Tovább csökkenhet az alapkamat

2014. május 27. 07:41

Elemzők korábban azt várták, hogy a 2,5 százalékos kamatszint elérése után befejezi a csökkentést a monetáris tanács, de Matolcsy György jegybankelnök a múlt héten Londonban utalt arra, hogy elképzelhető még további mérséklés, így most már az elemzők is azt várják, hogy kedden újabb 10 bázisponttal csökken a kamat.

2014. május 27. 07:41

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, az elemzők az alapkamat 10 bázispontos csökkentését várják. A Reuters által megkérdezett elemzők többsége szerint az MNB monetáris tanácsa folytatja a kamatcsökkentést a keddi ülésén, és 10 bázispontos lesz a kamatvágás. A felmérésbe bevont 20 elemző közül 16 szerint a kamat 10 bázisponttal, rekordnak számító alacsony szintre, 2,4 százalékra csökken a jelenlegi 2,5 százalékról.

Ha így lesz, akkor a magyar kamatszint alacsonyabb lesz, mint a lengyelországi, ezen kívül, Csehországot leszámítva, a magyar kamatszint a legalacsonyabb lesz a térségben a nem euróövezeti országok között – jegyezte meg a Reuters. Szakértők szerint a kamatcsökkentési ciklus mélypontja 2,2-2,3 százalék lesz, jóval alacsonyabb a korábban vártnál.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön Londonban kijelentette: elképzelhető, hogy az MNB-nek módja nyílik további mérsékelt kamatcsökkentésekre, de az ezzel kapcsolatos elemzői előrejelzések némelyike eltúlzott. Az MNB elnöke Londonban felidézte, hogy a jegybank monetáris enyhítési ciklusa 7,00 százalékos alapkamatról indult és jelenleg 2,50 százalék az MNB irányadó kamata. Kijelentette: lehetséges, hogy „van még manőverezési mozgástér”, és elképzelhetők további kisebb mértékű kamatcsökkentések a jövőben.

A londoni elemzői közösségen belül most már konszenzusos előrejelzés az, hogy az MNB a korábbi várakozásokkal ellentétben mégsem fejezte be enyhítési ciklusát. Az MTI kérdésére, hogy mi a véleménye ezekről a prognózisokról, Matolcsy György kijelentette: a 2,00 százalékos alapkamat eléréséről szóló előrejelzéseket „eltúlzottnak” tartja. Hozzátette: az enyhítési ciklus végpontja a monetáris tanács helyzetmegítélésétől függ.

Hétfőn már londoni pénzügyi elemzők úgy vélték: a várakozásoktól messze elmaradó legutóbbi inflációs adatok önmagukban azt valószínűsítik, hogy az MNB monetáris tanácsa újabb kamatcsökkentést hajt végre keddi kamatdöntő ülésén, ugyanakkor az előrejelzéseket jóval meghaladó első negyedévi GDP-növekedés nyomán az sem kizárt, hogy az MNB egyelőre szünetet tart az enyhítési ciklusban, vagy lassítja ütemét.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horst_Tappert
2014. május 27. 09:05
Teljességgel logikus és megalapozott lépés lenne egy újabb kamatvágás. A forint stabil, a környezet nyugodt, a mutatóink folyamatosan javulnak és jók, a júniusban várható EKB stimulus program (és kamatvágás) pedig mind mind alátámasztják a mai kamatvágást.
nick89
2014. május 27. 07:49
Az Adóhivatal és a politikai osztály támogatásával tovább bővül a kínai feketegazdaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!