Kiszelly: Karácsony a Budapest-bérlet ügyében azt játssza el, hogy nem hagyja magát, szembeszáll Lázár Jánosékkal

2024. január 05. 16:54

A Századvég Politikai elemzési igazgatója szerint több érv szól amellett, hogy Vitézy Dávid nemet mondjon a főpolgármester-jelölti felkérésre.

2024. január 05. 16:54
KARÁCSONY Gergely; TÜTTÕ Kata; BOLLA Tibor

Bár valóban sok tíz- és százezer embert érinthet az esetleg megszűnő Budapest-bérlet – így ha nem lesz megállapodás, a jövőben a vonatokon, Volánbusz-járatokon, HÉV-eken a fővároson belüli szakaszokon nem fogadnák el a budapesti jegyeket, bérleteket –, de mégsem országos jelentőségű, ennek ellenére az ügy akkora vihart kavart az elmúlt év végén, az idei esztendő elején, mint a legfontosabb belpolitikai események. Hogy mi is a vita lényege, azt itt részletesen bemutattuk, ám az legalább ennyire érdekes, hogy mi váltotta ki ezeket a földindulásszerű reakciókat, s mi lehet ennek a következménye. 

Ezt is ajánljuk a témában

Persze az időzítés és a szereplők ismeretében nem is olyan bonyolult a kérdés megválaszolása. Öt hónap múlva önkormányzati választást tartanak Magyarországon, ennek egyik legfontosabb terepe Budapest, Karácsony Gergely pedig újra főpolgármester szeretne lenni. De ha a fővárosiak úgy érzik, hogy nem megfelelően képviseli az érdekeiket, akkor nem biztos, hogy újra győzni fog. Ráadásul ott van fenyegető árnyként az LMP által főpolgármester-jelöltnek felkért Vitézy Dávid, aki elismert szakemberként ebben az ügyben is kifejtette a véleményét, s elmondta, 

a kormány csuklóztatása mellett a főváros totojázása is hozzájárult a kialakult helyzethez.

Kiszelly Zoltán szerint az alapvető vita – s ez igaz minden nagyvárosra és annak agglomerációjára is – abban áll, hogy miként osszák meg a költségeket, terheket a központi, illetve környező települések között. Az ugyanis világtendencia, hogy nagyon sok városból költöznek ki egyre többen a zöldebb, kellemesebb, tisztább levegőjű, olcsóbb vidéki településekre – a 30 évvel ezelőtti kétmilliós Budapestből így lett mára 1,7 milliós város –, ám ezek az emberek nem szeretnének lemondani a nagyvárosi fizetésükről, így bejárnak oda dolgozni, ami értelemszerűen számos konfliktussal jár. Ez egyébként nemcsak a tömegközlekedésre, hanem például a vízellátásra is igaz, emlékezetes, hogy tavaly Solymáron alakult ki komoly vízhiány. 

A Századvég Politikai elemzési igazgatója úgy véli, a konkrét ügyben pedig a balliberális városvezetés kettős mércéjéről van szó. Karácsonyék kérik a fővárosnak juttatott állami támogatások indexálását az infláció miatt, de amikor ugyanezen okokból a kormány is azt szeretné, hogy Budapest fizessen kissé többet az agglomerációs bérletek kompenzálására, hogy biztosíthassa a jó minőségű tömegközlekedési szolgáltatásokat, az már nem tetszik az önkormányzatnak. A főpolgármester ezt az ügyet is abba a narratívába helyezi – fogalmazott Kiszelly –, hogy 

a kormány sanyargatja a fővárost, s azt játssza el, ő nem hagyja magát, szembeszáll Lázár Jánosékkal. 

A Századvég igazgatója egyébként kíváncsian várja, hogy mi lesz a jövő héten folytatódó tárgyalások eredménye.

