Húsz időközi választás maradt el a veszélyhelyzet ideje alatt

2020. június 18. 11:38

A ki nem tűzött és elmaradt választásokat tizenöt napon belül, tehát július 2-áig kell kitűzni.

2020. június 18. 11:38

Húsz időközi választás maradt el a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. Ebből nyolc polgármester-választás volt, öt képviselő-választás, hét pedig települési nemzetiségi választás. Az első, amely elmaradt a veszélyhelyzet miatt, a március 22-ére a Zala megyei Dobriban kitűzött polgármester-választás volt. Az utolsó pedig június 7-ére volt kitűzve; a Somogy megyei Istvándiban polgármestert választottak volna. A veszélyhelyzet ideje alatt kitűzni sem lehetett időközi választást. Ebben az időszakban nem lehetett népszavazást sem tartani és kezdeményezni.

Az Országgyűlés június 16-án elfogadta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, amely szerdán meg is jelent a Magyar Közlönyben. Időközi választás a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól, vagyis csütörtöktől tűzhető ki ismét. A ki nem tűzött és elmaradt választásokat tizenöt napon belül, tehát július 2-áig kell kitűzniük a választási bizottságoknak.

(MTI)

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2020. június 18. 13:22
Mikor lesz Budapest Fővárosi Önkormányzat főpolgármesterének időközi választása?
3M..
2020. június 18. 12:08
Dunaújváros megmutatta, a Fideszt országos elutasítottságát. A rend helyreálltával nekik választásokon itt, babér már nem terem. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!