Kétnyelvűek lettek a feliratok a Pozsony-Komárom vasútvonalon

2012. május 14. 20:50

Magyar nyelvű helységnévtáblákat szereltetett fel a szlovákiai RegioJet vasúttársaság az általa üzemeltetett Pozsonyt Komárommal összekötő pályaszakasz négy csallóközi megállóján - a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala már régóta szorgalmazta a lépést.

2012. május 14. 20:50

„Szakértőink részletes statisztikai kimutatásokat és érveket szolgáltattak ahhoz, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően két nyelven tüntessék fel a társaság tulajdonában álló szerelvények beltéri feliratait, valamint a RegioJet közvetlen gondozásába tartozó megállókat” - mondta el az MTI-nek a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának munkatársa, Tokár Géza. A négy csallóközi település vasúti utasváróján, a dunaszerdahelyi járásbeli Nagypakán, Kispakán, Nagyabonyban és Szentmihályfán vélhetően ennek köszönhetően jelentek meg az adott települések magyar helységneveit feltüntető táblák.

Az kerekasztal szerint a mostani pozitív változások dacára a korábban következetesen államnyelvet alkalmazó vasúti szolgáltatóknál még van tennivaló bőven. Az állomások épületei vagy éppen a tájékoztató anyagok továbbra sem tükrözik a térség nyelvhasználati gyakorlatát - mutatott rá Tokár Géza, aki szerint az üzemeltetők jóindulatával, gyakorlatias megközelítéssel és a problémákra való figyelemfelhívással sikerülhet gyakorlattá tenni a többnyelvű nyelvhasználatot még olyan tabunak számító területen is, mint a vasút.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizipipa
2012. május 14. 22:59
Lehet ezt lekicsinyelni, csak éppen 1 évvel ezelőtt még semmi ilyen sem volt! Akkor lépett színre a "kétnyelvű" csoport. Most pedig már nem csak "magán" táblakihelyezés van. Szép volt lányok/fiúk! Így tovább!
suski
2012. május 14. 22:20
2012 -ben Európában eljutott odáig a szlovák vasút, hogy a magyar többségű részen odaírta magyarul is a helységneveket...?? Hú vazze, békenobeldíjat ne vigyünk nekik??? A pofám leszakad...Ez az a "vasút", ahol kb. 5km per órával közlekedik egy szardíniásdoboz?
OrangeOrder
2012. május 14. 21:56
Szép gesztus, hogy a 70%-os többség is végre a saját nyelvén olvashatja a feliratokat :)))
cutcopy
2012. május 14. 21:10
"Kétnyelvűek lettek a feliratok a Pozsony-Komárom vasútvonalon" Az országhatárig..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!