Furcsaságok a baloldali kampányt megtámogató Action for Democracy beszámolójában

2023. augusztus 15. 19:16

A külföldről érkező pénzekből a legnagyobb arányban a DatAdat-cégcsoport profitált, amely közvetlenül is kapott 148 millió forintnyi forrást az AfD-től, ennek mégsem látni nyomát a szervezet anyagában – írja a Magyar Nemzet.

2023. augusztus 15. 19:16

A Magyar Nemzet górcső alá vette az Action for Democracy (AfD) 2022-es beszámolóját, és – ahogy fogalmaz a lap – összevetette a valósággal. Bár a lap szerint az AfD az éves jelentésében azt szeretné elhitetni, hogy az általuk négy „csatatérállamnak” nevezett országban (Magyarország, Ukrajna, Brazília, Olaszország) próbálták segíteni a „demokratikus politikai erőket”, a költések mást mutatnak, a források kis híján nyolcvan százaléka hazánkba érkezett, kilenc százalékát a működési költségek emésztették fel, a maradék 11 százalékon pedig a másik három ország osztozott.

A 11,2 millió dollárnyi adományból 8,8 millió érkezett magyarországi szereplőkhöz.

Az Ezalényeg.hu nevű trollportál számos álhírt jelentet meg

Ami a részleteket illeti, a Közélet Iskolája, amely baloldali aktivistáknak tart politikai képzéseket, 15 ezer dollárban részesült, míg egy Nádas Péter életéről szóló dokumentumfilmre 12 ezret adtak. A baloldali propagandát terjesztő Nyomtass Te Is! mozgalom több mint 55 ezer dollárt kapott. Fesztiválokat is szerveztek a külhoni magyaroknak, amire 193 ezer dollár ment el. A külföldön élő magyarok választási részvételének növeléséért indított kampány során az AfD több mint 262 ezer dollárt költött el. 

A Magyar Nemzet összegzése szerint 5,139 millió dollárt kapott a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom, és 3,191 millió dollárt költöttek el a „helyi Covid-, LMBTQ-referendum-kampányra”, az Oraculum 2020 Kft-nek – amely az Ezalényeg.hu baloldali propagandaportál kiadója – juttatott pénzeket címkézhették fel így. A kiadó arra kapott – egymilliárd forintnyi – pénzt, hogy „áttörje a propaganda falát”, és helyi híreket közöljön a demokratikus részvétel fontosságáról a választásokon, valamint hírt adjon a koronavírus-járvány kezeléséről és az ehhez köthető szakpolitikai döntésekről. Telefonos kampányt is indítottak, hogy felhívják a figyelmet az általuk elítélt gyermekvédelmi törvényre. 

A szép szavak azonban ismét csak a komor valóságot hivatottak elleplezni – állítja a Magyar Nemzet. 

Az Ezalényeg.hu nevű trollportál számos álhírt jelentet meg, és rendszeresen dehumanizál kormánypárti politikusokat. Kásler Miklós korábbi minisztert jellemzően majomként ábrázolták, Rácz Zsófia korábbi helyettes-államtitkárnak pedig a méltóságát, nőiségét érte nemtelen támadás a részükről, és számtalan cikkben támadták Szájer József korábbi EP-képviselőt homoszexualitása miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az alapítvány a nem magyar kötődésű projektek közül a brazíliai Quidet támogatta egymillió dollárral. Ez egy olyan eszköz, amely adatelemzések segítségével teszi hatékonyabbá a kampányokat, főként a fiatalok és a női szavazók mozgósítására használták a korteskedés során. További két brazíliai projekt 170 ezer dollárt kapott, s egy olaszországi szervezet, Rinascimento Green jutott ezer dollárhoz. Az AfD indulásakor Lengyelországot is „csatatérállamként” nevezték meg, később a lengyel projekt helyét átvette Ukrajna, ahova nem utaltak komolyabb összegben pénzt. 

Hiányzik a DatAdat

A beszámoló szerint Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma „Orbán Viktor homofób narratívája” ellen küzdött, többek között ezért is kapott 1,85 milliárd forintnyi dollárt kampánykiadásokra és az LMBTQ-ügyek képviseletére. Ez azért érdekes, mert a hazai LMBTQ-szervezetek 2022 februárjában Márki-Zay egyik videóját töröltetni akarták annak homoszexualitás-ellenes tartalma miatt, de a kormányfőjelölt melegviccet is elsütött a kampány során. 

