Állatfarm

2023. július 07. 14:49

Ennek értelmében, ha tehát Hadházy rókának minősül, akkor Hadházy ellenfele az a farkas, aki a róka tanácsára a farkával próbál halászni a jeges tóban, ám a farka odafagy.

2023. július 07. 14:49
Gábor György
Gábor György
Klubrádió

Azt hiszem, Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke a hazai politikai élet, egyúttal önmaga mélypontját abszolválta, a legsötétebb, szédítő mélységet, amelyhez foghatót aligha találni a civilizáltnak mondható országok sorában. Ezzel a produkciójával önmagát is állattá kvalifikálta, olyanná, amely nem is létezik: neki Jorge Luis Borges Képzelt lények könyve c. munkájában a helye. Mondjuk ő a Kiméra, ez az oroszlánfejű, kecskehasú, kígyófarkú lény, vagy ahogy Vergilius megemlékezik róla az Aeneis VI. énekében, ő a »lángköpő«; Plutarkhosznál szimpla kalózkapitány, amúgy sosem látott vagy tapasztalt szörnyeteg, aki téveszméiről, fenyegető, félelmet keltő kijelentéseiről vált ismertté. Rabelais, a XVI. századi zseniális francia író találó iróniával tette fel a kérdést: »egy semmiben imbolygó kiméra vajon ehet hátsó gondolatokat?«

Magyarországon a tegnapi napon a politikai kommunikáció radikális fordulatot vett. Hadházy Ákos országgyűlési képviselőt, aki azután mert érdeklődni, hogy miként alakulhatott át Orbán Viktor hivatalos egyiptomi útja Orbán Viktor és feleségének közpénzből támogatott olaszországi magánútjává, s mi indokolta ezt a közel 1.000 km-es kitérőt, Magyarország miniszterelnöke az őt körülvevő, hálásan és engedelmesen röhögcsélő sleppje előtt – nem mellesleg idegesen rángatózva és erőltetett kényszervigyorral a képén – karcos lemezen megakadt lemezjátszó tűre emlékeztető módon, többször egymás után önfeledten »sompolygó sunyi rókának«, »szőrét hullató rossz vidéki rókának« stb. mondta el.

Orbán Viktor – és készségesen röhögő szolgahada – egyszóval úgy véli, hogy mostantól, kizárólag keresztény-nemzeti alapon, a magyarországi parlamenti környezet, az állatszimbolikát alapul véve, a legkülönfélébb bestiáriumokból nyert zooszimbólumok alapján válik tisztán és tagoltan leírhatóvá.

A jó és követendő példával tehát mindjárt a miniszterelnök járt elől, aki keresetlen (vagy legfeljebb disznóólban használatos) szavakkal azonosította Hadházy országgyűlési képviselőt egy szőrét hullató rókával. Orbánnak valami rémlett afelől, hogy a róka hagyományosan és legtöbbször az álnokság, a ravaszság és a fondorlat szimbóluma, ám a miniszterelnöki félműveltség újfent megmutatkozott a maga pőre valóságában: a róka ugyanis az óvatosságnak és az okosságnak is a szimbóluma, mi több, a középkori, ófrancia nyelven íródott Roman de Renart-ban (Róka-regény) a róka a legnagyobb ellenfelét, a durva, modortalan és együgyű farkast folyamatosan megleckézteti. Ennek értelmében, ha tehát Hadházy rókának minősül, akkor Hadházy ellenfele az a farkas, aki a róka tanácsára a farkával próbál halászni a jeges tóban, ám a farka odafagy.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. július 08. 15:23
Holló Klauszt bácsi rókázik?
Palmimi85
2023. július 08. 14:31
Fura alak ez a Lófaszházi úr/elvtárs! Ő mindenkire mindent mond, a képviselői fizetéséből pro és kontra próbál szart kiásni, de ha rá mondanak valamit, akkor azonnal, mint egy kivénhedt fürdős qurva, rinyál, visítozik és beperel... Pedig egyszer született egy ítélet, mely szerint egy közéleti szereplőnek többet kell elviselnie, de csak másnak, neki soha... Ez egy rohadt alma a moslékban. Mint unokatestvére, Márki Zaj Petya, amish porszívóügynök...
szarvas-2
2023. július 08. 14:10
Hát Gyuri-,te meg 1 ocsmány gyűlöletzsidó hiéna vagy.Egy Lámpaernyő Mária kan kiadásban.
Hangillat
2023. július 08. 00:39
H.Á. színvonal alatti színtelen vonal; lófallosz és Orbán lop. Az állatorvos állati orvos, orvosi eset. G. Gy. nem ravaszdi, itt ravasz a hülyeség- pisztolyban, el is süti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!