Két nappal elhallgatása után pályázhat újra a Klubrádió a 92.9-es frekvenciáért

2021. február 16. 15:44

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa két nappal a Klubrádió elhallgatása után úgy határozott, azonnal folytatja a Klubrádió vasárnap éjjelig használt Budapest FM 92,9 MHz frekvenciájának pályáztatását.

2021. február 16. 15:44
null

A Media1 értesülése szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa két nappal a Klubrádió elnémítása után úgy határozott, máris „folytatja a Klubrádió vasárnap éjjelig használt Budapest FM 92,9 MHz frekvenciájának pályáztatását, miután a kormányközeli, tavaly létrehozott LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. is visszavonta jogorvoslatát a pályázatból való kizárása miatt”.

A pályázat anyaga az NMHH honlapján is elérhető. Ebben szerepel „a Budapest 92,9 MHz körzeti vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű használatára 2020. november 4-én közzétett pályázati felhívással megindított pályázati eljárás folytatása” című napirendi pont. A Klubrádió 92.9 MHz a frekvenciát vasárnap estig használhatta, azóta a frekvencia kihasználatlan. 

A Médiatanács kezében a döntés

A 444 szerint ahhoz, hogy újra a Klubrádióé legyen a frekvencia, a Médiatanácsnak úgy kellene döntenie, hogy „a Klubrádió hiánypótlása megfelel az alaki követelményeknek, majd ezek után a pályázat tartalmát is pozitívan kellene értékelnie”. 

„A pályázatot idén januárban függesztette föl az NMHH, mert két pályázó, a kormányközeli megbízásokat elnyerő dr. Bíró Balázs ügyvéd tulajdonában lévő LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft., és az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM-et üzemeltető Közösségi Rádiózásért Egyesület jogorvoslattal élt, amiért kizárták őket a pályázatból. Mindez a szintén pályázó Klubrádió szempontjából nagyon rossz hír volt, mert így már technikai esélye sem volt, hogy újra elnyerje a frekvenciát, mielőtt az el kell hagynia. A Közösségi Rádiózásért Egyesület még január végén visszavonta a fellebbezését, a pályáztatás viszont a Media1 szerint most azért indulhatott újra, mert az LBK is visszavonhatta a fellebbezését. Ezt a portál megkeresésére Bíró Balázs nem erősítette meg, de nem is tagadta” – összegezte az ügy előzményeit a 444. 

A Médiatanács előnyt is ad a Klubrádiónak

Lapunk is beszámolt arról, hogy a Médiatanács elnöke Karas Mónika szerint nem érte negatív diszkrimináció a Klubrádiót. Megjegyezte: „ha a Klubrádió a törvényi kizáró okok miatt a hosszabbítást nem kérelmezte volna, abban az esetben a médiaszolgáltatási jogosultság lejártáig, tehát február 14-éig a médiatanács le tudta volna folytatni a pályázatot, amelyen a Klubrádió is eséllyel indulhatott volna”. Karas Mónika szerint a médiatanács előnybe hozta a Klubrádiót azzal, hogy a jelenleg folyó frekvenciapályázat feltételei között szerepeltette: az a rádió, amely már ezen a – tehát a 92,9 MHz-es – frekvencián korábban szólt, pluszpontot kap. Ilyen rádióból egyetlen van: a Klubrádió Zrt.

Karas Monika úgy fogalmazott: a médiatanács minden döntése megtámadható bíróság előtt, a bíróság pedig minden szempontot mérlegelve hozza meg döntését. Egy jogállamban a jogszabályokat sem a médiatanács, sem a Klubrádió nem kerülheti meg. A rádiónak továbbra is megvan a lehetősége, hogy sikeres pályázat esetén tovább szóljon ugyanazon a frekvencián vagy bármely másik frekvenciára kiírt pályázaton induljon – írta.

Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mzsolt
2021. február 16. 22:15
Nincs másik...
Karbantartó9
2021. február 16. 19:49
a jogsértéseket a balliberális analfabétáknak sem nézzük el!
btete
2021. február 16. 18:40
Esélytelenek. Tele a pályázatuk formai hibával a tartalmiról nem is beszélve. Ez lesz az indok.
jánosbácsi
2021. február 16. 18:23
Nyihaha Bruhaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!