Süket fülekre talált Sólyom kritikája

2010. június 21. 20:46

Az Országgyűlés hétfőn újra elfogadta az államfő által visszaküldött, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt. Az indítványt mindhárom ellenzéki frakció ellenezte.

2010. június 21. 20:46

A Ház zárószavazás előtt egy módosító csomag elfogadásával kibővítette a törvényt, annak hatálya alá vonta a közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat, nem változtatott azonban azon a passzuson, amellyel az államfő nem értett egyet, és ami miatt visszaküldte a parlamentnek megfontolásra a törvényt: így a munkáltatók a kormánytisztviselőket ezután indoklás nélkül menthetik fel.

A köztársasági elnök álláspontja szerint az indoklás nélküli elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával. Sólyom László szerint az indokolás nélküli elbocsátás lehetősége veszélyezteti a közigazgatás semleges és szakmai szempontokat szem előtt tartó működését, hiszen akár a felettese utasítását szakmai megfontolások alapján vitató kormánytisztviselő is bármikor tarthat jogviszonyának megszüntetésétől.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoli 29
2010. június 22. 14:59
"Sólyom László köztársasági elnök azzal küldte vissza az Országgyűlésnek a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, hogy az indoklás nélküli elbocsátás nem összeegyeztethető az Unió Alapjogi Chartájával, amely ezt tiltja. Sólyomnak abban igaza van, hogy a 30. cikk ezt tiltja. Az angol nyelvű szöveg szerint "[e]very worker has the right to protection against unjustified dismissal, in accordance with Community law and national laws and practices." A probléma az, hogy az Alapvető Jogok Chartája nem rendelkezik közvetlen érvénnyel az államokban. Nem arról van szó, amit Répássy igazságügyi államtitkár mond, hogy csak a magánszektorra igaz, a közszférára nem. Hanem arról, hogy - amint az 51. cikk kimondja - a rendelkezések csak az uniós intézményeket kötik és az uniós tagállamokat abban az esetben, amikor uniós jogot hajtanak végre. "The provisions of this Charter are addressed to the institutions and bodies of the Union with due regard for the principle of subsidiarity and to the Member States only when they are implementing Union law" (kiemelés tőlem). Ezt az Európai Bizottságban is tudják. Egy bizottsági tisztviselő a munkaügyi biztos környezetéből megerősítette nekem, hogy nem tudnak olyan uniós jogszabályról, ami tiltaná az indoklás nélküli elbocsátást, az 51. cikk miatt az Alapjogi Chartának pedig szerintük nincsen ilyen közvetlen érvénye. A munkajog egyébként is tipikusan olyan terület, ahol a tagállamok nagyon féltékenyen őrzik a függetlenségüket - mondta." http://drotontul.blog.hu/2010/06/22/indoklas_nelkuli_kirugas_es_az_eu
kunbella
2010. június 22. 10:27
Van még Sólyomnak más lehetősége mint, hogy aláírja a jogszabályt? Lesz dolga bőven a munkaügyi bíróságoknak, bizony. A fidesznek szüksége van a lojális közigazgatási karra. Ennek az egyik eszköze ez a törvény. A politika és a jog kapcsolata viszont egy elméletileg érdekes kérdés.
drkovax
2010. június 22. 10:13
Volt egy kis vita arról, hogy alapjogi chartába ütközik, meg hogy butaságot beszél Répássy, amikor azt mondja, hogy a citált szabály csak a versenyszférára vonatkozik. A citált szabály kikről szól: " ... minden munkavállalót megillett ...". Mi a törvény címében mi szerepel: "...kormánytisztviselők...". Vagyis nem a hétköznapi (vagy akár közalkalmazotti, vagy köztisztviselői) munkaviszonyokról, hanem egy különleges körről. Ezen jót el lehet vitatkozni, de egyáltalán nem venném biztosra, hogy ha nem takarítónő volt az elbocsátott, akkor bármi esélye is lenne egy perben, az alapjogi chartára való hivatkozással...
zoli 29
2010. június 22. 10:04
Miközben a Fidesznek oda kell figyelnie, hogy az általuk meghozott törvények ne ütközzenek az Alkotmányba vagy uniós egyezményekbe, alapvetően mégsem arra kaptak felhatalmazást, hogy Sólyom László vagy az ellenzéki pártok programját hajtsák végre. Ha biztosak benne, hogy igazuk van, akkor igenis tartsanak ki az álláspontjuk mellett, azt pedig majd meglátjuk, hogy ezek a jogszabályok a különböző felebbviteli fórumokon is megállják-e majd a helyüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!