Játszhat-e az elévülésre a szökésben lévő KGBéla? – megkérdeztük a büntetőjogászt

2023. szeptember 09. 10:00

A rendőrség mindent megtesz a kémkedés miatt elítélt volt politikus felkutatása és elfogása érdekében.

2023. szeptember 09. 10:00
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Továbbra sincs semmi hír a csaknem egy éve jogerősen elítélt Kovács Béla volt jobbikos európai parlamenti képviselőről, akinek már rég börtönben kéne ülnie.  Az ügyben megkerestük a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, amely megkeresésünkre közölte: 

A rendőrség mindent megtesz Kovács Béla felkutatása és elfogása érdekében, a folyamatban lévő körözési eljárás egyes, konkrét eljárási cselekményeiről azonban nem áll módunkban tájékoztatást adni.”

Ahogy arról lapunk elsőként beszámolt, a harmadfokon eljáró Kúria tavaly szeptemberben öt év fegyházbüntetésre ítélte a KGBéla-ként elhíresült egykori jobbikos EP-képviselőt, az Európai Unió Intézményei elleni kémkedés és költségvetési csalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétsége miatt.

Mivel azonban Kovács Béla nem kezdte meg büntetése letöltését, a börtönbe történő rendőri elővezetése sem járt eredménnyel, a Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája 2022. november 22-én hazai elfogatóparancsot adott ki ellene.

Ez úgyszintén nem vezetett eredményre, és mivel rendelkezésre álló adatok alapján az elítélt feltehetően külföldön tartózkodik, a törvényszék idén júniusban a terhelttel szemben 

európai-, illetve nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a kiszabott szabadságvesztés végrehajtása érdekében. 

A bíróság akkori közleménye szerint amennyiben a terheltet az EU területén elfogják, az igazságügyi miniszter az elfogásról szóló értesítés kézhezvételét követően az európai elfogatóparancsot haladéktalanul megküldi a végrehajtó tagállamnak. Más államban történő elfogás esetében a kiadatási kérelem előterjesztést a tárcavezető hozza meg, döntéséről a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátó bíróságot értesíti.

Felmerül a kérdés, hogy a feltehetően Oroszországban, Moszkvába tartózkodó egykori politikusnak mennyit kellene „bujkálnia” ahhoz, hogy elévüljön a bűncselekménye és ne fenyegesse a börtön. 

Ifj. Balsai István büntetőjogász lapunk kérdésére elmondta, hogy az 5 éves  szabadságvesztés esetén 

a büntetés végrehajthatósága 10 év alatt évül el, amit az elfogatóparancs kibocsátásának jogerőre emelkedése napjától kell számolni. 

„Az elévülés megszakítására vonatkozó szabályok szerint az elévülést ugyanakkor félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés vagy az intézkedés végrehajtásával összefüggésben hozott intézkedés” – magyarázta a büntetőjogász, hozzátéve, hogy ez lehet egy szimpla hatósági megkeresés is az ügyben. 

Mindez pedig azt jelenti, hogy akár a végtelenségig elnyújtható az eljárás, 

azaz Kovács Bélának – ha egyáltalán foglalkozik ezzel – nem nagyon érdemes az elévülésre játszania. 

Nyitókép: Kovács Béla a Budapest Környéki Törvényszéken 2020. szeptember 24-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kobi40
2023. december 04. 08:47
Ha az USÁ-nak kémkedett volna, kitüntetnék Brüsszelben, vagy Pressmantól kapna ccikipuszit.
faramuci
2023. szeptember 09. 16:43
Ő az egyetlen Magyar James Bond aki úgy el bújt,de úgy.... Igazi hungarikum,tessék békénhagyni......
BartSimpson
2023. szeptember 09. 13:37
Pedig egyszerű lenne: Lavrov díjas Petiminiszterünk csak toppantana egyet és a szovjetek hazapaterolnák Bélánkat. Vajon ez miért nem történik meg ? 😁 A helyes megfejtő nyer egy légzsák és biztonsági öv nélküli fehér Ladát 🤣
__iX
2023. szeptember 09. 13:10
Szerencsétlen KGBéláról le kéne már szállni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!