Az LMP szerint csak az elit gyermekeinek van esélye minőségi felsőoktatásra

2015. július 24. 13:39

Az LMP szerint a felsőoktatás nem járul hozzá a társadalmi mobilitáshoz és nem teremt esélyegyenlőséget, mivel az egyetemeken már csak az elit gyermekeinek van esélye továbbtanulni. A párt szerint manapság olyan anyagi feltételeket kell biztosítani a továbbtanuláshoz, amelyet egy átlagos jövedelemmel rendelkező család már nem képes biztosítani.

2015. július 24. 13:39

Az LMP szerint a felsőoktatás nem teljesíti fontos feladatát: nem járul hozzá a társadalmi mobilitáshoz, a felzárkóztatáshoz, nem teremt esélyegyenlőséget, hiszen minőségi intézményekben már csak az elit gyermekeinek van esélye továbbtanulni.

Pető Ernő, az ellenzéki párt felsőoktatási és tudománypolitikai szakszóvivője a felsőoktatási ponthatárok meghatározása után, pénteken tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: diplomásnak születni kell, az oklevél megszerzéséhez ugyanis ma már nem elég a jó teljesítmény. Olyan anyagi feltételeket kell biztosítani – például kiegészítő oktatást vagy albérletet finanszírozni – amelyet egy átlagos jövedelemmel rendelkező család már nem képes biztosítani.

Több pénz kell a felsőoktatásnak – jelentette ki –, amely így képes lehet a korszerű igények kielégítésére, az emberi alkotóképesség kibontakoztatására – mondta, szükségesnek ítélve az oktatók jobb fizetésének biztosítását is. Szerinte a felsőfokú oktatás jelenlegi helyzete csak hozzájárul az elvándorláshoz. A politikus emlékeztetett a felsőoktatási államtitkár korábbi ígéretére az intézményrendszer átalakítására vonatkozóan, és hiányolta az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket az érintettekkel. Pető Ernő emellett átláthatóbbá tenné a finanszírozást.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2015. július 24. 15:37
Pár napja már azt is tudjuk, hogy csak az tud egyetemre menni, akinek nem gond, hogy autója legyen. Nem tudom, van még valaki, vagy az a hetvenvalahányezer most felvett diák kipihenheti már az ünneplés fáradalmait? "A felsőoktatásba jelentkező 105 ezer diák közül mintegy 72 ezret vettek fel, ami lényegében megegyezik a tavalyi arányokkal – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Palkovics László elmondta, felsőoktatási szakképzésre 6500, alapképzésre 45 200, osztatlan képzésre 6400, mesterképzésre 14 ezer hallgatót vettek fel. Az összesen felvett 72 ezer diákból 55 800 jutott be állami ösztöndíjjal támogatott helyre." mno.hu
Berecskereki
2015. július 24. 15:11
"Az LMP szerint csak az elit gyermekeinek van esélye minőségi felsőoktatásra" Akkor az LMP-sek már be se juthatnak?
adam
2015. július 24. 15:11
Álszent libnyafi.
2015. július 24. 15:03
Ez a fajta szelekció a legnagyobb luxus egy társadalom számára.Sajnos, igaza van az LMP-nek, és bárkinek igaza lenne, aki ugyanezt megfogalmazná. A teremtett vagy valós anyagi szűkség rengeteg fel nem tárt tehetség hagy elveszni, már pedig ennek az országnak csak szürke állományból van relatív bősége. A 3,7 % os ráfordításunkkal csak sereghajtók lehetünk, és azok is maradunk. A gond csak az, hogy ebből nem lesz kiút. A lemaradottságunk "betokozódik".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!