Guruló dollárok: A lebukás után hallgatásba menekül a baloldal és Korányi

2024. február 05. 05:30

Két évig tagadták, hogy Soros Györgynek köze lehet azokhoz a milliárdokhoz, amelyeket az Orbán-kormány megbuktatására adtak Amerikából a magyar baloldalnak.

2024. február 05. 05:30
Link a fotóhoz: https://www.facebook.com/photo/?fbid=672457167576291&set=basw.AbpqumAxSK9yN1DtDPvalWx-0WSZuWmtBqjZYPRQX1gK7fTleCEm07p-3KDDG-iBJVi7tdFHeKeyqA5jyZhJRRf64R9CXM_cPto0n2YMtFNPKRUxOYQjwVwY5UJM4R11y6x4uX2DH1LrhqytfF3FBU27dGGcn1pB804CvOo-KA9f9wkdOjOnQKRv1k8DoSvM9BY&opaqueCursor=AbrLXHwShem7nsjhN6u-u4JAQ3FOohdth1kIHQPdkWbOZxHo76en70-RILJwfxsPFUYUTHoCVEzRu97NI5fSWglD0z2A9QadvrnA5R6OS9CFhdpXmInhR_96cGERney0TPzvCWnP5wvym5J1Eb7tD3ssu1Vns2B_MyMqyNvPU-mC0K7xcUgK0FdCUtN_NE-u9BZR-_X2oH_1v7zDVucHs9eYEQzx7JKX_LhoqK5nsixAWrm9vvxe1dThTmp9iOhV-8j3ffgKYdwoId7_4Fi5WpNG1oiIu_wahniB9_cwUcltyDw6iAn8r2clmsvZGqtYVCiTPTeCWGfyAIYrZ9-mVDLXzJb1PKOfQJd1tuTRuib1-zEBuDFbU9KsdI2CIdoHrKWL6-wYAAmxC-mvimLpNTIU_xRWg9HKpBAKYE2SQxQIs3Tku5A1AhYtstavtuuwK6SoPPQ6_sVwp1cDf62xxgn_uhwzFdmQlD3-AgoyqI5qM4twjgv99NLTt9itunmzdo2ZwW52Wu7wqZtSJL3nWH2EpED7xhlPOuoOBl-Lc-p4A9UtryRAOA2-NysLyjIRx746b3FmwQBf5DBmH3epbw6DS7Z0SbbYyhx918vPOQPVm9njPi6CAjcxLSar1BuaDgX9pSlGFwXH8d26bu6TORVn6K826b4K3tR4UTJZ-y2oLYkVhh_DPtz2JNYZZ9zz_FuxsrQ-YPuIdJd7fzADo-QJKjHWDM8VgEuBWzCvSKflmcm0gCyhST5LUZzn3zTPti4d48uhFdS3UzSdcBr68Ld_miOPSEYvhD9stiuwwKItV2vauZfIlYtO2au7vE6ikY1c9abymrioWAmM6ixEZa9VZUP6E7lbyPsaqCWLTog3mH6fsWMC9mTNRhZU8N68xfU

Nem válaszoltak kérdéseinkre sem a magyar baloldal pártjai, sem az Action for Democracy (A4D) amerikai pénzgyűjtő szervezetnél a guruló dollárok botrány legújabb fejleményei kapcsán. A minap nyilvánosságra került videókon mások mellett éppen az A4D vezetője, Korányi Dávid beszél arról, hogy Soros György állhat azok mögött a milliárdok mögött, amelyeket a baloldalnak adtak Amerikából, hogy megbuktassák az Orbán-kormányt. A mostani hallgatás azért különösen érdekes, mert korábban Korányi és Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje is váltig tagadta, hogy Sorostól érkezett az óriási pénz. Arról volt szó, hogy magánszemélyek csekély összegű adományaiból jöttek össze a milliárdok.

Két évig tagadtak, a múlt héten lebuktak, most hallgatnak – így foglalható össze a majdnem két éve kipattant guruló dollárok botránya.

A baloldal különféle szereplői az Egyesült Államokból nagyjából hárommilliárd forintnyi összeget kaptak arra, hogy megbuktassák az Orbán-kormányt,

s mikor ez kiderült, az volt a magyarázat: az összegeket kint élő magyar magánszemélyek adták össze.

Ehhez képest múlt héten leleplező felvételekről érkezett hír. A Mandiner számolt be arról elsőként: több nyilvánosságra került felvételen a pénzt gyűjtő Action for Democracy (A4D) nevű amerikai szervezet vezetői maguk beszéltek arról, hogy Soros György állhatott a baloldalhoz utalt külföldi pénzek mögött.

Az X-en (korábbi nevén Twitteren), a MagaBabe nevű profilon megosztott három felvételen mások mellett Kati Marton, az A4D kuratóriumának elnöke, a szintén kuratóriumi tag Wesley Clark tábornok, valamint az Action for Democracy vezetője, Korányi Dávid is utalt rá, beszélt róla, hogy Sorostól érkezhettek a források a baloldal támogatására egy lehetséges kormányváltáshoz. Korányi még azzal is eldicsekedett, hogy az USA-ban az „501 – (C) (4)” besorolás lehetővé teszi számukra annak elhallgatását, kik is támogatták a tengerentúl bejegyzett NGO-t.