A külföldről érkező pénzekből a legnagyobb arányban a DatAdat-cégcsoport profitált, amely közvetlenül is kapott 148 millió forintnyi forrást az AfD-től, ennek mégsem látni nyomát a szervezet beszámolójában. A lap szerint mindez talán nem véletlen, hiszen nem mutatna jól, ha kiderülne, Korányi Dávid a korábbi főnökeit, munkatársait pénzeli egy civil szervezet álcája mögé bújva. Ismert ugyanis, hogy az AfD elnöke Bajnai Gordon volt kormányfő barátja és mentora.

Bajnai pedig a DatAdat egyik tulajdonosa, akinek további társai a cégben Ficsor Ádám, a Bajnai-kormány titokminisztere; Dessewfy Tibor, a Bajnai–Gyurcsány-kormányok korábbi tanácsadója, Molnár István ügyvéd, ifj. Páva Zoltán üzlettársa, valamint Szigetvári Viktor, a Bajnai-Gyurcsány-kormányok korábbi államtitkára, tanácsadója, a mára megszűnt Együtt párt volt alapítója is.

A DatAdat az ellenzéki kampány online feladatait végezte, többek között az ő munkájuk a Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán található chatbot is, 

amely akkor lép működésbe, ha valaki üzenetet ír a volt kormányfő profiljára. Ez lényegében egy adatgyűjtő kampányeszköz, amellyel később célzott üzeneteket lehet eljuttatni a felhasználókhoz a közösségi médián keresztül.

A legtöbb pénzt azonban áttételesen kapta. Márki-Zay mozgalma 1,4 milliárdot utalt át számukra, míg az Oraculum 2020 Kft.-től 324 millió forintot kaptak. Miközben tehát a legtöbb forrás a DatAdat által működtetett kampánygépezethez vándorolt, amely kiszolgálta a baloldali pártok és jelöltek kampányigényeit, az Action for Democracy jelentésében úgy fogalmaznak, „sosem finanszíroztunk politikai pártokat és jelölti kampányokat”. Szintén hiányzik az AfD beszámolójából a magyarországi baloldal megrendelésére dolgozó 21 Kutatóközpont, amely 2,5 millió forintnyi összeget kapott a szervezettől.

Nyitókép: Bajnai Gordon miniszterelnök Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral a Capitolium előtt 2009-ben (MTI/Beliczay László)


 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2023. augusztus 15. 19:57
Ezek nem furcsaságok, szimplán hazugságok.
I feel the earth move under my feet
2023. augusztus 15. 19:54
Oké.. értem én, hogy furcsaság.. de mesélje már el végre a sok okos mandista firkász, hogy a prolihergelésen felül pontosan mit is kezd a kormány mindezzel? Az ellenzék egész választási kampánya körül nem találni egyebet, csak pénzmosással határos "mikroadományozásokat", meg pénzgyűjtő dobozokat, amiket senki nem látott Kalácsképű Gelgelyt leszámítva..és? Ráléptek bárki tyúkszemére? Tettek valamit, hogy a hazaáruló tetves magyargyűlölő bagázs ne ismételhesse meg ezt legközelebb is? NEM! Hát akkor be lehetne fejezni ezeket a semmire való cikkecskéket.. mert ez is kb olyan, mint az oroszokkal szembeni szankciókat llető korlátozott lőtávú vétóink.
nempolitizalok-0
2023. augusztus 15. 19:51
Most nem azért, de erről nem a rendőrségi hírekben kellene olvasnunk??? Ez az egész olyan, mintha a magyar média jól elcseveg egy igen komoly betörés zaftos részleteiről, miközben az érintettek élik mindennapi életüket, azaz továbbra is betörni járnak. Nekem ne mondja senki, hogy külföldről származó pénzekből 2022-ben szabadon lehetett választásokat befolyásolni. Mert ha igen, az kurvanagy gáz, erősen megkérdőjelezi Orbánék a demokrácia védelmére való alkalmasságát. Lehet a bírókat kommunistázni, de a törvényeket nem a bírók hozzák.
magyar demokrata
2023. augusztus 15. 19:42
No és mi a következmény? Azt várjuk már régen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!