Herczeg Márk és a 444 hiába gúnyolódik, ettől még tény marad: a baloldali gőg ebben a pillanatban is építi a következő kétharmadot

2024. január 26. 06:01

Négy vesztes választás tanulsága az ellenzéknek, hogy talán le kellene szállni arról a döglött lóról.

2024. január 26. 06:01
null
Constantinovits Milán

Vitriolos világmegfejtésben ugrott neki a 444 a 2022-es választások tanulságainak. Mondhatnánk, a kesernyés iróniába burkolt eszmefuttatás kissé megkésett, ám más szempontból pedig épp jókor érkezett. Újabb voksolások közelednek, így fontos előráncigálni 

az utóbbi évtized ellenzéki vereségeinek ősforrását, a város-vidék ellentétet és az azt övező arroganciát.

Herczeg Márk a baloldal lenéző attitűdje felől közelít, ahogy írja: „Aki a Fidesz legyőzhetetlen hatalomgyárának mítoszával nyugtatgatja magát, az nem figyel az elemzőkre, nem érti, hogy mi okozza a végtelennek tűnő kétharmados sikersorozatot: nem más, mint a gőgös liberális gőg.” Az ironikus alaptézist megfejeli néhány jobboldali véleménnyel is, amik a választást követő balliberális fölényérzetet ostorozzák, így megidézi e sorok szerzőjét is.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Constantinovits Milán

Mandiner

Idézőjel

Csak újabb kétharmadokhoz vezet a kollektív ellenzéki bűntudatkeltés.

A választások utáni helyzetértékelésemben valóban kitértem arra, hogy Csáki Judit színikritikus rég nem látott morális mélységekbe süllyedt, amikor mértéktartó epeömlésében úgy vélekedett, hogy „sok a cigány, sok köztük kevésért megvehető, meg is veszik őket, a szavazatukat is. az országból, a világból nem értenek semmit, nem is akarják. ez a többség, mint látjuk.”

És ezen Herczeg élcelődése sem segít, aki Csáki Judit mondatait próbálja kissé esetlenül bagatellizálni. Megállapítja azt is, hogy a jobboldalról származó, karcos és olykor valóban vulgáris megszólalások tengerében igazságtalan az idős színikritikus gyalázkodását kárhoztatni. Főleg a kétharmadért.

Mindebből úgy tűnik, a baloldalon nem tudják vagy nem akarják érteni a választói dinamikát, 

ami valóban kétharmadokat eredményezett az utóbbi, mennyi is? négy választáson. A bal-ladai homályt oszlatandó, ezért három megállapítással hadd éljek, mintegy szerény, frontbaráti emlékeztető gyanánt:

1) A kétharmadot nem Csáki Judit okozta. Ha így volna, szerintem csodafegyverként már szerződtette volna valamelyik kampányguru. A kétharmadot valójában a csáki mentalitás okozza: a posztszadesziánus gőg, ami a választók döntésképességének eltagadásából, az urbánus elit hamis fantazmagóriájából fakad.

2) E gőgösség és a hozzá társuló végtelen arrogancia akadályozza a valódi baloldali összefogást. 

Ide illeszthető a Márki-Zay-féle önsorsrontó messiástudat, az önkormányzati koncokon osztozkodva széthulló balos koalíciók, 

de a DK-Momentum fordulatos hidegháborúja is.

3) A baloldal önreflexiós deficitje legélesebben mégis Gyurcsány Ferenc karakterében mutatkozik meg. Fájdalmas, de amíg a levitézlett exminiszterelnök az ellenzék legkarizmatikusabb szereplője, és amíg a bölcs belátás visszalépésre nem kényszeríti, addig gránitba véshető az a kétharmad.

(Nyitókép: MTI / Filep István)

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kacsoh Dániel

Mandiner

Idézőjel

Röviden még egyszer a kormány és az ellenzék Európa-politikájáról.

 

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. január 26. 14:51
A politika egyesek szerint a racionális mérlegelés terepe, eldöntöm, hogy ki a legjobb és arra szavazok. Gyakorlatilag minden liberális elhiszi ezt a faszságot. A racionalitás azt mondja, tök mindegy kire szavazol, valaki majd kormányt alakít aztán viszi a dolgokat, akár el se menj. Az érzelmek mondatják azt, hogy mindenképpen jelenj meg, mert fontos, hogy kire vagy ki ellen szavazol, az érzelmek visznek el az urnához. Logikusan és liberálisan minden ember egy szavazat, azt húz be akit akar, az ő véleménye és választása is ugyanannyit ér, mert hát mindenki egyenlő. Egy libernyák viszont mindig érzelmi alapon kritizál, ha nem értesz egyet ővele, akkor hülye vagy, vidéki, tanulatlan, a gőgös náci hisztit már mind ismerjük. Miért náci? A náciknak mesélték be, hogy ők a magasabbrendű faj, és ha valamiért az jött ki, hogy nem, akkor ott tombolni kezdtek, erőszakkal megmutatni, hogy dede. Nahát, ez pont ugyanaz az érzelmi válasz, m int a libernyákoknál. Nem meglepő, hisz egy tőről fakadnak.
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2024. január 26. 14:45
Még mindig nem jöttek rá, hogy hazaáruló magyargyűlölőnek lenni nem lesz kifizetődő
Robi54
2024. január 26. 14:13
Jól van ez így.
Syr Wullam
2024. január 26. 12:15 Szerkesztve
Orbán helyében a következő választások után mindegyik csákinak küldenék egy személyes köszönőlevelet a Fidesz kampányaiban való _önkéntes_ és _ingyenes_ részvételükért. Na, az kurvára fájna nekik. 😁
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!