Ezt is ajánljuk a témában

Mélyen hallgat a baloldal

Ennek kapcsán lapunk megkereste a 2022-es baloldali összefogás hat pártját, valamint az A4D-t, ám sehonnan nem érkezett válasz.

A DK-nak, az MSZP-nek, a Jobbiknak, a Momentumnak, az LMP-nek, a Párbeszédnek küldött kérdésekben egyebek mellett arról érdeklődtünk: tudtak-e arról, hogy Sorostól érkeztek a pénzek, s amennyiben nem, akkor ennek tudatában is elfogadták-e volna az amerikai támogatást. Az Action for Democracy-t pedig arról kérdeztük, hogy miért titkolták a donor, Soros György kilétét.

Korányi Dávid és a „mikoradományok”

Merthogy a titkolózás nagy volt.

A 2022-es botrány kipattanása óta Korányi – aki korábban Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadójaként is tevékenykedett – a közleményeiben és a különböző nyilatkozataiban folyamatosan tagadta, hogy az amerikai milliárdostól érkeztek volna az A4D-hez a pénzek, amelyek állítása szerint elsősorban mikroadományokból származtak. A Hvg.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom Intézet semmilyen formában nem támogatta a szervezetüket.

Bár Korányi elismerte, hogy voltak intézményi támogatóik, ám az A4D sem ezekről, sem pedig a nagyobb egyéni adományokról sem közölt részleteket. Azonban az állítólagos mikroadományokról szóló magyarázat már kezdettől fogva gyanús volt, hiszen az Action for Democracy honlapján lévő számláló szerint csak 11 adományozásból jött össze a 3 milliárd forintot meghaladó összeg.

Ezt is ajánljuk a témában

Márki-Zay és a spekuláns

Figyelemre méltó, hogy Márki-Zay – aki saját bevallása szerint is számos mozzanatot nem ismert pontosan az amerikai pénzek útjával és forrásaival kapcsolatban – abban mégis biztos volt, hogy nem Soros Györgytől érkeztek a pénzek a mozgalmához. Bár egy Gulyáságyú podcastban elismerte, hogy Amerikában élő magyarok vannak a támogatók között, abban valamiért mégis biztos volt, hogy nem a tőzsdespekuláns volt a guruló dollárok forrása. – Ez nem a Mester utcai lakosoktól, meg a mártélyi adományozóktól fog maradni, hanem az amerikaiaktól. (...) Nem hiszem, hogy Soros György is az adományozók között lett volna – jelentette ki akkor. 

Az ATV tavalyi műsorában Márki-Zay továbbra is kitartott amellett, hogy „amerikai magyar állampolgárok, magánszemélyek” adták össze a milliárdokat a kampányukra. A mostani új információk kapcsán ugyanakkor válaszolt a Mandinernek. Márki-Zay Péter arról, hogy Soros György adott-e pénzt, nem tud, de nem is érdekli. A volt kormányfőjelölt ezzel együtt nem hiszi, hogy Soros állna a háttérben, mert a milliárdos, ha akarta volna, sokkal több pénzzel támogatta volna a kampányukat, nem pedig a többi befektetéséhez, támogatásához képest ilyen „piszlicsáré” összeggel.

Ezt is ajánljuk a témában

A titokzatos Gyurcsány

A baloldal többi meghatározó szereplője – köztük Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke – Márki-Zaynál sokkal óvatosabban fogalmazott, semmilyen konkrétumot nem állítva a külföldi pénzek származásáról és sorsáról. – Nem tudom, hogy érkezett-e (külföldi pénz) azt pedig végképp nem, hogy kampányra – fogalmazott Gyurcsány az egyik jellemző nyilatkozatában.

Egyre csak gyűltek a pénzek

A tiltott kampányfinanszírozási botrány kirobbanását követően egyre nagyobb mennyiségű guruló dollárra derült fény. Az első hírek még arról szóltak, hogy több mint 1,8 milliárd forintnyi dollár a Korányi Dávid vezette szervezeten keresztül érkezett a baloldalhoz. Mivel az amerikai pénzek miatt sérülhetett az ország szuverenitása, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is vizsgálatot indított.

A később a titkosítás alól részben feloldott és nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának utalt, hanem egymilliárd forintot kapott többek között az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója, az Oraculum 2020 Kft.

A legnagyobb szeletet a Bajnai Gordonékhoz köthető DatAdat nevű cég hasította ki magának, amelyhez szintén milliárdos összeg érkezett nagyobb részben a magyar címzettektől, kisebb részben közvetlenül a tengerentúlról.

Nyitóképen: Korányi Dávid és Karácsony Gergely. Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irmag2
2024. február 05. 15:10
Nekünk is egy a jelszónk a választásra: Soha többé a kommunisták hatalmát! Magyarságot, hazafiságot, békét akarunk!
Chekke-Faint
2024. február 05. 13:23
Hát nem gurultak az a baj zsákban jött mint a macska.
Box Hill
2024. február 05. 13:19
A perek mikor indulnak? Vagy a jog is hallgat? Akkor miről beszélünk?
states-2
2024. február 05. 12:48
Minden idők legnagyobb komcsi buktája van kibontakozóban, gyakorlatilag ellopták a Lánchíd felújításának egyharmadát. Megjegyzem, ezt csinálták a 4-es metróval is, annak se lett semmi következménye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!