Putyin irányított demokráciája intő jelként szolgálhat Magyarország számára

2016. szeptember 20. 15:05

Azelőtt kell az ilyen folyamatokat megakasztani, mielőtt arra eszmélnénk, hogy a szavunk már semmit sem ér.

2016. szeptember 20. 15:05
Pósfai Orsi

„Az előző parlamenti választások után, 2011 decemberében, tömegek vonultak az utcára Oroszországban, miután az akkori eredményeket sokan egyértelmű választási csalásnak tudták be. A 2011/2012 telén zajló tüntetések egy olyan, alulról építkező politikai mozgalmat indítottak be, mely szinte példa nélküli volt a Szovjetunió bukása óta. Sajnos ez a mozgalom nem lehetett igazán hosszú életű, a hatalom nyomása miatt hamar elhalt, résztvevői közül sokan börtönbe kerültek (többek közt Alekszej Navalnij, Szergej Udalcov és Borisz Nyemcov) vagy emigrációra kényszerültek. Ennek ellenére egy ilyen politikai ellenállás kirobbanását az ország jelenlegi helyzetében Putyinék nem kockáztathatták meg.(…)

A számok alapján Oroszország már nem hisz a képviseleti demokráciában, amelyet már láthatóan felváltott az irányított demokrácia. Tegnap délután az orosz Twitteren a #ЯНеГолосовал, vagyis az #ÉnNemSzavaztam hashtag nagyon pörgött, jelezve, hogy a részvételt már rengetegen értelmetlennek érezték. A tehetetlenség érzése nem meglepő, hiszen a szervezett tiltakozásokat vagy leveri a hatalom, vagy látszatintézkedésekkel hallgattatja el. A gazdaság hanyatlik, az oroszok átlagkeresete már a kazahsztániakéval egyenlő (egy orosz havi átlagkeresete egész pontosan 558 dollár volt tavaly, ami 2014-hez képest 34 százalékos visszaesést jelent)  a létbizonytalanság érzete egyre nagyobb méreteket ölt. Mindeközben pedig a többpártrendszer intézménye egyre inkább csak látszatként van fenntartva.

Ha másra nem is, számunkra Magyarországon az idei orosz választások intő jelként szolgálhatnak: a demokrácia fokról fokra eltűnhet, míg a végén az állampolgárok részére fennmaradó eszközök értelmetlenekké válnak. Azelőtt kell az ilyen folyamatokat megakasztani, mielőtt arra eszmélnénk, hogy a szavunk már semmit sem ér.”

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2016. szeptember 21. 07:52
Hajrá Putyin , éljen az orosz demokrácia! Mert ott az orosz nép akarata dönt! Putyin csak okos vezetőként okosan él ezzel! Akiket ti liberálisok ellenségnek állítotok be, az a mi barátunk.
Területvédő
2016. szeptember 20. 20:40
Szar cikk egy szar portálról. A kötelező orosz köpködést teljesítette, ezért a jussát valószínűleg meg is kapta a szerző. Lapozzunk! Medvegyevnek pedig újból gratulálok a választási győzelemhez.
péterx
2016. szeptember 20. 18:39
A szavatok semmit sem ér , de nem a demokrácia hiánya miatt...
Lolka-Bolka
2016. szeptember 20. 17:41
te hulye idiota anarhista kocsog kurva .... az fel sem merul benned , hogy letezhetnek meg egeszsegesen gondolkodo nepeek akik elitasitjak a deviancia minden fajtajat es nem kernek a "megvalto liberalizmusbol" amugy ez jellemzo ratok , ha valakinek mas a velemenye akkor csak naci lehet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!