Dunaferr: adósságátvállalás a kormány ajánlata

2013. augusztus 22. 20:10

A Dunaferr mintegy 150 milliárd forintos tartozásának jelentős részét vállalná át a magyar állam – értesült az MTI Hírcentrum.

2013. augusztus 22. 20:10

Az M1 Híradó csütörtök esti műsorában elhangzott: a kormány nem pénzt kínál a vasműért a tulajdonosoknak, hanem a tartozások jelentős részének átvállalását ajánlja. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán levélben kezdeményezett tárgyalásokat a Dunaferr Zrt. tulajdonosaival a cég megvásárlásáról, miután a kormány a hétfői székesfehérvári kihelyezett ülésén arról döntött, vételi ajánlatot tesz a dunaújvárosi vasműre.

A cég vezetése közölte, hogy a miniszter levelét azonnal továbbítják a tulajdonosoknak, és „a lehető legrövidebb időn belül” válaszolni fognak rá. A megvásárlásról szóló döntés azután született, hogy az ISD Dunaferr Zrt. 1500 fős létszámleépítést jelentett be, amit a vállalat tartós veszteségességével indokoltak a tulajdonosok.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
StG
2013. augusztus 23. 10:58
Aki szeretne bűvárkodni a cég beszámolóiban, az itt megteheti: http://e-beszamolo.kim.gov.hu/kereses-Default.aspx Ezek alapján a cégnek 2012-ben nem túl jelentős (1,5Mrd Ft-os) hosszú lejáratú kötelezettségállománya van. Ezzel szemben a rövid lejáratú kötelezettségek majdnem 192Mrd Ft-ot tesznek ki: - Ebből közel 80Mrd a szállítókkal szembeni kötelezettség - ennek növekedését "elsősorban a gyártáshoz szükséges acél buga, mint alapanyag beszerzés jelentős növekedésével" indokolják. - A másik nagy tétel, kb. 60Mrd Ft a kapcsolt vállalkozásokkal (anya- és leányvállalat) szemben fennálló kötelezettség, ebből is 42Mrd a kapott kölcsönök nagysága. - A harmadik pedig az egyéb kötelezettségek, kb. 30Mrd Ft, ez nem tudom, miből jön össze. - A rövid lejáratú hitelek kitesznek további 18 Mrd ft-ot. Tehát összességében a cégcsoporton belüli tételekből jön össze ez a "tartozás", hogy ez mennyiben machináció, mennyiben nem, az alaposabb vizsgálatot igényelne. Meg az is kérdés, hogy az átvállaló állam mit tud ezekkel kezdeni azon túl, hogy kifizeti, ami valós tartozás.
gudmen
2013. augusztus 22. 22:19
ezek megint csak territorium foglalásrol szol...az állampolgár fizeti a cehhet...káderek beültetve a menedzsmentbe, megint van egy gyárunk..bármire jo lehet még..talán egyszer pénzt is keresünk vele..
Mannlicher
2013. augusztus 22. 21:37
Állítólag ennek az 1500 embernek a nagy része irodista, azért az szerintem sem normális, hogy egy 7500 főt foglalkoztató cégnél ennyi aktatologató van. http://ideaintezet.blog.hu/2013/08/21/nemzeti_acel_zrt_szinjatek_megegyezes_utan http://index.hu/gazdasag/2013/08/22/szazmilliardos_osszegbe_fajhat_a_dunaferr/
IgazságosIzomViktor.
2013. augusztus 22. 21:27
Nem túl világos hogy egy majdnem 10 éve folyamatosan veszteséges cég miért kell a magyar államnak?Orbán aranybányává varázsolja ezt is?Vagy mi lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!