A nemzetközi sajtó lerántotta a leplet Orbán új jobboldali „szuperfrakciójáról”

2024. június 14. 14:00

A The European Conservative szerint jelentős fordulatra kerülhet sor a közeljövőben.

2024. június 14. 14:00

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Marine Le Pen, Geert Wilders és a többi jobboldali vezető egy jobboldali szuperfrakció létrehozásáról tárgyalnak. Ez a jobboldali blokk magába foglalhatná az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakcióját, és zászlajára tűzhetné a korrupció és az illegális bevándorlás elleni harcot – erősítette meg a The European Conservative-nak több brüsszeli forrás.

A cikk a jobboldali „szuperfrakció” lehetséges összetételének bemutatás mellett kitért arra, hogy a Politico újságírója állítólag az egyik megbeszélést követően egy kézzel írott jegyzetet talált a tárgyalóteremben, miután az Identitás és Demokrácia (ID) vezetői távoztak.

A lap szerint a feljegyzéseken utalnak az AfD-re is, amelyet az ID néhány hete kizárt soraiból.

Emellett említi a cikk Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és a Fideszt, amely évekkel ezelőtt kilépett az Európai Néppártból (EPP). A jegyzetben az áll, hogy „Orbán Viktor új csoportja”, ami utalhat arra is, hogy a Fidesz is bekerül az új szuperfrakcióba. Végül a lap megemlített egy másik lehetőséget is, amely szerint Orbán Viktor csatlakozhat egy harmadik szuverenista csoporthoz az AfD-vel és a többi el nem kötelezett nemzeti konzervatív párttal, melynek neve Vera Europa lehet.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. június 19. 07:36
Vera Jurova? Meglepne:)
2024. június 15. 07:18 Szerkesztve
Ha Salis ribanc AfD-s akkor már értem miért engedte a Fidesz itthon szabadon. Amúgy a mentelmi jog csak ürügyeszköz egy direkt elhúzott ítélkezés mellé. Az országlókupec megint bagóért érdeke szerint kiegyezhetett.
2024. június 14. 18:26 Szerkesztve
- - -
leonardodicarpaccio
2024. június 14. 17:36
European Conservative Nonprofit Ltd. Tas Vezér utca 3-7, 1113 Budapest, Hungary Kristóf Máté Nagy, Managing Director
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!