Nem az egyszerű lógás a cél – mondja a diáktüntetés szervezője

2018. január 16. 08:27

Január 19-én diákok demonstrációt tartanak az oktatási rendszer megújításáért, az egyik szervező szerint „ha ezt a tüntetést kormányellenes tüntetésnek bélyegzik, azzal a döntéshozók azt üzenik ennek a generációnak, hogy tényleg nincs szükségük ránk”.

2018. január 16. 08:27

Mint arról a Mandiner is beszámolt, január 19-én diákok demonstrációt tartanak az oktatási rendszer megújításáért. „Álljunk ki együtt egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik!” – írják a szervezők, hozzátéve: fiatalságuk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, elegük van, hogy „a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna, és hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani”. A diákok emellett elutasítják az állami irányítású iskolák egyentanterve alapján eluralkodó szemléletet is.

Az Index cikkéből kiderül: a tüntetést három magánszemély szervezi. Egyikük, Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament nevű civil társaság alapítója elmondja: a tüntetés ötlete egy Facebook-csoportból származik, ahol az oktatás problémáiról vitáztak tanulók. A demonstrációt a rendezvényeiken és a Facebookon keresztül gyűjtött adományokból finanszírozzák, de indulnak pályázatokon is, valamint a német Friedrich Ebert Alapítványtól is kapnak pénzt. Gyetvai elmondja: Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója is támogatja kezdeményezésüket.

A január 19-i tüntetésen középiskolás diákok, illetve egy tanár és egy szülő fognak felszólalni. A szervezők azt kérik, hogy a diákok ezen a napon ne menjenek be az iskolába, így fejezzék ki az engedetlenségüket. Gyetvai szerint „nem az egyszerű lógás a cél”, hanem hogy kifejezzék a véleményüket, „ha erre már más lehetőség nem maradt”. Délelőtt ezért vitafórumokat is tartanak, ami Gyetvai szerint azért is fontos, mert a magyar iskolákban nem tanulják meg a diákok, hogyan kell vitatkozni és hogyan gyakorolhatják ezt a képességüket nyílt és konstruktív eszmecserében. Arra a hírre reagálva, hogy a Momentum Mozgalom arra biztatja tagjait, hogy vegyenek részt a tüntetésen, Gyetvai elmondja: civilként bárkit szívesen látnak, de nem akarnak pártok zászlajai alatt vonulni, „az oktatás közös nemzeti ügy, fontosabb annál, mint hogy belemenjünk pártpolitikai vitákba”.

Gyetvai szerint „ha ezt a tüntetést kormányellenes tüntetésnek bélyegzik, azzal a döntéshozók azt üzenik ennek a generációnak, hogy tényleg nincs szükségük ránk”. A szervezők a diákok felelős döntésére bízzák, hogy igazolással vagy anélkül maradnak-e ki iskolákból, az igazolatlan hiányzás szankciót vonhat maga után, Gyetvaiék elvárják, hogy csak jogszerű retorzió érhessen bárkit, ahol nem ez történik, jogi segítséget nyújtanak a diákoknak.

Az Index cikke rámutat: lehet, hogy nyitott kapukat döngetnek a szervezők, ugyanis készül az új Nemzeti alaptanterv kidolgozása, a munkálatok koordinálásával megbízott Csépe Valéria többek között a tananyag radikális csökkentéséről és az oktatás modernizálásáról beszélt. Gyetvai örül annak, hogy vannak ilyen tendenciák, ám szerinte csak a látszatra törekednek az új Nattal, nem lesz lényeges óraszámcsökkentés.

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2018. január 16. 15:28
"Nem az egyszerű lógás a cél – nem hát; valamit osztanak is a libsi-bolsi-nácik, de még nem dőlt el, hogy vörös csillag, Soros-fénykép vagy nyilaskereszt lesz-e"
edvind johnsson2.0
2018. január 16. 13:50
Pofán vágnám a kölykömet, ha iskola helyet tüncizgetne.
catalina9
2018. január 16. 13:43
mozgolódnak a szabadkőműves inasok...
balbako_
2018. január 16. 11:58
Ez egy aljas, gyermekellenes, politikai akció!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!