emberölési kisérlet tömeg ellen. Kezdő tétel 30 év fegyház, minden mérlegelés nélkül. Mivel mi fizetjük a költségeket bérbe adni őket valamelyik fejlődő országba, ott nincs wellnes ellátás, így olcsón kijönnénk.
Ehetős Odó
2024. június 03. 12:17 Szerkesztve
Amíg nem minősítik ezeket terrorcselekménynek és nem varrják be fegyházba az elkövetőket meg az orgazdákat, addig nem lesz rend. Frissítés: Úgy látom, nyitott kapukat döngetek, már előttem is megírták sokan. Már csak a kormánynak kellene lépnie.
Chekke-Faint
2024. június 03. 06:25
No és mi van a nem pitiáner tolvajokkal? Mert azok is vannak és a kár és a veszély is nagyságrenddel nagyobb.
august
2024. június 03. 06:10
Ép ésszel nem magyarázhatóak ezek a bűnözési hullámok, emlékezzünk csak, amikor főleg választások előtt beindult régebben is a kábellopási biznisz, amikor HÉV vezetékeket, kilométerszámra, villamosokat ellátó kábeleket, vasúti sorompók akkumlátorait, szinesfém biztosítóberendezések vezetékeit lopták, üzemszerűen, vagy emlékezzünk csak a dohányboltok fóliázása körüli balhékra, amikor pár ezer forintos "zsákmányszerzés reményében tucatnyi agyhalott kockáztatott 8 év börtönt is a 'fegyveres rablásért. Kicsit olyasmik ezek a hullámok, mintha lenne egy jól behatárolt bűnözői kör, akiket be lehet vetni alkalom adtán ilyesmi célokra, ugyanis még az elkövetők szempontjából is a bagatell "nyereség" eltörpül a köznyugalom megzavarása miatti felháborodás mellett. Nem beszélve a károkozás mértékéről, ahogy a cikkben is szerepel. Akkor még a nagyobb súlyú bankrablásokról, és a robbantásos akciókról nem is beszéltünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról