Kilencedszer is beterjeszti az ügynöktörvényt Schiffer

2015. július 27. 13:01

Schiffer András nem adja fel, és kilencedik alkalommal is beterjeszti az állambiztonsági múlt feltárását célzó törvényjavaslatát. Az LMP-s javaslat egyik célja az is, hogy zárják ki a közhatalmi pozíciókból a diktatúra egykori vezetőit és azokat, akik a kommunista állambiztonság hivatásos állományú tagjai voltak.

2015. július 27. 13:01

Kilencedik alkalommal terjeszti be az Országgyűlés elé az állambiztonsági múlt feltárását célzó törvényjavaslatát az LMP frakcióvezetője hétfőn. Schiffer András sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: egy nagy törvényjavaslatban foglalja össze azon kezdeményezéseket, amelyekkel „a 20. század árnyaitól meg lehet szabadítani a 21. századi megújuló Magyarországot”. Az LMP-s kezdeményezés egyik célja, hogy zárják ki a közhatalmi pozíciókból a diktatúra egykori vezetőit és azokat, akik a kommunista állambiztonság hivatásos állományú tagjai voltak. Ők nemhogy államtitkár vagy állami cég vezetője, de még miniszteri, miniszterelnöki tanácsadó se lehessenek – mondta Schiffer András. 

Ismét hangsúlyozta, az Országgyűlésnek köteleznie kell a kormányt és a miniszterelnököt: járjon el annak érdekében, hogy kiderüljön, 1944 és 1991 között milyen magyar vonatkozású adatok, dokumentumok keletkeztek az NKVD, majd KGB irattárában. Kezdeményezik – folytatta –, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottság, „amelyet a Fidesz állított fel fideszesekből” év végéig gyűjtse össze: milyen érintettségük volt a kommunista állambiztonsággal azoknak, akik 1989 október 23-ától „az új magyar demokrácia vezénylő hídján álltak”. 

Schiffer András kijelentette: amennyiben a Fidesz nemet mond a törvényjavaslatra, világossá válik, hogy „a Fidesz-KDNP folyamatosan átveri saját szavazótáborát, szavakban antikommunista, tettekben viszont fedezi a múlt árnyait”.  Kérdésre válaszolva kétségbeejtőnek nevezte, ha valóban a Miniszterelnökséghez vonnának adóhivatali feladatokat. A kormányt be lehet zárni, hiszen minden érdemi funkciót Lázár János intéz – fogalmazta meg kifogását.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Iq102
2015. július 28. 13:23
Schiffer többnyire értelmes dolgokat mond, ennek ellenére nem tudom hova tenni, viszont az sokkal jobban aggaszt, hogy a Fidesz tanácsadója ugyancsak zsidó. (senkit nem szándékoztam megsérteni)A plakátkampány hangvételével egyáltalán nem tudok egyetérteni. Túlságosan durva és együgyű lett sajnos...
Agnieszka
2015. július 28. 09:07
Úgy gondolom, h. az ügynök kérdés mára nem felderíthető. Évtizedek alatt békében, nyugodtan lehetett kihúzni, akár be is tolni kartonokat. Ez az iratállomány már nem az az iratállomány, amit talán már annak idején sem lehetett volna teljes egészében vizsgálni és már akkor is a működtetők lettek volna érdekesek! Sok más egyéb között nem tartom örvendetesnek, h. Szakasits-Schiffer klán tag Magyarországon politikai tényező lehet. Legyen mégoly sikeres ügyvéd, de ne ő háborogjon, megbélyegezzen ebben a ma már földeríthetetlen és szerintem érdektelen kérdésben. A működtetők teljes, név szerinti fölsorolása érdekes lenne, de nagyjából tudjuk, kik voltak. Azt sem ártana realizálni, h. nyugati ösztöndíj, kiküldetés, akár tudományos konferenciára, sok esetben járt kis állambiztonsági beszélgetéssel. Fáj? Sok esetben egyszerűen nem lehetett előbbre jutni. Az emberek túlnyomó része szereti kifutni legalább a formáját. Sem rokonom, sem boldog ősöm (sőt, én sem) nem került ebbe a körtáncba, de tudom, h. mi volt a metódus, eléggé nyilvánvaló volt, akár a szakmai vezetők is jelentettek -egyik munkahelyemen a szochazás szakosztályvezető írta hónapról-hónapra, meggyőződéssel, v. a másik helyen, ahol a közszeretett és tisztelt osztály titkárnő körmölgetette, szintén nem kényszerből, az ilyen "hangulat" jelentéseket. Ők ügynökök voltak? Így is fel lehet fogni, de ma már ennek SEMMI jelentősége.
Fakutya Vigyora
2015. július 28. 00:09
Annyi bizonyos, Kenedi János egykori SZDSZ-alapító az elsők között volt, aki hozzáfért a titkosszolgálati anyagokhoz. Ezekből Kis állambiztonsági olvasókönyv címen kötetet publikált a szintén SZDSZ-es Kuncze Gábor belügyminisztersége idején. Titok, hogy miként, hiszen akkor még nem nyílt meg a történeti levéltár, ahol lehetővé vált a nyilvános kutatás. Rejtélyes az is, hogy Kenedi miért változtatta meg a besúgók, megbízóik és egyes áldozatok neveit könyvében, mikor erre nem kötelezte törvény. Ő mégis a névtelenség menedékét nyújtotta a Kádár-rezsim egykori bérenceinek. És ki tudja miért, ma éppen ő az, akit az újabb szociálliberális kormány alkalmasnak talált arra, hogy vezesse a bizottságot, amely az állambiztonsági iratok levéltári átadásának törvényességét ellenőrizze. Az is tény, hogy az SZDSZ vállaltan antikommunista párt, amely harcosan kiállt a titkosszolgálati iratok teljes nyilvánossá tétele mellett. Ám az is tény, ekkor már egy fényképet sem lehetett találni például Bauer Miklós alezredesről, az ÁVO, majd az ÁVH kihallgató tisztjéről, a szintén SZDSZ-es Bauer Tamás édesapjáról, akit a megkínzott fogvatartottak csak „körmös Bauerként” emlegettek. Bauer doktor saját „titokszobát” kapott: a szintén SZDSZ-prominens Eörsi Mátyás ügyvédi irodája biztosított munkájához életteret. A BKV titokszobája Tarlós Istvánnak köszönhetően „dekonspirálódott”. Az, hogy mikor jön el ez a pillanat az SZDSZ-nél is, egyelőre titok. http://mno.hu/migr_1834/titokszoba-391244
írmag
2015. július 27. 17:50
Egészségesen akkor lehetséges léteznünk, ha kihullik a magyar nemzet férgese. Az alattomos indíttatású, ocsmány privatizálás és a kommunista bűnök elkövetői is ebbe a sorba rendezendőek, a büntetéssel együtt. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!