„Ha bátorkodok egyetérteni például Jézussal, akkor putyinista vagyok. Pedig nem, nem vagyok az” – Nagy Kriszta Tereskova a Mandinernek

2024. február 27. 21:10

Virágok közt fekvő, táncra már képtelen gyönyörű balerinák, vérző pipacsok, katonai rohamsisakban pózoló „amazonok” és lánctalpakkal megtaposott barbie babák. Ezekkel a képekkel találkozhattunk Nagy Kriszta Tereskova „Ez az életem vége” című kiállításán. A művésszel életről, halálról és a napra pontosan két éve dúló orosz háborúról beszélgettünk.

2024. február 27. 21:10
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nemrég, a belváros szívében nyílt Tokaj Art Wine Galéria adott otthont Nagy Kriszta Tereskova „Ez az életem vége” című kiállításának. Az alkotóval életről, halálról, a két éve dúló orosz-ukrán háborúról, és az utóbbi árnyékában telő mindennapokról is beszélgettünk.

***

A Hold utcai galéria terében a festményeken pompázó virágok közt fekvő, táncra már képtelen gyönyörű, melankólikus balerinák, vérző pipacsok, katonai rohamsisakban pózoló meggyötört „amazonok” és lánctalpakkal megtaposott barbie babákat láthattunk.

Vérző pipacsok és karddá vált írisz. Forrás: Nagy Kriszta Tereskova

A képek mellé egy videómunka is társult, Tereskova legújabb klipje, melyben az ismert művész fejkendős öregasszony szerepébe bújva jelenik meg. A filmben a fiatalságától búcsúzó nő arról beszél, hogy elszámolva az életével boldogság járja át, a jelent és a jövőt viszont borúsan látja sőt egyenesen végzetesnek, amiben 

ő már nem szeretne részt venni, ki akar belőle szakadni. 

„Mikor az első képeim elkészültek a háborús témában 2022-ben, még konkrétan nem voltam felkérve semmilyen kiállításra, csak a műtermemben dolgoztam. Önmagamat festettem meg olyan harci sisakban, amit a katonák az ukrán háborúban viselnek. A háttér egy szláv népi, fekete alapú rózsás kendő. Ebből a kendőből rajzolódnak ki igazából a vonásaim.  A karomra tetovált Picassótól idézett békegalambok megelevenednek, egyik képről a másikra reppennek, de 

a csőrükben lévő olajágról vércseppek hullanak”

„Két galamb a középső képen egyfajta Jézus szívet alkot, ami tehát vérzik most, a belőle áradó fénysugarakat pedig fekete ecsetvonások rejtik a fekete gyászba. És a számat piros cérnával bevarrtam, mert 

a háborúról beszélni ma olyan, mint egy céltáblával a homlokomon kukucskálni a lövészárokból. 

Ha bátorkodok egyetérteni például Jézussal, akkor putyinista vagyok, és oroszpárti. Pedig nem, nem vagyok az” – mondta el a Mandinernek Nagy Kriszta Tereskova.

Picasso békegalambjai. Forrás: Nagy Kriszta Tereskova

Majd azzal folytatta, „csupán egy dologban vagyok biztos, elnézve a híradásokat, hogy fogalmunk sincs, miről szól ez az egész. Egyet viszont tudok, hogy 

Jézus Krisztus nem támogatná ezt a háborút.

 »Ne álljatok ellent a gonosznak. Aki megüti a jobb arcodat, annak tartsd oda a másikat is!«” – idézte az ismert biblia tanítást.

A művész szerint a háború ma már nyilvánvalóan nemcsak Ukrajnában és Oroszországban zajlik. „Ez már világháború, ahol

csak abban bízhatunk, Putyin nem szív több kokaint a kelleténél bevodkázva abban a pillanatban, amikor az atombomba start gombjával szemez rohadt idegesen.”

„A politika már rég nem ott van, ahol a helye lenne”

„De itt Magyarországon is háború van, amely már jóval az orosz-ukrán harcok kirobbanása előtt vette kezdetét. Évek óta tetten érhető a közéletben a »harci állapot«, ami teljesen átpolitizálta a mindennapokat. Lövészárkokban kuporgunk mindannyian. A családokon és a baráti körökön belül és szakmákon belül is megvan ez a háborús helyzet. Ez pedig annyira nyomasztó, hogy már mindannyian félholtak vagyunk” – jelentette ki.

Nagy Kriszta Tereskova felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt készítette el az Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló portésorozatát, ami éppen erről szólt.

„Átszakadt egy gát: a politika benyomult az intim szféránkba, bekúszott az ágyunkba nyomot hagyva az ágyneműn, rányomódott a család asztalterítőire, mint egy minta. ez is volta a címe: Minta”.

Arra a kérdésre, hogy van-e ebből visszaút, azt válaszolta, hogy attól tart, hogy nincs. „Totális tehetetlenség uralja a mindennapokat, az emberek tényleg padlón vannak és figyelik azt az őrületet, ami történik. 

Egy robbanás lesz, minden elpusztulhat, és építkezhetünk megint a semmiből”

 – vázolt fel egy elég borús jövőképet a művész.

Testvérek. Forrás: Nagy Kriszta Tereskova

„Azt hittük évtizedeken át mindannyian, hogy nem lesz többé háború”

A beszélgetés során Nagy Kriszta Tereskova felidézte azt is, anyai nagyapja a Don-kanyarban halt meg. 

