765 milliót fizethet az állam Budaörsnek

2017. június 23. 10:39

A Fővárosi Törvényszék döntött: az államnak vissza kell fizetnie a budaörsi önkormányzatnak mintegy 765 millió forint szolidaritási hozzájárulást. Az ítélet nem jogerős.

2017. június 23. 10:39

Első fokon több mint 765 millió forint megfizetésére kötelezte a Fővárosi Törvényszék az államot abban a polgári perben, amit Budaörs önkormányzata indított a magyar állam ellen, mert nem akarta fizetni az igazságtalannak tartott szolidaritási hozzájárulást – írja az Index. Tavaly nyáron született döntés a szolidaritási hozzájárulásokról: az állam pénzt szed be egyes önkormányzatoktól, miután teljesen átvette az iskolák fenntartását.

Az egész országból vártak éves szinten nagyjából 21 milliárd forint bevételt, mely összegnek a 10 százalékát a 21 ezer fős Budaörstől akarták begyűjteni – ez azonban a város éves költségvetésének hozzávetőlegesen 15 százaléka. Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás elmondta: mindezt úgy tervezték, hogy az intézményfenntartó az idén jelezte: egyetlen forintja sincsen arra, hogy elvégezzék a nyári felújítást, karbantartást vagy esetleg fejlesztést, ami mintegy kétszázmillió forint erejéig kötelező lenne.

Már tavaly októberben döntött arról a város képviselő-testülete, hogy az önkormányzat az ombudsmanhoz, az Alkotmánybírósághoz és további hazai és európai jogorvoslati fórumokhoz fordul majd. Formailag az ügy kártérítési per, amelyben az önkormányzat kára a tőle havonta elvett szolidaritási hozzájárulás összege. A magyar állam elsősorban arra hivatkozott a perben, hogy szerintük jogalkotás útján okozott kárért nem lehet kártérítést kérni. 

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék pénteki döntése nem jogerős.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!