Orbán Viktor és az építőkockák

2023. szeptember 30. 12:48

Váratlanul is kerülhet hatalomra egy politikai erő, de ha hiányzik alóla a stabil építmény, nem tud hatalomban maradni.

2023. szeptember 30. 12:48
ORBÁN Viktor
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Magyar Nemzet

„Na jó, kicsit clickbait a cím. Kozmopolita internetszlengben kevésbé jártasaknak: kattintás- vagy hatásvadász. Mert nem egészen Orbán Viktorról lesz szó – bár az ő szerepe is megkérdőjelezhetetlen a dologban.

Kezdhetjük akár vele is, hiszen mint miniszterelnök, természetszerűleg ő van a jobboldal politikai piramisának tetején. Nagyon fontos azonban az építmény többi része is. Hogyan épül(t) fel ez a piramis, mennyire stabil, és ha az, akkor mitől?

Ahhoz, hogy egy karrier stabil legyen, nagyon sok dolgot meg kell tanulni, tapasztalni. Ha valaki pillanatok alatt híres lesz a médiának köszönhetően, a hírnév ugyanígy pillanatok alatt el is illanhat, amint a média új kedvencet talál a helyére. Bodnár Réka zenei menedzser találóan írta le egyszer a jelenséget: »olyan egy jól működő zenei karrier, mint egy piramis. Rengeteg építőkockából áll, amiket egymásra kell rakni, és fel lehet rajtuk kapaszkodni. Ha valaki a semmiből felrepül a piramis csúcsára, nagyon hamar le is zuhan onnan, mert nincs alatta stabil építmény. Ám ha már a sors így hozta, ilyenkor is van egy lehetőség: be kell építeni utólag a hiányzó kockákat«.

Szóval felhájpolhat valakit a média, lehet valakiből gyorsan sztárt kreálni; és nemcsak a zene világában, de a politikában is létezik ilyen. Sok-sok (gyakran külföldi) pénzből is lehet miniszterelnököt csinálni egy pár hónapja még ismeretlen emberből; lásd Bulgária vagy Szlovákia esetét a közelmúltban. Sajátos történelmi helyzet következtében, váratlanul is kerülhet hatalomra egy politikai erő, de ha hiányzik alóla a stabil építmény, nem tud hatalomban maradni.”

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2023. szeptember 30. 19:59
Két "elmélet" van! Van a "Rákosista elmélet"... miszerint: "AKI NINCS VELEM AZ ELLENEM VAN"... /ilyen a Gyurcsányista liberál-bolsevik szervezet.../ és van a "Kádárista elmélet"... miszerint: "AKI NINCS ELLENEM AZ VELEM VAN" /ilyen a FIDESZ-Orbán féle szervezeti rendszer.../
zsolt196969
2023. szeptember 30. 18:44
A fater kicsit hüje lett nem. Kinek meséli a sok baromságot. Nekem nem mert emlékszem tudod
Akitlosz
2023. szeptember 30. 18:18
Nem az építmény stabil, hanem a konkurencia gyenge. Választani csak a választékból lehet. Úgy és addig könnyű hatalomban maradni, ameddig Gyurcsány az alternatíva. Szóval nem az építmény stabil, hanem csupán a vörös alternatíva ellenszenvesebb a választóknak. A szerző csak egy fizetett propagandista.
Pelso j.
2023. szeptember 30. 16:13
Az építőkockák közé kötőanyag is kell. Arra a célra eddig kiválóan megfelelt a jellegét vesztett közpénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!