Akár 800 ezer forintot is lehet diákmunkával keresni

2024. május 09. 23:07

A piacon nagy változás nem történt tavaly óta, csak a fizetések nőttek.

2024. május 09. 23:07
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A nyitóképen egy diákmunkás irodai kisegítő munkát végez a nyíregyházi önkormányzat hivatalában. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban 146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában. Fotó: MTI/Balázs Attila

 

Ha nyár, akkor sokaknak a diákmunka jut eszébe, a fiatalok körében népszerű tevékenység remek lehetőség arra, hogy megismerkedjenek az iskolán kívüli élettel, a munka világával és ezért még pénzt is kapnak. A szabályok szigorúak a diákmunkákkal kapcsolatban: a legtöbb iskolaszövetség, amely összeköti a kiskorúakat a számukra ideális munkahellyel, csak olyan munkalehetőséget biztosít, ahol a diák napi maximum nyolc órában, heti legfeljebb öt napot dolgozhat a diák. 

A törvény értelmében kiskorú ráadásul nem dolgozhat este 10 után. 

A hatályos törvény értelmében anélkül nem is jelentkezhet valaki diákmunkának minősülő munkára, ha nem tagja egy diákszövetkezetnek. Diákmunkára a legtöbb helyen csak 16 éves kor felett lehet szülői hozzájárulással jelentkezni, a legtöbb szövetkezet nem kínál 16 évesnél fiatalabbaknak munkát, ugyanis ott sokkal szigorúbb törvényi feltételeket kell teljesíteni. 

A trendek az évek folyamán nemigen változtak, továbbra is fizikai munkák a legnépszerűbbek, beleértve a raktáros és az árufeltöltő pozíciókat, extrovertáltaknak jó pozíció lehet egy call center, ám nagy számban vannak könnyebb irodai munkák is, amelyek akár otthonról is végezhetők

Ezt is ajánljuk a témában

A felnőttek munkájával ellentétben azonban fontos különbség a diákmunkáknál, hogy ott nem jár szabadság, ugyanis a diák a szabadidejében vállal munkát, a diák legtöbb esetben órabér alapon dolgozik, azaz annyit fizetnek ki neki, amennyit ledolgozott.

Van munka, van pénz

Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet ügyvezetője a Mandinernek elmondta, adataik szerint a tavalyi évhez képest körülbelül 10 százalékkal magasabb bérszintre számíthatnak a fiatalok.

A szakértő szerint a munkalehetőségek száma általánosságban hasonló maradt, jelentős változás nem tapasztalható. A Meló-Diák ügyvezetője szerint az év első negyedévében valamivel több diák jelentkezett diákmunkára, mint általában szokott, 

azonban bizonyos szektorokban az év elején még kevesebb a munkaigény, mint nyáron vagy az év végén.

Majzik szerint a legnépszerűbbek idén a nagy rugalmasságot biztosító, jó körülmények között végezhető és jól fizető állások lesznek: tapasztalataik szerint különösen a mozik, strandok, gyógyfürdők, kereskedelmi egységek, valamint az irodai munkakörök számítanak vonzónak a diákok számára. 

Hosszú évek tapasztalata alapján a diák munkavállalók száma magas, és idén nyáron is hasonlóan magas részvételre számítunk”

– jegyezte meg Majzik Nándor.

Jól járnak a fiatalok azz SZJA-mentességgel

A 25 év alattiak SZJA-mentességét természetesen a diákmunkások is élvezhetik, azaz nekik sem kell fizetniük a személyi jövedelemadót, azaz a bruttó fizetésüket kapják kézbe a fiatalok. A szabályok szerint a mentesség azokra vonatkozik, akik havi szinten 433 700 forintot meg nem haladó fizetést kapnak.

Az szja-mentesség akkor is érvényes, ha a 25 év alatti fiatal nem szövetkezeten keresztül, hanem hagyományos munkaviszonyban dolgozik.

A legjobban fizető diákmunkák továbbra is az IT gyakornoki pozíciókban található, ahol akár az 5000 forintos órabér is elérhető, a könnyű fizikai és a betanított munkáknál az óradíj nagyátlagban a minimum kereshető összegnél húzodik, azaz az 1534 forint/óra sáv környékén. Ez átszámítva azt jelenti, hogy a legalacsonyabb bér, ami diákmunkával kereshető a nettó 250 ezer forint alatt marad kicsivel, pontosan 245.440 forint.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­­g­­a­z­­i n­i­­­m­­f­o­­m­­­á­­­n­­­i­­á­­­k­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
lauderstenonis-2
2024. május 10. 15:51
Azért a cikk írója linkelhetett volna pár olyan álláshirdetés, ahol diákokat keresnek 800 ezres fizetéssel.
blackorion93
2024. május 10. 09:17
Ja gondolom azért dübörög a diákhitel1-2, mert rommá keresik magukat a fiatalok :D Hogy van az, hogy cinizmustól nem öklendeztek ilyenkor?!
javicesareo
2024. május 10. 09:06
Az Onlyfansen biztosan lehet ennyit keresni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!