Angolvécé, pénz, internet, demokrácia eltemetve: megmenekült a Föld!

2019. szeptember 24. 09:35

Gyászos gyászmenetet tartottak Budapesten: a feketébe öltözött klímakihalók szimbolikusan mindent eltemettek, amire modern, élhető civilizációnk épül – mindezt Kendernay János LMP-elnök társaságában.

2019. szeptember 24. 09:35
Jerez Julio

Klímavészhelyzet van, nem vitás – ahogy Greta Thunberg nyomán oly sokan, az Auróra törzsközönsége is gondolt egy nagyot, és nekiálltak jövőtemetést szervezni Budapestre. Az ő fedőnevük – ha már a pénteki (friday) napot lefoglalta Greta – azonban nem szombat (saturday) lett, hanem Extinction Rebellion, azaz szabadon fordítva Kihalási Lázadás. Ez egy 2018-ban szerveződő, többek között az Occupy-t és a szüfrazsetteket elődjeinek tekintő globális mozgalom, aminek természetesen van magyar ága is – elvégre Budapest világváros, és mint ilyen, magától értetődő, hogy a civil multiknak is legyenek itteni leányszervezeteik.

Így nem véletlen, hogy a Klímahét nevű globális kezdeményezés kapcsán szervezték meg az amúgy globális kezdeményezéshez csatlakozott fiatalok Budapesten a jövőnket gyászoló menetet, amin civilek és Kendernay János, az LMP társelnöke is részt vett. És akkor ezzel fel is soroltuk szinte az összes résztvevőt: ahogy az lenni szokott fb-eseményeknél, most sem ment el az előzetesen érdeklődők tíz százaléka sem, így esett meg,

hogy a startnál alig lézengtek mások a fekete ruhás szolgálóleánynak öltözött szervezőkön kívül a Madách téren.

A műanyag cipős menet a Deák Ferenc és az Erzsébet tér érintésével a Szent István-bazilika elé vonult, rendőri felvezetéssel.

Megérkeztek a sötétben a világos Bazilika elé.

Itt látványosnak nem mondható módon, de jelképesen eltemették a jövőt és mindazokat a dolgokat, amelyekről úgy vélik, hogy szerepe volt a jövő tönkretételében. Ahogy a képeken látható, ezek között ott van a wc-papír,

ott vannak a magazinok,

ott van az angolvécé (MTA által lektorlált változat és nem angol wc),

ott van a pénz,

természetesen az űrkutatás (minek repkednek az emberek a légüres térbe, a halak sem sétálnak ugye a levegőn),

az internet (hát persze, haszontalan dolog, remélhetőleg el is tűnik hamarost, hiszen a globális akciókat postán is meg tudják szervezni),

(Erről nincs fotó, annyira szomorúan groteszk, hogy pont a fiatalok nem hisznek ebben...) Utóbbi számomra érthetetlenül került a műanyagpalackok közé a koporsóba, 

de biztos van benne logika, ha azt nézik, hogy a parlamentáris demokráciák mennyire nem tudnak gyorsan tenni a klímavészhelyzet ellenére, hiszen

egyik napról a másikra nem tudják betiltani sem az autókat, sem a fosszilis energiahordozókat.

Ezt – látván az arckifejezését – talán Kendernay János sem gondolhatta komolyan!

Magának a temetési menetnek az értelmét talán egy csapat még fiatalabb fiatal közül az egyik fogalmazta meg, aki a jövőt temető csoport háta mögül megjegyezte: „Minden szar, ami jó?”

A közvetett hatásról is elmond sok mindent, hogy sok turista sem igazán értette, mit keresnek a gyászos fiatalok a Szent István-bazilika előtt. Sokan talán turistaattrakciónak gondolták, ami – tekintve, hogy disclaimer nemigen hangzott el – összképét tekintve nem is állt messze az igazságtól.

Így természetesen

járt a performansz végén a megérdemelt taps a fehérarcú fekete lepleseknek.

Sok tanulmány és még sokkal több veretes publicisztika és sírós-felhorgadós Greta-beszéd temeti a civilizációnkat, azt azonban talán még egyetlenegy tanulmány sem állapította meg, hogy mennyire fogja elveszteni fejét sok ember, amíg megmentjük a jövőt – mert változtatni biztos kell, de valószínűleg azon is, hogy ne a világ szegényebbik felét kizsákmányoló cégek cipőiben, cuccaiban és más kiegészítőiben tüntessünk a világ kizsákmányolása és a reménytelen jövő ellen.

Mert az minden performansz nélkül is sokkal hatásosabb és igazabb cselekedet lenne.

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2019. szeptember 25. 13:41
Vissza a fára LMP, csak ne makogjatok olyan hangosan a Momentummal! :D
IV. Fawkes
2019. szeptember 25. 05:18
Lábszagú, apró tömeg... :-D
Negue
2019. szeptember 24. 21:05
Remélem, azért az okostelefonocska ot lapul a zsebecskéjében annak a néhány agytlanocskának!
teljesenertelmetlen
2019. szeptember 24. 20:54
Tegye fel a kezét, akinek nem a ku klux klán jutott eszébe először! Ugyanolyan szélsőséges, fanatikus szekta mind a kettő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!