Ezt tudjuk eddig az óbudai önkormányzat botrányáról

2024. március 07. 11:40

Négy embert őrizetbe vettek, és előkerült P. Gábor neve is.

2024. március 07. 11:40
null

Nyitókép: MTVA/Róka László 

Mint arról mi is beszámoltunk, pár napja civil ruhás nyomozók lepték el az ellenzéki vezetésű III. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatalának óbudai épületét. Ahogy a Magyar Hírlap hírt adott róla: a nyomozók kiérkezése összefüggésben állhat a 2022-es országgyűlési választás előtt kirobbant üggyel. A közvélemény által akkor Anonymous-videóként elhíresült hanganyagban többek között Szabó Tímea párbeszédes országgyűlési képviselő kampányáról is beszélnek. Mint ismert: az akkor nyilvánosságra hozott felvételen az hallható, 

ahogy Óbuda vonatkozásában P. Gábor és F. László visszaosztott, illetve külföldről érkező pénzekről beszélgetnek.

P. Gábor 2020-ig a XIX. kerületi Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője, Gajda Péter kispesti szocialista polgármester jobbkeze volt, s egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott. P. Gábor ezen kívül Karácsony Gergely kampányában is közreműködött, Óbudán pedig az önkormányzati lap irányítását is rábízta Kiss László DK-s polgármester.

Ezt is ajánljuk a témában

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közleménye szerint – amelyet mi is megírtunk – „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények” miatt több helyszínen eljárási cselekményeket végeztek és négy személyt őrizetbe vettek.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi a Kft.-jén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

Négy embert őrizetbe vettek

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. 

A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, 

a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A nyomozók négy embert őrizetbe vettek korrupciós és gazdasági bűncselekmények megalapozott gyanújával.

A Magyar Nemzet egy, az üggyel foglalkozó cikkében arra emlékeztet: a KNYF egy III. kerületi kenőpénzes korrupciós botrány, valamint a Karácsony Gergely 2021-es előválasztási kampánya miatt is folytat egy egyesített nyomozást.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint írták, mindkét ügy a szocialisták egyik fővárosi háttéremberéhez, P. Gábor nevéhez kötődik, aki 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen – 

P. lényegében az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt.

A férfi egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott, s nevét főként akkor ismerhette meg a szélesebb közvélemény, amikor 2019-ben kiszivárogtak azok a kispesti hanganyagok, amelyeken Lackner Csaba volt szocialista önkormányzati képviselő részletesen beszámolt a kerület korrupciógyanús ügyleteiről.

A felvételeken Lackner többek között arról beszélt, hogy 2016-tól közeli munkakapcsolatba került és együtt „dolgozgatott” Gajda Péter „végrehajtójával”.

P. Gábor befolyását jól mutatja, hogy a hangfelvételeken úgy említették, mint aki bármit el tud intézni az önkormányzatnál.

A Magyar Nemzet P. Gábor kapcsán azt is felidézte, hogy az országgyűlési választások előtt a médiában Anonymousként elhíresült férfi a közzétett videói egyikében több korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozta P. Gábort. A maszkos alak például egy rejtett kamerával készített felvételt mutatott be, amelyen P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számolt el. Az álarcos alak akkori állítása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénz volt a téma – és itt meg is érkeztünk a mostani történésekhez.

Ezt is ajánljuk a témában

A portál szintén emlékeztet: egy másik videóban közölt hangfelvételen P. Gábor a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztések megcsapolásáról beszélgetett valakivel. A felvétel szerint P. Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy negyvenhat és egy nyolcvanhat lakásos ingatlanból „osztottak vissza” nyolc lakást. E ponton fontos kiemelni, hogy Szaniszló tagadta a vádakat.

Ezt követően pedig olyan dokumentumok is napvilágot láttak, 

miszerint P. Gábor tevékenyen részt vett Karácsony Gergely előválasztási kampányának szervezésében.

2021. augusztusi e-mail szerint P. a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot és elérhető felületlistát száz óriásplakát elhelyezésére. P. azt kérte, hogy megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a 99 Mozgalom lesz, amely jelenleg nem jogi személy.

A megrendelő, vagyis a Párbeszéd Magyarországért egyik társelnöke Karácsony Gergely főpolgármester volt abban az időben, a párt másik társelnöke pedig Szabó Tímea volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:04
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­­ö­­­g­­­ö­s­­­ ­­l­á­n­y­­­o­­­k­­ ­­­v­­­á­r­­­n­­­a­­k­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
nempolitizalok-0
2024. március 07. 14:05
Közben a libsi pedofilokra is rendesen vadásznak, újabb kettőt tegnap el is kaptak.
llnnhegyi
2024. március 07. 13:42
Gyurcsány Ondó Ferenc vesztésre áll egész Magyarországon. Végre!
kissb56
2024. március 07. 13:29
Indul a foscunami vissza gyurcsányék pofájába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!