Szentkirályi Alexandra: Felére csökkentették az élelmiszerek inflációját a kormányzati intézkedések

2023. augusztus 13. 09:39

A folyamatos árverseny, amire a kormányzati intézkedések kényszerítik a multikat, nagyon hatékonyak a kormányszóvivő szerint.

2023. augusztus 13. 09:39

Több kormányzati intézkedés együttes hatása a korábbi tetőpontjához képest felére csökkentette az élelmiszerárak inflációját – jelentette ki a kormányszóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szentkirályi Alexandra elmondta, a kabinet megfelelő eszközöket alkalmazott az infláció leszorítására, amely – mint az már látszik a számokon – „kapott egy gyomrost és térdre rogyott”, de küzdelemnek még nincs vége, 

a cél pedig az egy számjegyű inflációs ráta elérése.  Jó esély van arra, hogy ezt a célt az eredetileg várt év vége helyett akár már októberben el lehet érni

 – fejtette ki a kormányszóvivő, megjegyezve, júliusra 17,6 százalékra csökkent az infláció, ami az előző hónaphoz képest két és fél százalékos csökkenést, az élelmiszerárak tekintetében pedig 0,9 százalékos mérséklődést jelent. 

Szavai szerint éves összevetésben a tetőpontjához képest gyakorlatilag már a felére törte le több kormányzati intézkedés együttes hatása az élelmiszerek inflációját, ezt a folyamatot pedig akarja ösztönözni a kabinet. Szentkirályi Alexandra az árstop augusztus eleji kivezetésével kapcsolatos műsorvezetői kérdésre elmondta, a tapasztalatok szerint ez az intézkedés árcsökkentésre kényszerítette a nagy multinacionális áruházláncokat, a 62 termékkategória közül már 52-ben látható az árleszorító hatás. Egy

brutálisan kiélezett verseny indult el a boltokban, 

ezeknek a termékcsoportoknak az átlagárai augusztus 9-ig átlagosan 6,5 százalékkal mérséklődtek, egy-két termékkategóriában még ennél is nagyobb százalékos árcsökkenés látható – hangoztatta. Rámutatott, leginkább a zöldségárak csökkentek, például az étkezési újburgonyáért átlagosan több mint 45, a zöldpaprikáért 37, a tojásért pedig 27 százalékkal kell kevesebbet fizetni.   

A folyamatos árverseny, amire a kormányzati intézkedések kényszerítik a multikat, nagyon hatékonyak, a tapasztalatok szerint pedig a vásárlók figyelik az eszközöket, amelyek a kormány a kezükbe adott, hangsúlyozta a politikus, kiemelve, az online árfigyelő rendszerben indulása óta például több mint egymillió egyedi felhasználót regisztráltak. Szavai szerint a rendszert az emberek tudatosan használják, figyelik az akciókat, így már nemcsak a hatóság, hanem ők is megbüntetik azokat a boltokat, ahol túl magasak az árak, vagyis egész egyszerűen egy másik boltba fognak elmenni.   Szentkirályi Alexandra erre elmondta: 

az árstopot augusztus 18. és 20. között, a Szent István-napi ünnepségek idejére ismét bevezetik, 

így például az ásványvizet, a sört és a perecet lehet majd fix, jutányos áron megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken.

(MTI)

Nyitókép: Ficsor Márton

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rasdi1
2023. augusztus 14. 08:38
Ez a "kapott egy gyomrost" biztos egy "stiláris bravúr", mivel az M1-en mást se lehet hallani:)))))
Ehetős Odó
2023. augusztus 13. 20:42
Érdekes, milyen idegesek a lipsik. Valahogy nem tetszik nekik, hogy ráhúzta a kormány a szívatót a rablómultikra. Mert félreértés ne essék: az élelmiszer-infláció nagy részét ezek gerjesztették szándékosan. Csak hát, ahogy az az ilyen kapzsi bandánál gyakorta megesik, túltolták a biciklit.
Agricola
2023. augusztus 13. 15:58
Magyarország földrajzi helyzete olyan, hogy el van szigetelve a világtengerektől és területén csak kevés ásványkincs található, ezért sokkal nagyobb mértékben rászorul az importra, mint sok más európai ország. Az import erőforrások árait nem Magyarország határozza meg, hanem a világpiac. Magyarországon a világon az egyik legmagasabb az import GDP-hez viszonyított aránya, ez 2021-ben 81 százalék volt.
benedek77
2023. augusztus 13. 12:45
A fideszeseknek 2 tipusa van: a nagyobb része a cigányokból, és jobbágyokból összeálló sereg. Ezek alkoholisták, és buták. Nekik szólnak ezek a cikkek. Mivel lusták, és igénytelenek, ezért nem járnak utána semminek. Mivel tanulatlanok, és nem láttak semmit a világból, azt hiszik jó dolguk van. Térden állva szopnak a morzsákért. Szánnivalóak. A másik fele a netto hazaáruló. Ők a szoponcok, nertársak, haszonélvezők. Az első rétegnek majd fel lehet ajánlani a szigorú feltételek melletti maradást (szavazati jog megvonása, közéletből kizárás stb.), aki nem fogadja el mehet oroszországba vagy kínába. A másik felével viszont…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!