Míg Európa országaiban az iszlám, nálunk a zsidóság a második legnagyobb vallási közösség – Jeszenszky Zsolt a Mandinernek

2023. november 06. 09:29

A déli határon zajló migrációs krízisről, az izraeli-palesztin konfliktusról, az ellenzékről, valamint Matthew Perry tragikus haláláról is szó esett a Mandiner Reakció legújabb adásában, ahol a politikai hobbista volt a vendég.

2023. november 06. 09:29

„Most kellene újra elővenni és mutogatni a Magyar Narancsnak azt a címlapját, amin Orbán Viktor szögesdrótos bajusszal, Hitlerként ábrázolva látható” – mondta Jeszenszky Zsolt a Mandiner Reakció adásában a migrációs helyzet, illetve az izraeli konfliktus kapcsán Nyugat-Európa nagyvárosaiban megjelenő Hamász-szimpatizáns tüntetések kapcsán.

Ezt is ajánljuk a témában

A baloldal még mindig nem ismeri el, mennyire veszélyes a migráció – REAKCIÓ Jeszenszky Zsolttal

Titkosszolgálati jelentés a határhelyzetről, Izrael feloldhatatlan dilemmája és fogalmatlan magyar ellenzék – heti hírmagyarázat a politikai hobbistával, Veczán Zoltánnal és Kacsoh Dániellel.

A politikai hobbista szerint

egyszer sem ismerte be a mainstream sajtó, hogy tévedtek, s az illegális bevándorlás valós veszélyt jelent az európai kontinensre,

illetve annak kultúrájára. Ami pedig Magyarország déli határánál történik, az szerinte elképesztő, s ebben ott van az egész európai elit súlyos felelőssége. Rámutatott: nagy a zavar a hazai ellenzékben is, aminek egy része a jelenleg legális és szigorú keretek között érkező vendégmunkások ellen uszít, miközben 2015-ben még az illegális migránsokat is beengedték volna.

„Az az Isten, akiről Köves Slomó beszélt, az ugyanaz az Isten, akiről mi beszélünk” – fejtette ki Jeszenszky Zsolt, visszautalva a Mandiner Reakció egy múltbéli adására, ahol Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija úgy nyilatkozott: „Isten áldja a magyar kormányt, hogy 2015-ben nem engedte több ezer muszlim letelepedését Magyarországon!”

Ezt is ajánljuk a témában

Köves Slomó: Isten áldja a magyar kormányt, hogy 2015-ben úgy döntött, nem tart igényt nagyobb muzulmán közösségre!

A tragikus izraeli állapotokról, a zsidóság helyzetéről Európában, valamint az Egyesült Államok szerepéről is szó esett a Mandiner Reakció legújabb adásában, amelynek vendége Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija volt.

A politikai hobbista szerint fel kell ébredniük a palesztin zászlót lengető szélsőjobboldaliaknak is,

az október 7-i terrortámadás óta egyértelmű, a Hamász áll a rossz oldalon. Izrael nem vonta kétségbe a palesztin nép jogát arra, hogy szuverén módon éljen, és „szó sincs arról, hogy Izrael apartheid állam lenne”, de hozzátette, nyilvánvalóan Izrael is követett el hibákat a zsidó állam megszületése óta. Csakhogy a gyalázatos, civilek ezreit tudatosan és büszkén lemészároló támadás után nincs miről beszélni – érvelt.

Kitért arra is: nem könnyű Izrael helyzete, mivel mindenképpen lépniük kell a terrortámadásra válaszul, viszont a csapások civil áldozatokat is követelnek, ami rontani fogja nemzetközi megítélésüket, ráadásul erkölcsileg is megkérdőjelezhető. Beszédes adat, hogy az európai országok legnagyobb részében a kereszténység után a második legnagyobb vallási közösség a muszlimoké, az egyik kivétel ez alól Magyarország, ahol a második legnagyobb spirituális közösség a zsidó.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

Gondolatok az ellenzékről és Matthew Perry haláláról

„Az őrület bizonyítéka, amikor valaki ugyanazt csinálja újra és újra” – mondta Jeszenszky az ellenzékkel kapcsolatban, ami immáron 13 éve ugyanazt a „taktikát” követi, s belesüppedt egy Orbán-ellenes, aktivista pózba, amelyet nem képes levetkőzni. Szerinte az átlag magyar állampolgár továbbra sem fog szavazni az ellenzékre, ha így halad tovább, mivel a stabilitást ma is a magyar kormány képviseli. Addig pláne, amíg az ellenzék érdemi alternatívát nem mutat fel.

Matthew Perry, a Jóbarátok című ikonikus sorozat egyik főszereplője a napokban hunyt el, a rendőri jelentések szerint belefulladt a jakuzzijába. A politikai hobbistát az zavarja, hogy

az ilyen hírességek esetében a mainstream sajtóban megy a mismásolás, s nem kerül elő, milyen életet éltek, például rendszeresen használtak kábítószert vagy ittak.

Úgy gondolja, ha erre az aspektusra több figyelem jutna, azzal mégiscsak elrettentenék a fiatalokat,  hangsúlyozva, nem ez a követendő példa az életükben.

nyitóképünk illusztráció: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik