Forronganak a magyar fogorvosok

2017. március 30. 14:52

Kimaradtak az általános egészségügyi béremelésből és óriási feszültség van a kiadásaik finanszírozásában, ezért nagymértékű az elégedetlenség a fogászati alapellátást végző fogorvosok között, akik a kormányhoz fordultak levelükkel.

2017. március 30. 14:52

Levélben fordult a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárhoz.

Prof. Dr. Hermann Péter a levelében kifejtette: a fogorvosokat hátrányos megkülönböztetés sújtja az egészségügyi alap- és szakellátásban a közalkalmazottakra vonatkozó béremelés és a fogorvosi praxisok finanszírozása területén.

Az egészségügyi alapellátásban közalkalmazottként vagy munkavállalóként dolgozó fogorvosok ugyanis nem tartoznak az egészségügyi ágazati előremeneteli szabályok hatálya alá, így rájuk nem vonatkoznak a kötelező béremelésről szóló rendelkezések. Ez különösen az önkormányzatok és egyéb szervezetek által közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott fogorvosokra vonatkozik.

Hermann Péter szerint a visszajelzések azt mutatják: a közalkalmazotti bértábla szerinti vagy kialkudott bért megkapó fogorvosok bevétele

átlagosan bruttó 200-220 ezer forinttal kevesebb, mint az ugyanolyan végzettségű, de nem fogászati alapellátásban dolgozó kollégáik keresete.

A levél szerint a fogászati alapellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók finanszírozása messze elmarad az egészségügyi alapellátást nyújtó háziorvosi, illetve házi gyermekorvosi egészségügyi szolgáltatók pénzügyi támogatásától – annak ellenére, hogy a szakmai minimumfelvételek és a felhasznált anyagok költségvonzata a fogorvosok esetében hatványozottan nagyobbak, mint a háziorvosoknál.

Hermann arról is ír: a jelenlegi finanszírozás összegéből még a garantált bérminimumot sem tudják a praxisok kigazdálkodni, a szakdolgozók számára pedig nem tudják megfinanszírozni a minimális béremelést sem.

A levélben az áll: a fogorvosok részére jutó átlagos finanszírozási összeg havi mértéke 750-800 ezer forint, miközben a valóságban minimális egy havi összköltség nagyjából 1,6 millió forint – vagyis az átlagos finanszírozási összeg duplája. Így tehát az átlag magyar fogorvos saját tevékenysége terhére 50 százalékban támogatja az alapellátást megvalósulását - ami kötelező állami feladat lenne. 

– szögezi le a levél, mely szerint a fogorvosok által a betegektől elkérhető térítési díjak nem fedezik a különbségeket.

Hermann levele végén kitér arra: évek óta folyamatos emelkedést mutat a betöltetlen fogorvosi praxisok száma, ami a jelenlegi adat alapján 283 szolgálatot érint.

A fogorvos szervezet mindezek alapján a „helytelen, hátrányosan megkülönböztető és alkotmánysértő jogi szabályozás és joggyakorlat mielőbbi felszámolása érdekében” a szükséges jogi lépések és intézkedések megtételést sürgeti az egészségügyért felelős államtitkártól.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eddike
2017. április 08. 08:06
A webdokin már leírtam, hogy nem kellene szarakodni, meg vitatkozni, meg ilyen hangzatos jelszavakat hangoztatni, hogy életünket és vérünket a betegekért.... Ki kell menni maszekba, és elkérni az árát. Hozzáteszem azért azt is, hogy akkor viszont minőségi ellátást kell nyújtani, amire a Tisztelt Kollégák nagy része abszolút képtelen!
drberecz
2017. április 03. 14:03
Sajnos a köztudatban erősen keveredik a magán fogorvosi ellátás és az államilag finanszírozott ellátás!! Sok beteg nincs tisztában a különbséggel, való igaz,hogy a magánszféra nagyon borsos árakon dolgozik, s ebből vonják le a betegek , de talán még a hozzá nem értő politikusok is ( nincs fogorvos az eü. bizottságban) a TÉVES következtetéseket!! Én egy kisebb fogászaton vagyok ( 2700 ) beteg ellátását végzem, a havi juttatásunk nem éri el a BRUTTÓ 500 000 FT-ot! Nem nehéz kiszámolni,hogy ez mire elég!! Ebből a pénzből " vállalkozunk"!! Egyébként, itt már több kolléga leírta, amennyiben a területileg illetékes fogorvosánál jelenik meg a beteg,ott az ellátás ingyenes, csupán a 18- 62 év közötti fogpótlás munkáért kell fizetni, közel sem annyit, mint a magánrendelőkben!! Utólag még annyit megjegyeznék,hogy sok esetben kell helyrehoznunk ingyen és bérmentve azt, amit a magánorvosok elrontanak!!
Phötön
2017. március 31. 22:42
A fogorvosok említésétől is kiráz a hideg.
toco
2017. március 31. 16:48
Azon azért érdemes lenne mindenkinek elgondolkodni,hogy nem mindenki él városban,ha nem lennének olyan fogorvosok akik kimennek falura dolgozni,akkor ott még a fájos fogat sem látná el senki sem.Amúgy kíváncsi lennék,hogy mennyit tartanátok reálisnak egy foghúzásért,tömésért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!