Imádkozzunk a békéért – üzente Erdő Péter hamvazószerdán

2023. február 22. 18:33

Legyen az idei esztendőben bűnbánatunk és húsvéti készületünk jellemzője az Istennel való bensőséges, személyes kapcsolat erősítése – fogalmazott a bíboros szentbeszédében.

2023. február 22. 18:33
null

Erdő Péter bíboros, prímás a nagyböjt első napján, hamvazószerdán az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét. Az ünnep kapcsán az esztergom-budapesti érsek kiemelte: „Hamvazószerda van. A nagyböjt bűnbánati idejét kezdjük. A bűnbánat az ember legszemélyesebb cselekedetei közé tartozik, mégis az Egyház közösségi bűnbánati időt is szentel a megtérésnek és a megújulásnak.” 

A bíboros a szentbeszédében megemlékezett az orosz-ukrán háborúról is. „Holnapután lesz egy éve, hogy kitört az ukrajnai háború. A hívő embert hatalmába keríti az érzés, hogy a világ bűne forgószélként ragadja el az emberiséget.” 

A háború óriási veszélyéről így beszélt Erdő Péter: „Ezért olyan fontos, hogy az idei nagyböjtben különös odaadással imádkozzunk a békéért, engeszteljük Istent az emberiség bűneiért,

A böjtről szólva az esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta: "Az igazi böjt hiteles megtéréssel jár, ez pedig mindig valódi öröm. Olyan öröm, mint a tékozló fiú hazatérése és befogadása a szülői házba". Majd hozzátette: "A böjt nem a nagyközönségnek szól, hanem Istennek, akinek a lába elé bűnbánatunkkal együtt önmegtagadásainkat is elhelyezzük."

A bíboros a szentbeszéd végén is a béke fontosságát hangsúlyozta: „Legyen az idei esztendőben bűnbánatunk és húsvéti készületünk jellemzője az Istennel való bensőséges, személyes kapcsolat erősítése. Ennek titokzatos öröméből fakadjanak segítő szeretetünk diszkrét és hatékony tettei, és engesztelő imádságunk hazánkért és a békért, hogy így hitelesen készüljünk Krisztus feltámadásának örömére!”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik