Páncélozott harcjárműveket is fognak tervezni a győri egyetemen végzett mérnökök

2024. március 22. 15:27

Nem csak a Honvédség, a védelmi ipar is fejlődik.

2024. március 22. 15:27

Nyitókép: honvedelem.hu / Kertész László

A győri egyetem harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzését elvégzőkre nagy szüksége van a felfutóban lévő magyar hadiiparnak – írta a Magyar Nemzet. Ahogy arról a honvedelem.hu beszámolt a győri Széchenyi István Egyetem

az országban elsőként elindította a harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzést,

két féléves formában. Az itt végzettek képesek lesznek kiszolgálni, támogatni és irányítani a harci járművek gyártását, fejlesztését, átalakítását, szervizelését és tesztelését.

A hallgatók egyebek között a kiberbiztonság, a páncélzat kialakítása, a kétéltű járművek elemzése, valamint a tereptan, a katonaföldrajz és a geoinformatika területén szereznek naprakész ismereteket a részben személyes jelenléttel, részben online formában megvalósuló képzésen. A képzés során olyan tantárgyak hallgathatók, mint az alkalmazott mechanika, a fegyver- és lőszertechnika, a járműelektronika-kibervédelem, a páncélozás, a harcjárműtechnika valamint a kommunikációtechnológia. Az órákat az egyetem munkatársai, illetve külsős, katonai szakemberek tartják.

A mérnöki végzettségű hallgatók a képzés végén

harc- és páncélozott jármű szakmérnök,

míg az azzal nem rendelkezők harc- és páncélozott gépjármű szakember végzettséget szereznek.

Ahogy arról korábban a Mandiner is többször beszámolt a védelmi ipar kitörési pont lehet a magyar gazdaság számára is. Az elmúlt években ebben az irányba jelentős lépések is történtek. Több városban is épülnek különböző lőszer és fegyvergyárak, amelyek a jövőben ideális munkahelyet tudnak majd biztosítani a végzett mérnököknek. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. március 23. 09:18
Nemlétező iparhoz képeznek nemlétező szakértők. Nagy mutatvány. A Currus 20 éve halott, gyártani utoljára a 90-es évek elején volt képes - alkatrészeket. A honvédségi javitóbázisok 30 éve fel lettek számolva. A Haditechnikai Intézet 2006 óta halott. Miről megy a néphülyités ismét? Német, usa hadmernökök okatnak magyarokat?
Akitlosz
2024. március 22. 16:20
Na és akik ott oktatni fognak honnan értenek ahhoz, amit tanítanak? Mentorálás lesz oktatás helyett? Az az olcsó.
Akitlosz
2024. március 22. 16:18
Nincsen magyar hadi ipar. Ezzel a végzettséggel jó, ha 1-2 céghez el tudnának helyezkedni. Azok is külföldiek. Úgyhogy ez megint nem több, mint olcsó munkaerő biztosítása a külföldi befektetők számára.
contractor-2
2024. március 22. 16:11
Nem tudom van-e 3 ipari szinten kompetens GD&T mérnök az egész országban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!