MOK: A fő probléma az egészségügyi szakemberek hiánya

2020. november 13. 15:48

Az orvosi kamara a járványkezelés pozitívumaként említi a lélegeztetőgépek számát és a terápiás eszközparkot, ám figyelmeztetnek: probléma, hogy nincs elég intenzív terápiában jártas szakember, nővér, orvos.

2020. november 13. 15:48
null

A Magyar Orvosi Kamara a mai napon közleményt adott ki a koronavírussal szemben intenzív védekezés kapcsán. A MOK szerint  „egy ágy nem lesz intenzív terápiás ágy attól, hogy betoljuk egy »Intenzív osztály« feliratú ajtó mögé.” A szervezet szerint ugyanis a szakképzett szakápolókból már a járványt megelőzően is hiány volt. A kamara szerint az úgynevezett „intermedier osztályok”, azaz „step down unit”-ok a legtöbb helyen már a járvány előtt is hiányoztak, a járvány pedig mindezen problémákat sokszoros hatványra emelte.

A közlemény pozitívumként említi, hogy vannak lélegeztetőgépek, méghozzá sokféle.

„Tényleg van elég. Sokfélék, de az eddig használatba kerültek a visszajelzések szerint megfelelő tudásúak és minőségűek, legalább angol nyelvű kezelőfelülettel rendelkeznek, van hozzájuk fogyóeszköz – és meghibásodásuk esetén van tartalék” – írják.

Kiemelik, hogy az intezív terápiás eszközpark is naprakész, bőséges, rendelkezésre áll. Hasonlóan megfelelő a betegágy melletti monitorozás eszközparkja is. A kamara megemlíti, hogy a személyzet táplálása, a bajtársias szellem is megfelelő. 

Lehetséges negatívumként a védőfelszerelésekben történő ellátás akadozását említik. Az elvileg egyszer használatos overallokat az alkalmazottak hosszan hordják, sok eszközt többszöri használatra sterilzálni kell, elosztásuk pedig egyenetlen az eltérő kórházak között. Szükségesnek látnák videokamerás figyelőrendszerek kiépítését, mivel a folyamatos ápolói jelenlét fizikailag nem biztosítható. Úgy gondolja a kamara, hogy az alkalmazott terápiák sokszínűsége miatt a gyógyszerek folyamatos utánpótlása is okozhat gondokat. A legelterjedtebb szteroidos és egyéb antivirális szerek alkalmazásának csak az utánpótlás szabhat határt, melynek a betegek számának folyamatos növekedésével kell párhuzamosan haladnia. 

Problémát okoz a közlemény szerint, hogy nincs elég intenzív terápiában jártas szakember, nővér, orvos.

„Egy ITO-s szakember évekig képződik, majd további hosszú évek alatt szerez rutint, tapasztalatot. Egyszerűen nem pótolhatóak napok-hetek alatt gyorstalpaló tanfolyamokon. Minden más probléma lényegében ebből az egyből következik.” – írják. A közlemény szerint szakápolóból sincs elég, az arányokat szemléltetve korábban „14 ágyra is éppen csak voltak elegen, most pedig több, mint 50-re kell felügyelniük. Na, ez a központ kötelezett a jelen szabályok szerint összesen 103, azaz további közel 50 ITO ágy kialakítására.” – szemlélteti a helyzetet a Magyar Orvosi Kamara. Átlagosan egy szakképzett ápolóra 6-10 intenzív osztályos, akár lélegeztetőgépen lévő beteg esik, a melléjük rendelt, de ITO ápolásban járatlan személyzet létszáma pedig változó – írják. 

A közlemény szerint az ellátás a legtöbb COVID ellátásra berendezett intenzív osztályon „már most is erősen kompromisszumos.”  A kamara szerint „a sebtében kiképzett, más szakterülethez tartozó nővérek és orvosok  intenzív terápiába való erőltetett bevonása, erősen ellenjavalt.”

Fentiek alapján erős megfontolásra javasoljuk az intenzív osztályos ágyak számának jelenleg kiépült szinten való befagyasztását, a meglévők mellé a szakszemélyzet biztosításának megkísérlését racionális átvezénylések valamint a meglévő személyzet megóvása révén – jelenleg 10-30% beteg vagy van karanténban. A szakszemélyzet mellé – és semmiképpen sem helyett – érdemes más szakterületekről orvosokat, ápolókat, akár önként jelentkező  orvostanhallgatókat bevonni a betegmozgatás, forgatás, egyszerűbben megtanulható, felügyelet mellett végezhető feladatok, valamint az adminisztráció végzésére. A további intenzív terápiásnak szánt ágyak jelentős részén intermedier ellátó osztályok kialakítását javasoljuk korábbi subintenzívek, posztoperatív őrzők, egyéb átmeneti egységek személyzetének bevetésével, ahol aktív ápolás és O2 terápia mellett megkísérelhető egyrészről a romló állapotú betegek intenzív osztályra kerülésének megakadályozása, másrészről az onnan kikerülőkre való átmeneti nagyobb odafigyelés” – áll a szövegben.

„Maszkhasználat, kézmosás, a felesleges kontaktusok kerülése, a távolságtartásra vonatkozó szabályok maximális betartása. Baj van – ha nem így teszünk, nagyon nagy baj lesz” – zárul a közlemény.  

(Forrás: Magyar Orvosi Kamara)

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2020. november 14. 15:45
Mint orvos: hogy a tökömBe lehet felkeszulni arra h rövid idő alatt 3x több intenzives kell? Sehogy. Mintha állandóan 100 ember/km lenne a gáton mert 4 évente árvíz van? Amúgy annyi orvos van mint 30 éve kb 40 ezer. Az elmentek ellenére
Gregorius
2020. november 13. 21:13
Mindenütt hiány van intenzives orvosokból és ápolókból, mivel most egyszerre többször annyira lett szükség. Legfeljebb olyan képzelhető el, hogy ahol csitul a járvány, onnan néhányan átrepülnek, oda ahol a legnagyobb a szükség, ha van még erejük.
Kormánypárti1
2020. november 13. 20:05
Ez a legszebb részlet. "a sebtében kiképzett, más szakterülethez tartozó nővérek és orvosok intenzív terápiába való erőltetett bevonása, erősen ellenjavalt." Szóval vérző baleseteshez se menjen oda a belgyógyász, mert oda sebész kell... Ez meg olyan igazi orvosi mentalitást tükröző javaslat. Ja ne orvosi, hanem MOK-os, az egy egészen más csoport... "Fentiek alapján erős megfontolásra javasoljuk az intenzív osztályos ágyak számának jelenleg kiépült szinten való befagyasztását," És javasolnám, hogyha a jelenlegi szinten kiépült intenzív osztályos ágyak száma kevés lenne, akkor a MOK tagjai, a teljes nyilvánosság előtt kapcsolják le az általuk arra ítéltet a gépről, hogy másnak jusson hely. Utána javasolnék egy-egy személyes találkozót a hozzátartozókkal.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. november 13. 19:07
Ne már, egy valamirevaló főorvos tud mozgósítani, szakembereket elosztani, képezni szükséghelyzet idején. Katasztrófavédelemre, tömeges betegellátásra van protokoll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!