Újabb három visszalépő tagját büntette az LMP

2018. július 25. 19:06

Nem akar véget érni az LMP-s etikai bizottság a választások utáni eltiltási sorozata: a társelnökök után most további visszalépőket tiltottak el.

2018. július 25. 19:06

Újabb három, a tavaszi országgyűlési választás előtt visszalépő LMP-st büntetett a párt etikai bizottsága a Zoom.hu értesülései szerint. Korábban is büntetett párttársaikhoz hasonlóan „bűnük” az volt, hogy a párt érvényben lévő döntésével ellentétesen egyéni körzetükben visszaléptek az esélyesebbnek tartott ellenzéki jelölt javára.

Ságodi Zoltán három év eltiltást kapott. Ő volt a második a pártban, aki a visszalépés mellett döntött – méghozzá a jobbikos Kepli Lajos javára Veszprém 2-es számú választókerületében. Kepli  végül 50-34 arányban kapott ki a Balatonfüred központú körzetben. A Zoom.hu úgy tudja, Ságodi a bíróságon fogja megtámadni a döntést.

Az eltiltás annyit tesz, hogy a párt tagja semmilyen párttisztségért nem indulhat, ahogyan országgyűlési képviselői, európai parlamenti képviselői, helyi önkormányzati képviselői jelölt sem lehet ez idő alatt. Így Ságodi sem EP-képviselő nem lehet, sem a 2019 őszi önkormányzati választáson nem indulhat.

Ugyanez igaz Tenk Andrásra is, aki 1,5 év eltiltást kapott: ő Csepel-Soroksár választókerületben lépett vissza Szabó Szabolcs javára – az akkor az Együtt színeiben induló – és később az LMP-frakcióba belépő – Szabó a fideszes Németh Szilárdot 5 százalékkal verte meg.

Doszpoly Botond csak egy évre kapott eltiltást: ő Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókörzetében lépett vissza, szintén hiába: a fideszes jelölt 8 százalékkal győzött. Egy évével azonban jövő ősszel az önkormányzati választásokon már indulhat.

A jelenlegi eltiltások csupán újabb fejezetei a párt választások utáni válságának: emlékezetes módon Szél Bernadett társelnököt és Ungár Pétert is 3-3 évre büntette az etikai bizottság, Szél ettől függetlenül azonban maradhat társelnök. Az első fokon kizárt Sallai Róbert Benedeket pedig visszavették a pártba. Szél az eltiltásra úgy reagált: „A jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznom.”

A botrányok hatására az LMP szövetségese, a Gémesi György vezette Új Kezdet is kihátrált a párt mögül, ráadásul a párt korábbi társelnöke, Hadházy Ákos ki is lépett – igaz, parlamenti mandátumát megtartotta.

Kassai Dániel járt a legrosszabbul: a párt Budapest 15. körzeti jelöltjét kizárták az LMP-ből, miután Kunhalmi Ágnes javára visszalépett – Kunhalmi végül 46-39 arányban győzte le fideszes ellenfelét. Kassai is jogászokhoz fordul kizárása után, szerinte ugyanis a párt döntése „szembemegy a magyar joggal”.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2018. július 26. 08:13
Ki a fene küldte az etikai bizottság elé ezeket a fickókat? Mert olyat még nem látott a világ, hogy maga az etikai bizottság állítja fel az elítéltek listáját is. Nekem statáriális, rögtön ítélő bíróságnak tűnik a dolog. A bázisdemokrácia meglepő formákat ölt az LMP-ben. BRRR! Nehogy elterjed a való életben is ez a baromság!
fakocka
2018. július 26. 07:22
A fidesz-csicskák belső harcai. Kit érdekel?
tevevanegypupu
2018. július 26. 07:06
Nem egészen értem..a választás előtt nem tudta az LMP, hogy a jelöltjei visszalépnek más pártok javára? Tényleg ennyire hülyék voltak vagy ez csak utólagos porhités..de utólag is elég hülyék.Mert nem kellene ilyen rlészletekkel foglalkozni, zárják ki az egész pártot egyszerre és a pobléma megszűnt létezni.
hátakkor
2018. július 25. 22:55
A fegyelmi bizottsàg elnöke mikor itéli el magàt bàzisdemokratikusan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!