Válaszolt a zöldeknek a Fidesz

2010. május 02. 15:03

A Védegylet, a Duna Charta, a Levegő Munkacsoport, a Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország a pártok zöldprogramja iránt érdeklődött. A később kormányra került Fidesz is válaszolt a szakpolitikai kérdésekre, amelyet a Népszabadság is közölt.

2010. május 02. 15:03

A zöldszervezetek kérdései:

1. Mi az öt legfontosabb feladat, terület, amelyekre kiemelt figyelmet fognak fordítani? Kérjük, hogy fontossági sorrendben sorolja fel ezeket, leírva a cselekvés jellegét, időzítését és pénzügyi támogatás esetén annak tervezett összegét.

2. Milyen jellegű támogatásokat, adókedvezményeket fognak megszüntetni vagy jelentősen csökkenteni? Kérjük, válaszát példákkal szemléltesse.

3. Milyen lépéseket fognak tenni az éghajlatváltozás és gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak együttes kezelése érdekében? Milyen kibocsátási célokat terveznek Magyarország számára az üvegházhatású gázok vonatkozásában a 2005. évi kibocsátáshoz viszonyítva 2020-ra, illetve 2050-re?

4. Milyen határidővel milyen konkrét intézkedéseket fognak hozni a pártfinanszírozás visszásságainak, a korrupciónak, az adócsalásoknak és egyéb gazdasági bűncselekményeknek, tisztességtelen eljárásoknak a visszaszorítására?

5. Milyen intézkedéseket terveznek a múltban történt, valamint az esetleges jövőbeni privatizációkkal kapcsolatban, beleértve a PPP-konstrukciókat (az állami és magánszféra együttes beruházásait)?

6. Milyen lépéseket fognak tenni annak a veszélynek a megelőzésére, hogy 2011 (a földvásárlási moratórium lejárta) után külföldiek tömegesen felvásárolják a magyarországi termőföldeket?

7. Hogyan fogják erősíteni a helyi élelmiszertermelést és fogyasztást, a vidéki helyi gazdaságot és megélhetést?

8. Milyen intézkedéseket és milyen határidővel fognak meghozni a lakosság biztonságának javítása érdekében, beleértve az ezért felelős állami szervek (VPOP, ÁNTSZ, pénzügyi felügyelet, építésfelügyelet, erdészeti szolgálat, környezet- és természetvédelmi, élelmiszerlánc-biztonsági, vízügyi, fogyasztóvédelmi, növényvédelmi és más szervek) munkájával szembeni bizalom (elégedettség) helyreállítását, illetve munkájuk színvonalának olyan szintre emelését, amely megfelel az e téren élenjáró országok gyakorlatának?

9. Tervezik-e a környezetvédelmi tárca önállóságának megtartását, illetve súlyának erősítését a kormányzati döntések során?

10. Milyen eszközökkel tervezik hazai vizeink védelmét javítani? Milyen módon kívánják biztosítani a magyar ivóvízvagyon közösségi tulajdonban maradását? Tervezik-e duzzasztók építését a Dunára vagy Szigetközbe, elképzelhetőnek tartanak ivóvízbázisokat, vízparti ökoszisztémákat károsító, túlzott kotrást igénylő műszaki beavatkozásokat?

11. Hogyan tervezik azt elősegíteni, hogy hazai erdőállományunk hármas (gazdasági, környezetvédelmi és közjóléti) funkcióját egyaránt eredményesen betöltse?

12. A politikai nyilatkozatokon túlmenően tud-e egyéb garanciát adni, hogy a válaszában leírt vállalások a gyakorlatban is megvalósulnak? Ha igen, melyek ezek a garanciák?

A Fidesz válasza:

Kérésüknek megfelelően tájékoztatom Önöket, hogy a Fidesz a nemzeti ügyek kormányzására készül, amely a munka, az egészség, a rend és a család értékein fog alapulni.

A nemzeti ügyek kormányzása során talpra fogjuk állítani a gazdaságot, meg fogjuk védeni a munkahelyeket, meg fogjuk menteni az egészségügyi rendszert, meg fogjuk teremteni a szociális biztonságot és helyre fogjuk állítani a közrendet.

A nemzeti ügyek beteljesítéséhez adócsökkentésre, a kis és közepes vállalkozások támogatására, a korrupció visszaszorítására, a bürokrácia leépítésére, több orvosra és ápolóra, a nyugdíjak értékének megőrzésére és erősebb rendőrségre van szükség.

Különös figyelmet fogunk fordítani az erőforrásaink, így a magyar termőföld, vízbázis és az erdők megvédésére, valamint véget fogunk vetni annak a tarthatatlan állapotnak, melyben Európa szemétlerakójaként kezelik hazánkat.

A jövő sikeressége és Magyarország megújítása érdekében le kell zárnunk a Gyurcsány-korszakot, ezért alkotmányos és törvényes keretek között sor fog kerülni az elszámoltatására és azok felelősségre vonására akik miatt Magyarország a végletekig legyengült és kiszolgáltatottá vált.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
No_Sol
2010. május 02. 20:56
Egyébként ezek a magyar zöldek mostanában összekapcsolják az erőltetett vidékromantikát a balos tőkeellenességgel, azonban szemben a nyugatiakkal eredményeket nem érnek el. Pl. Bős-Nagymaros esetén ha megépült volna a gát, biztos kevésbé károsodott volna a Szigetköz mint most...
No_Sol
2010. május 02. 20:50
Zöld programot kérnek elvileg számon a FIDESZ-en, közben azonban nyomatják ezt az antiglobbaloszöld maszlagot!!A privatizációnak mégis mi köze van ezeknek a szervezeteknek a profiljához..Hozzanak össze egy Vona-TGM lakossági fórumot, ott lehetne az észt így osztani...
tevevanegypupu
2010. május 02. 19:26
A fidesz par szoval valaszolt a kerdesekre, egyelore ez eleg. Es meg mindig nem ok vannak kormanyon, ne felejtse el senki. Nem idoszerubb lenne arrol kerni merleget, hogy a Medgyessy-Gyurcsany-Bajnai kormany mit tett az elmult nyolc evben a zoldpolitikaert?
adam
2010. május 02. 19:12
Lehet, hogy nem ez a legfontosabb kérdés?! Szerintem sem. Leszarom magyarán. Zöldikék sokadikak jelen helyzetben. Jajongjatok hülyék. Az nem üti meg az ingerküszöböt, hogy pl újraindulnak leállított vasútvonalak? Pesti fiúkák....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!