LMP: Feléli a kormány az ország tőkéjét

2016. április 09. 11:47

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szombaton arról beszélt: a kormány felelőtlen, rövid távú érdekeket szolgáló politikájával feléli az ország gazdasági, társadalmi és környezeti tőkéjét, ahelyett, hogy a hosszú távú jövedelemtermelés érdekében fejlesztené. Schmuck szerint „az uniós pénzek betonba öntése” ráadásul sem a foglalkoztatásra, sem a versenyképességre nincs jó hatással, a helyzetet pedig tovább rontja, hogy a kormány a társadalmi és környezeti tőkéjét is elpazarolja.

2016. április 09. 11:47

Az LMP szerint a kormány felelőtlen, rövid távú érdekeket szolgáló politikájával feléli az ország gazdasági, társadalmi és környezeti tőkéjét, ahelyett, hogy a hosszú távú jövedelemtermelés érdekében fejlesztené.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatója után az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a „pillanatnyi pénzszórás még nem érdem, ahogy azt a kormány láttatni akarja”, az uniós fejlesztési pénzek és más beruházások hasznosságát a későbbi eredményességük mutatja meg.

Kiemelte, hogy a jelenleg zajló brüsszeli finanszírozású projektek „el nem lopott része” hosszú távon a várható haszonnál nagyobb fenntartási költségeket okoz majd, hiszen nagyrészt szükségtelen infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg belőlük. „Az uniós pénzek betonba öntése” ráadásul sem a foglalkoztatásra, sem a versenyképességre nincs jó hatással, a helyzetet pedig tovább rontja, hogy a kormány a társadalmi és környezeti tőkéjét is elpazarolja - fejtette ki Schmuck Erzsébet. Utóbbiakra példaként említette, hogy a kabinet az oktatás és az egészségügy területén is „esztelen átszervezéseket, illetve hatalmas forráskivonásokat” folytat, továbbá „direkt pusztítja” a környezeti erőforrásokat.

Az LMP politikusa szerint a megoldást az jelentené, ha a fejlesztési forrásokat olyan jövedelemtermelő és költségcsökkentő beruházásokra költenék, amelyek például növelik a megújuló energiaforrások arányát. Ennek elmaradása esetén ugyanis folytatódhat Magyarország leszakadása nemcsak Nyugat-Európától, hanem a régió többi országától is.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2016. április 10. 09:33
Zöld libcsi agyhalott.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. április 09. 22:18
Mindenét. A jövöjét is.
Valodi
2016. április 09. 21:28
Csak ennyit akartam ebből idézni: "A nagyságrend érzékeltetéséül és viszonyaink jellemzéséül érdemes megjegyezni, hogy például a tanyafejlesztési programra ugyanekkor 1, majd 1,5 milliárd Ft jutott, vagyis a hét nagy tőkeérdekeltség 16-szor annyi támogatást kapott agrár- és vidékfejlesztés címén, mint 300 ezer tanyán élő honfitársunk. A támogatások eloszlása, az azokhoz való hozzáférés egyébként is elképesztően aránytalan, és a rendszer egyértelműen a politika közeli nagy tőkeérdekeltségeket részesíti előnyben. A K-Monitor elemzése szerint a gazdaságok felső 10%-a teszi zsebre a támogatások közel 80%-át. A következő 10% már csak a teljes támogatás tizedét kapja, hogy végül a legalsó tized csupán 0,1%-ig részesüljön a támogatásokból."
Mich
2016. április 09. 18:33
Ez a Schmuck is (elme)beteg - csak rá kell nézni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!