„Az édesanyám négyéves volt, mikor elvitték az apját gyakorlatilag a mészárszékre. Élénken élt benne az emlék amikor kikísérték őt a vonat állomásra ahol utoljára látta az édesapját. Fegyvert sem tudtak a kezükbe adni, nem volt téli cipőjük sem. 

Ez a mintegy 80 éve történt tragédia pedig megpecsételte az én életem is, 

úgy hívják ezt hogy transzgenerációs trauma. Anyám az elvesztéstől, a haláltól rettegve betegített engem meg, amire 20 éve gyógyszert szedek. Kényszerbeteg lettem. Nekem még fáj a világháború, nekem ez nem történelem, hanem az életem megnyomorítója”.

„Azt hittük évtizedeken át mindannyian, hogy nem lesz többé háború, hiszen akkora világégés volt a 20. század közepén. De ez 2022 februárjában megdőlt” – fűzte hozzá.

A pacifista Jézus és a putyinista békególya

„A pacifista Jézus és a putyinista békególya című képemnek a fogantatása egy a neten felrobbant bomba. Egy művésztársam, oldalán söpört végig egy lincshangulat, ahol 

megtanultam, hogy a pacifista és a putyinista, hogy jár kéz a kézben a békét vágyó barátaink kövezésével. 

Gulyás Gábor Yoko Ono és John Lenon performanszát aktualizálta, »a háborúnak vége, ha te is akarod« címmel. Hát így” – idézte fel.

A pacifista Jézus és a putyinista békególya. Forrás: Nagy Kriszta Tereskova

„A legújabb munkáimban az Európát jellemző lázongásokat jelenítettem meg kis 20x20as képeken, minha gyerekrajzok lennének, színes kis traktorokkal. Egymás mellet úgy néznek ki mint a kisbabáknak szánt kihajtható könyvek, 

mintha ez is csak egy mese lenne, gyerekeknek, játéktraktorokkal. 

Megráztak a spanyolországi történések is. A gazdákat kirángatják a traktorokból, nem engedik be őket a városokba, ez pedig agressziót szül. Neki feszülnek a rendőröknek, ember megy ember ellen puszta kézzel és sípokkal” – emlékeztetett az elmúlt napok, hetek történéseire.

Sztrájk Európában. Forrás: Nagy Kriszta Tereskova

„Nem úgy képzelem el az életet, hogy az a fő célja, hogy örökre szépek maradjunk”

Nagy Kriszta Tereskova a kiállítás képeit egy másik aspektusból is megvilágította. A tárlat amellett, hogy az öregedéstől való folytonos rettegésről szól, témája sokkal inkább maga az életfélelem. Az, hogy a harmóniának látszó felszín megkapargálásával előtűnik „a rothadás”.

„Nem úgy képzelem el az életet, hogy annak az a fő célja, hogy örökre szépek maradjunk. Még ha a TikTok fitt és fiatalos 50-esekről és 60-osokról szóló videókkal is van tele. Magamat egy hiú embernek tartom, és régen úgy voltam vele, hogy majd idővel plasztikáztatok, de ez úgy néz ki, nem fog bekövetkezni. Még úgysem, hogy ma már nem vagyok a saját modellem, nem ábrázolom már a saját testem. Ezért is választottam két fiatal lányt legutóbb” – szögezte le.

A játékbabák alkalmazása sem véletlen. „Azt szerettem volna érzékeltetni velük, hogy 

a világ csak játékszerként tart számon minket. 

Egy olyan játék részesei vagyunk, amit nem mi választottunk. Sőt, nem is azok játsszák igazából, akik azt hiszik magukról, hogy ők mozgatják a szálakat. Valójábanban felettük álló erők alakítják az események folyását” – hívta fel a figyelmet a művész.

Divat. Forrás: Nagy Kriszta Tereskova

Nagy Kriszta Tereskova a beszélgetés végén elárulta, nemrég felkérték arra, hogy állítson ki egy pici Szentendrei tárlaton, így jelenleg arra készül. „Megyek vissza az elefántcsont tornyomba. Azért döntöttem így évekkel ezelőtt, mert túl sok mindent tudtam és láttam. A social media folyamatos használata helyett inkább kivonultam a világból”

„Most gyakorlatilag össze vagyok törve. Ülök, és várom, hogy ki repíti ki először azokat a bombát, és hogy mi fog történni. Senki nem gondolta volna, hogy ilyen megtörténhet. S csak még rosszabb lesz. 

A biztonságos életet elfelejthetjük” 

–hangsúlyozta.

Barbiek. Forrás: Nagy Kriszta Tereskova

A Nagy Kriszta Tereskova műveiből készült galériát alább tekintheti meg:

 

Nyitó- és belső képek: „Ez az életem vége” című kiállítás képei. Forrás: Nagy Kriszta Tereskova.xt

 

***

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 29. 07:26
Na menj a csába... ILLATOS MÉG A PINÁD ?
dryanwolf
2024. február 28. 11:16 Szerkesztve
John Lennon: Jézus, a háborúnak vége, ha te is akarod. - Ne álljatok ellent a gonosznak, putyinista vagyok és oroszpárti. Ez már világháború. (Hát így.)
dryanwolf
2024. február 28. 10:31 Szerkesztve
Jézus Krisztus: Kriszta, ki ölte meg Kennedyt? - Azt nem tudja senki. Egyet viszont tudok, hogy putyinista vagyok és oroszpárti. (abban a pillanatban)
dryanwolf
2024. február 28. 09:30
"Putyin nem szív több kokaint"... ha bevodkáz az atombomba: Bennem hogyha részesültök, egybesültök, mint a sült tök. (abban a pillanatban)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!