Nagy összecsapásra készülnek májusban az oroszok és az ukránok – Stratéga Kis-Benedek Józseffel

2023. április 06. 17:00

Végső esetben atomfegyver bevetése sem zárható ki az oroszok részéről, de kizárólag korlátozott célú harcászati nukleáris fegyver bevetése jöhet szóba, ami ijesztő eszkalációs lépés lenne, de mégsem jelentene egy Egyesült Államokkal szemben indított atomháborút. E heti stratégánk Kis-Benedek József, visszatérő vendégünk, akinek egészségéért a közelmúltban a Mandiner olvasói is aggódtak, így beszélgetésünkben azt is megkérdeztük tőle, hogy hogyan érzi magát.

2023. április 06. 17:00
null
Pócza István
Pócza István

Belátható időn belül nem fogunk választ kapni arra a kérdésre, hogy ki és miért hajtotta végre a szentpétervári robbantást; ez különösen igaz akkor, ha esetleg egy orosz belső leszámolás történt. Eközben a harcok folytatódnak, az ukránok részéről éppen egy erőátcsoportosítás történik, érkeznek az új haditechnikai eszközök, amelyek jóval korszerűbbek, mint az oroszokéi, s mindkét fél arra készül, hogy májusban egy nagyobb összecsapás következik. Egy korlátozott atomfegyver bevetése sajnos nem zárható ki, de nem a NATO-val szemben, ugyanis Oroszországnak semmi esélye, hogy a NATO-val szemben háborút nyerjen, ezt ők is tudják, ezért nem reális, hogy Oroszország megtámadja a NATO-t. A szentpétervári merényletről és az atomhatalmak stratégiáról beszélgettünk Kis-Benedek József korábbi katonai hírszerzővel, egyetemi tanárral, az MTA doktorával.

 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2023. április 07. 13:08
Vajon Kína mennyire fogja le Putyin kezét, hogy bevesse a taktikai atomfegyvereket?
zolizolizoltan
2023. április 07. 12:45
Putyin erkölcsileg annyira mélyre süllyedt, hogy nem ront rajta, ha beveti a taktikai atomfegyvereket. Ezért látom veszélyesnek a helyzetet.
Igazszó
2023. április 07. 08:18
Az öreg ismét rosszul van, félrebeszél. Unalmas baromkodás, amit müvelnek.
Namond
2023. április 07. 00:54
Atomfegyver bevetését hiszem ha látom. Addig az emberiséggel ellenséges propaganda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!