Tiltakozik a Magyar Nukleáris Társaság

2013. január 11. 15:01

A Magyar Nukleáris Társaság (MNT) indokolatlannak és a biztonságot veszélyeztetőnek tartja, ezért határozottan ellenzi azt, hogy az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) összevonják a Magyar Energia Hivatallal (MEH) és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal (MBFH) – írta közleményében a társaság elnöksége pénteken.

2013. január 11. 15:01

A javaslat ellenkezik a nemzetközi szinten, valamint az Európai Unióban elfogadott és a hatályos hazai jogba beemelt nukleáris biztonsági alapelvvel, nevezetesen a nukleáris hatóság függetlenségével, ezért sért több, hazánk által is aláírt nemzetközi egyezményt, kezdi a szervezet az ellenérvek sorát – áll a közleményben.

Az MNT elnöksége szerint a fukusimai atombaleset súlyosságát fokozó körülményként azonosították a nukleáris hatóság és iparigazgatás összefonódását, amelyet a jelen tervezet is megvalósít.

Az összevonással egy kézben összpontosulna a nukleáris biztonság és az ellátásbiztonság kérdése, holott a nukleáris biztonságnak prioritást kell élveznie. Emiatt az összevonás nyomán nemzetközi tiltakozás várható, ami a paksi bővítés ügyét is nehezítheti, érvel a szervezet elnöksége.

„A nukleáris biztonságról kellő felelősséggel kell dönteni, egy hibás döntésnek súlyos következményei lehetnek. A centralizáció helyett olyan hatósági rendszer kell, amely eleve kizárja, hogy a nukleáris biztonságért felelős szervezet döntéseit bárki befolyásolja, politikai vagy gazdasági nyomás alá helyezhesse” – szögezik le, majd kitérnek arra, hogy a ma működő hazai rendszer nem áll távol ettől, a javasolt rendszer viszont ezt alapjaiban rombolja le.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!