Feledékeny szlovákok

2023. július 28. 06:17

Megszokhattuk persze, hogy szomszédságunkban rendre belpolitikai üzeneteket fabrikálnak mindenből, ami tőlünk, felülről érkezik, mégis van egy pont, amikor le kell írni: ezt be kellene fejezni.

2023. július 28. 06:17
Orbán Viktor, Tusványos, Tusnádfürdő
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„A napok óta zajló, kívülről gerjesztett üzenetcunami, miszerint Románia és Szlovákia szuverenitása veszélybe került, mert Tusványoson a magyar miniszterelnök nem a román és szlovák, hanem a magyar érdekről beszélt, haszontalan mindenki számára. Megszokhattuk persze, hogy szomszédságunkban rendre belpolitikai üzeneteket fabrikálnak mindenből, ami tőlünk, felülről érkezik, mégis van egy pont, amikor le kell írni: ezt be kellene fejezni.

A szlovák közéletben néhány óra leforgása alatt mindenki nyilatkozott, beleértve az ország magyar származású miniszterelnökét is, nem beszélve különféle éles nyelvű cikkírókról, elemzőkről. Egyikük szerint Magyarország hátul kullog az Európai Unióban, az egyik legszegényebb ország, mi pedig tűnődve felidézzük, miféle »gazdagság« mögül kukkant ki a bíráló.

Királyhelmec környékén kora középkori szegénység tombol megannyi településen, olykor éhséglázadások törnek ki, az egymást követő szlovák kormányok pedig láthatóan képtelenek rendezni a többségi nemzet és a cigányság viszonyát. A szép Pozsony vagy a nemes Kassa külső részén ugyanolyan otromba lakótelepek húzódnak, mint bárhol a posztszocialista térségben. Veretes szegénység tombol Szlovákia más részein is, alacsony fizetésekkel, elvándorló munkaerővel, százezrek, milliók számára kilátástalan életkörülményekkel. Szlovákia tehát nem csodaország, gazdagnak és sikeresnek csak az vélheti, aki szerint régen üzembe helyezett autó-összeszerelő üzemek jelzik egy nemzeti gazdaság színvonalát. Mi mégsem esnénk bele abba a csapdába, hogy másra szórjuk a sarat, már csak azért sem, mert a felvidéki magyarok aktuális helyzetétől eltekintve nem vagyunk felelősek azért, ami ott történik. Nem mondott ilyesmit Orbán Viktor sem. Mindösszesen arra bátorkodott célozni, hogy a globalizmus a cseh politikai elitet foglyul ejtette, Szlovákia billeg, a visegrádiak közül Lengyelország és Magyarország tartja a frontot. Vagy ez talán nem igaz? Hozhat nemzeti érdekeinek megfelelő döntést a prágai és a pozsonyi kormány, vagy akad bőségesen külső kényszer, amelyre hazánk nemzet mond, ők viszont lelkesen kipipálják a brüsszeli és washingtoni kívánságlista pontjait?”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2023. augusztus 08. 11:23
A szlovák nem nemzet, csak egy nemzetiség. Be kéne érjék ennyivel és nem birodalmat játszani, a jelenleg fennálló "önálló állam" is csak átmeneti állapot.
Player1
2023. július 28. 11:15
LEGYEN VÉGE AZ ELLENSÉGESKEDÉSNEK! Legyen Szlovákia Magyarország autonóm területe, aztán készen is vagyunk! VÉGE A HARAGNAK!
connorj
2023. július 28. 09:39
Félmillió Magyart nem fogtok elszlovákosítani !!! https://en.m.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Slovakia
syphax-2
2023. július 28. 08:48
A tótok MÉRTÉK - ÉS ÉRTÉKTÉVESZTETT BRANCS. Alapvető IDENTITÁSZAVARBAN VANNAK, de ezt nem tudják önmagukról, ám gyanitom, ha tudnák, akkor sem ismernék el. FOGALMUK SINCS ARRÓL, HOGY KIK ÉS MIK ŐK,ráadásul a legalapvetőbb államoplgári IGÉNYT SEM KÉPESDEK ÖNMAGUK KÖRNYEZETÉBEN MEGVALÓSITANI TARTÓSAN: azt tudniillik, hogy legyen stabil, cselekvőképes-hiteles államvezetésük--bármilyen szinezetű is lettlégyen az. Ehelyett ORDITOZNAK-FENYEGETŐZNEK-SZITKOZÓDNAK--majdnem olyan izléstelen kultúrálatlansággal, mint az ukrik.. És mint a sötétben félelmében BESZART KISGYEREK, ORDITÁSSAL PÓTOLJÁK A BÁTORSÁGOT. SAJNÁLOM AZ OTTANI SZEGÉNY MAGYAROKAT.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!