Az igazgató nagyon fontosnak tartja, hogy exponálta magát az ügyben Vitézy Dávid is, aki nevető harmadikként nem politikai, hanem technokrata álláspontot képvisel, szakmai szempontokat hoz fel, ami különösen akkor lehet nagyon hasznos a számára, ha úgy dönt, elfogadja Ungár Péterék felkérését és elindul a főpolgármester-választáson. Kiszelly úgy véli, Vitézynek az az érdeke, hogy a döntését minél tovább lebegtesse, a végsőt szót pedig a közvélemény-kutatási eredmények ismeretében fogja kimondani. 

Kiszelly szerint egyébként több érv szól amellett, hogy a közlekedési szakember a végén nemet mondjon. 

Ha ugyanis Karácsony mellett indulna el a voksoláson, akkor nem lenne esélye a győzelemre, bár annyi szavazatot elvehetne a főpolgármestertől, hogy a Fidesz még be nem jelentett főpolgármester-jelöltje nyerjen. Ha pedig részt venne egy esetleges ellenzéki előválasztáson – akár függetlenként, az LMP támogatásával –, akkor megszűnne a szakember-imázsa, politikussá válna, amit viszont nagyon szeretne elkerülni. Ráadásul onnan már rögös lenne a visszaút számára a NER-be, bár neki láthatóan elsősorban nem a kormánnyal, hanem Lázár Jánossal van vitája, a miniszter koncepcióival nem ért egyet – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

 

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes és Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója (b-j) a BKV ünnepi fényvillamosán a jármű indulása előtt a Hungária kocsiszínben 2023. december 1-jén. MTI/Lakatos Péter

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zatoicsi
2024. január 07. 18:29
Tommaso: Orbánéknak stratégiája van te barom kripli. Elképzeléseik vannak és van hozzá egy profi gárdájuk amelyikkel megvalósítják veletek ellentétben. A selejtes ellenzéki csürhe még arra sem képes, hogy időben felkeljen. Nem tudnak megírni egy kibaszott pályázatot és beadni határidőre. Ezek azok az alapvető készségek, amelyek miatt alkalmatlan ellenzék bármiféle feladat ellátására. Érted? Mert alapvető készségek híján vannak, kivéve a helyezkedést, fúrást, lebzselést, hazudozást. Abban ti kommunisták verhetetlenek vagytok. De hogy valamit felépítenétek, ami működik, időtálló és hasznos. Hát én még olyat tőletek nem láttam.
Tommaso
2024. január 06. 20:11
"Agyhalott jobboldal!! Az ország legnagyobb városát csődbe vittétek!! Na ez az amit tudtok. Az Orbán a hibás. Esetleg program a választóknak?" Orbánék 20 éve csak negativ kampánnyal állnak elő. Mocskolják, gyalázzák, rágalmazzák az ellent, de saját programjuk, ..na az nincs. A mérhetetlenül hatalomvágyó ORBÁN a HIBÁS !!! nzoltan-818 valami nagyon távoli Galaxisban éldegélhet, ha nem tud róla, az Orbán-kormány milyen elképesztő mértékben fosztotta ki Budapestet. Csupáncsak bosszúból.
Zokni
2024. január 06. 20:05
“Így van, a budapestiekre is az a törvény vonatkozik, mint a többi állampolgárra.” - írja Peper…, h közlöm, eftárs elismerése (hogy úgymond Orbán “zsugás”) a Fidesz-maffia ócska kis politikai játszmáira utal. Aha. Csak ennél sokkal több ismeretre (vagy olvasni tudásra?, vagy intelligenciára?) volna szükség akkor, ha nem akar vki minden áron a propagandának hinni. Semmiféle törvényről nincs szó azon kívül, h a miniszterelnök a saját hatalmi machinációit nem bonyolíthatja a polgárok rovására. Igaz, ezt jog-szabály nem írja elő, csak erkölcsi. Vagy mégis?
Lajoss
2024. január 06. 11:24
A Lézer Jani aljassága határtalan.Vérfideszes.🤮
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!