„Egyeztetést várunk a kormánytól” – bemutatta javaslatait Karácsony az uniós források felhasználásra, itt a kormány válasza

2023. július 20. 11:09

„Három év alatt a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát” – írja a főpolgármesterről a kormány közleményében.

2023. július 20. 11:09
Karácsony Gergely

Karácsony Gergely és Jávor Benedek csütörtök reggel online sajtótájékoztatót tartott Egyeztetést várunk a kormánytól az európai uniós források ügyében” címmel. A főváros brüsszeli képviseletének vezetője elmondta, az Európai Helyreállítási Eszközt az Európai Unió azért hirdette meg, hogy segítse a tagállamok koronavírus-válság utáni gazdasági helyreállítását. Hozzátette: a magyar kormány először visszautasította a hitel felvételét, kizárólag a vissza nem térítendő támogatási részre, mintegy 2400-2500 milliárd forintra nyújtott be terveket.

„Időközben a magyar kormány ráébredt, hogy kudarcos gazdaságpolitikájának eredményeképpen súlyos költségvetési hiány állt elő, ezért jelezte az EU-nak, hogy mégiscsak szeretne 3000 milliárd forint hitelért folyamodni” – hangoztatta Jávor Benedek, aki arról is beszélt, a határidő augusztus végén jár le, de az erről szóló tervekről semmit sem tudnak. 

A Főváros elkészítette azoknak a projekteknek a listáját, amelyeket ebből az alapból lehetne megvalósítani.

Azt a célt szolgálják, hogy Budapest élen járjon a klímaváltozással szembeni küzdelemben” – erről már Karácsony Gergely beszélt. „Alig várjuk, hogy ezeket a projekteket le tudjuk tenni a kormány asztalára, és abban bízunk, hogy az eredményes lobbizásunk eredményeképpen bekerülnek majd a végleges programba is” – fogalmazott a főpolgármester, aki szerint a kormány el kell hogy indítson egy társadalmi párbeszédet.

Reagált a kormány

A kormány számos alkalommal egyeztetett már Karácsony Gergellyel az uniós forrásokról - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter többször is személyesen találkozott vele.

„A főpolgármester annak ellenére, hogy 200 milliárdos megtakarítással és egyre növekvő iparűzési adóbevétellel vette át Budapestet, három év alatt mégis a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát” – fogalmaztak.

 

Most ismét az elköltött pénzeket és a saját alkalmatlanságának árát akarja kifizettetni a kormánnyal

 

– tették hozzá.

Nyitókép: Földházi Árpád

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2023. július 20. 19:15
Mi volt vagy lehetett a háttere Kalácsony nyerésének? = 2018-ban a 2/3-ra a "Mi vagyunk a többség" folyt három hétig. Az összes leadottra érvényes volt, a parlamentben 49/43 volt az arány. Makizaj 2018. február 25-én Jobbik-szervezésben polgármester lett. = 2019-et írunk. A "többség" ráhajtott a bp.-i főpolgármesterségre. Akkor lássuk, mire mennek. Tarlós ma is mondja, hogy nem kampányolt, pedig hogy megverhette volna. = Nem az volt a cél, hanem a "többség" összecementezése. 2020-ra sikerült Jakabbal. Hiába mondta OV, hogy nem sok jót jósol az Összefogásnak. Kiszámított megszólalás volt 2019 után. A "többség" a félni kezdő OV-t látta. = Hahaha. Jakab 2020-as húzása megfelezte a "többségi" 51 % 19 %-át helyből. A Fidesz-győzelem kész volt. = Már csak az arány volt a kérdés. A 02.24-én Putyin és a guruló dollárok egyszerre kezdtek. A balos előrejelzés 114/84-en állt. Putyin és Maki elérték, hogy 135/54/ lett. Bp. jó néhány száz md-ja az ár.
fabulon a bőre őre
2023. július 20. 18:54
Akkor most tegyük ide a kurcsányi történelmet: 2008 – Amikor elkezdődött a tanácskozás, Gyurcsány felállt és közölte, kidolgozott négy pontot Európa megmentésére, amit szeretne ismertetni. Az elnöklő Sarkozy azt válaszolta: „Miniszterelnök úr, még senki nem hallott olyat, hogy a beteg akarja gyógyítani az orvost. Ne az akarjon tanácsot adni nekünk, aki a saját országának a gazdaságát elkúrta. Gyurcsány erre felugrott, dühödten kirohant a teremből, és elutazott haza” – mesélték nevetve.
KBA98
2023. július 20. 17:06
ez a gennyláda mit javasolgat? Ne dolgozik csak Feri parancsait várja! Takarodjon a bús p...ba!
DBZ22
2023. július 20. 14:11
Rigor_mortis 2023. július 20. 13:11---------------------------------Van egy szerződés amiben az áll hogy ha a felújítás a lehető legkisebb forgalom korlátozással jár és határidőre elkészül és vissza áll a forgalom a Lánchídon akkor a kormány 6 milliárd támogatással beszáll a munkába .----------------A három feltétel közül melyik valósult meg ? -------------------------------Szándékosan kifelejtetek mindig valamit ( a lényeget ) a kommentjeitekből !---Holnap mivel próbálkozol ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!