Köszönjük meg Trianont?

2024. február 15. 05:55

A Bauer- és Ungváry-féle balliberálisok megpróbálják megmagyarázni nekünk azt, hogy mindez igazságos volt, sőt jól is jártunk vele. Talán még köszönettel is tartozunk!

2024. február 15. 05:55
null
Borbély Zsolt Attila
Borbély Zsolt Attila
Magyar Nemzet

„Igen, Trianon lehetett volna rosszabb, de ezt kompromisszumnak nevezni, mint teszi azt Ungváry, több mint eufemizmus – ez tényferdítés, magát magyarnak mondó embertől pedig a Stockholm-szindróma gyanúját felvető lelki probléma. Kompromisszum lehetett volna az etnikai határvonal meghúzására való törekvés, aminek eredményeképpen nagyjából a Horthy-korszak revíziós sikerei utáni 1941-es Magyarország rajzolódhatott volna ki.

Az pedig egyenesen észveszejtő, hogy bő száz évvel az országunkat feldaraboló békeparancs aláírása után akad magyarul beszélő ember, aki tagadja annak diktátumjellegét, aminek semmi köze ahhoz, hogy milyen mértékben teljesültek a szomszéd országok követelései.

A diktátumjelleg abból adódik, hogy egy nagy részben megszállt, lényegében védekezésképtelen országra kényszerítették rá a győztes nagyhatalmak a maguk elképzelését, ami éles ellentétben állt a népek önrendelkezési jogával.

Annak érzékeltetésére, hogy miként viszonyult a szóban forgó békeszerződés az értékelvekhez, hadd idézzem Alkonyi László borszakírót, aki a csángók boráról írott eszmefuttatásában a következőket fogalmazta meg:

»Míg Trianon előtt Erdélyben a román oktatás magasabb színvonalon állt, mint Óromániában, s a román iskolákban az is gondot okozott, hogy a magyar nyelvet legalább tantárgyként oktassák, addig a mi moldvai csángóinknak a magyar iskoláikért, a magyar miséikért egyaránt kemény és állhatatos harcot kellett folytatniuk. Amíg a románság küzdött erdélyi testvéreiért, addig a magyarok alig tudtak moldvai véreikről. Ha a békeszerződések az igazságról, az igazságosságról, a kisebbségek elnyomásának enyhítéséről szólnának, bizonyosan nem Erdély hovatartozásáról, inkább Moldva északnyugati területeinek Magyarországhoz csatolásáról vitatkoztak volna Trianonban.«

Ungváry a Monarchia népeinek szaporodási rátájára hivatkozva azt állítja, hogy nem lett volna egyben tartható a történelmi Magyarország. Ezzel szemben nem nehéz belátni, hogy magyar impérium alatt azok az asszimilációs folyamatok, melyek eredményeképpen olyan, masszív magyar többségű városokban, mint Kassa, Nagybánya vagy Arad, nemzettársaink részaránya tíz százalékra vagy az alá esett, fordított előjellel mentek volna végbe, és ma akár negyvenmilliós, zömmel magyar lakossággal bíró középhatalom lehetne hazánk.

Legmellbeverőbb Ungvárynak a média által legtöbbet idézett gondolatmenete, miszerint nem jártunk rosszul Trianonnal, hiszen a fejletlenebb területeinket csatolták el. Példát is hoz, miszerint ez olyan, »mintha Budapestről levágnák Kelet-Magyarországot. A budapesti adófizető sokkal jobban járna«.

Ez cinikus, abszurd, nem mellesleg ténybelileg is cáfolható gondolatmenet. Tagadhatja-e bárki, hogy az integer Magyarország egy jól működő, felívelő pályán levő gazdasági egység volt, amivel mindenki jobban járt anyagi szempontból, mint a szétdarabolással?

E sorokat olvasva Göncz Árpád emlékezetes kijelentése jut eszembe, amit apám, Borbély Imre tett közkinccsé a Harc a nemzet érdekében című kötetének Tóth Károly Antal által készített életútinterjújában.

Személyesen is megéltem, hogy Göncz Árpádnak megvolt az érzéke ahhoz, hogy mosolyogva, kedélyesen szúrja lelken a nemzetben gondolkodó magyar embereket.

Amikor 1998-ban az akkor még Csoóri Sándor által vezetett Magyarok Világszövetsége delegációját fogadta köztársasági elnökként az Országgyűlés épületében, azzal kezdte a világ magyarságának címzett mondandóját, hogy nem szereti a »-ság-ség«-re végződő fogalmakat. Vagyis a magyarság közösségként felfogása ellen emelte fel a szavát.

A XX. század elején az akkori baloldal a szabadkőművességgel karöltve ránk hozta az ország szétdarabolását, a kommunisták igyekeztek az egészet kitörölni a közemlékezetből, míg a Bauer- és Ungváry-féle balliberálisok megpróbálják megmagyarázni nekünk azt, hogy mindez igazságos volt, sőt jól is jártunk vele. Talán még köszönettel is tartozunk!

S ezek az emberek nevezik kirekesztőnek azt, aki meg meri állapítani mindezek alapján, hogy ők nem képezik részét a magyar nemzet érzelmi szolidaritáson (is) alapuló közösségének.”

***

Nyitókép: Képernyőfotó

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. február 17. 10:34
“Tizenxmillió magyar soha nem gondol Trianonra mint politikai tőkére.” - strz123. Tizenxmillió!? Gondolja, hogy ennyi trianonozó balfácán van, aki pedig tudja, hogy nem tehető felelőssé az elfoglalt területek mai lakossága közül senki a három-négy generáció óta eltelt dolgokért, meg azt is, hogy már abban az időben a magyarság kisebbségben volt, meg azt is, hogy a Monarchia elnyomó apparátusa sok helyen a magyar elit tagjaiból állt, és hogy a magyarokkal szemben komoly ellenérzés alakult ki a kiegyezés utáni időkben a nemzetiségek körében? De mit ért MAGA a világból? Mert ha a fentiekről nem tud vki, akkor meg a jóleső akol-melegség mellett könnyen alakulhat ki benne egy teljesen értelmetlen harag és bosszúvágy a más nemzetbéli kortársaival szemben. Ami persze megnyilvánul olykor a lelátókon és az utcán, a munkában a hétköznapokon is? És, mint írtam: legfőképpen meg szavaz azokra, akik “politikai tőkét akarnak csiholni a prózai megélhetéshez és a hatalomban maradáshoz”…
Box Hill
2024. február 16. 10:05 Szerkesztve
Ezek védik a Tanácsköztársaság szerepét, amivel komcsijaink hozzájárultak a trianoni diktátum súlyosságához is.
Revízió
2024. február 16. 06:40
Ez az ungvári (y-t nem érdemli meg ! ) egy hazaszerető országban már börtönben rohadna ! A szólásszabadság nem azt jelenti, hogy a népünk létezése ellen törőket és eseményeket bárki is méltassa ! A nemzeti traumák és hősök megítélése TABU ! Akinek ez nem tetszik húzzon el ebből sz országból vagy börtönbe vele !
ornagyornagy
2024. február 15. 14:59
ungváry nevű magyargyűlölő komcsi-libsi véglényből kibújt az igazi énje. Javaslom fejetlenebb részeit, mint pl. a fejét leválasztani, és a teste - illetve mindenki más - jobban járna így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!