Csurka István velünk maradt 2023-ban

2023. június 22. 19:46

2023-ban a magyar rendszerváltozás egyik legnagyobb hatású, eredeti gondolkodójának látom őt.

2023. június 22. 19:46
null
Szentesi Zöldi László
Facebook

„Elgondolkodtató, hogy Csurka Istvánra jobbára csak néhány ráutaló esemény miatt emlékszünk. A halála óta eltelt időszakban például többet emlegettük a Jobikkal kapcsolatos jóslatát, mint közéleti és irodalmi pályafutásának sokkal áldásosabb és fontosabb részleteit. 

Személyesen is ismertem. Egyszer majd megírom, milyennek láttam. Életét, egyéniségét, műveit azonban mindmáig nemigen érzékeljük torzítás nélküli üvegcséken keresztül. Az üdítő kivételek közé tartozik pl. Domonkos László és Zárug Péter Farkas könyve ill. visszaemlékezése, ezek értékes adalékok.  

2023-ban a magyar rendszerváltozás egyik legnagyobb hatású, eredeti gondolkodójának látom őt. 

Szokás a tévedéseiről beszélni, azonban inkább veséig hatoló, borotvaéles, őszinte elemzései maradnak meg az emlékezetemben. A MIÉP kiüresedése és eltűnése kétségkívül az ő hibája is, de személye, egyénisége már életében is meghaladta saját pártja szűk határait. Irodalmi munkásságáról pedig szuperlatívuszokban muszáj szólni, bárcsak láthatnánk újra színműveit, gyakrabban olvashatnánk kivételes prózáját (pl. mára elfeledett novelláit). Az esztéta c. művéről csak a legnagyobb elismeréssel szólhatunk, és sorra el kellene majd újra olvasni a 90-es évek Magyar Fórum cikkeit, amelyek – szerintem – ma is példamutató irányjelzések. 

Csurka István velünk maradt 2023-ban. Nélküle nem lennénk itt, pontosabban szólva másképp lennénk együtt a nemzeti oldalon. Önmagában, ne pedig másokhoz mérve vizsgáljuk őt, és ha ezt megtesszük, alaposan meglepődünk majd aktualitásán, szellemi nagyságán, világos látásmódján.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Energia
2023. június 23. 18:56
Nehéz szembenézni a fájdalmas igazságokkal. Ő próbálta kinyitni a szemeinket, és én ezt már csak későn tettem meg. Fájóan későn. Hiányzik, és fáj hogy nincs már közöttünk!
Gusztiapu
2023. június 23. 12:03
Ha elém kerül egy-egy régi írása, mindig meglepődöm azon, mennyire tisztán látott - előre is. Nem csak a Jobbikot illetően. (A héten láttam a Kertes házak utcáját, ami Csurka forgatókönyve alapján készült. Én a kritikák ellenére nem unatkoztam a filmen, pontosan értettem, mit akart kifejezni. Bara Margit pedig nagyszerű, mint mindig. /És eljutunk a két fantasztikus embertől, Bara Margittól és Gyarmati Dezsőtől az unokáig, Szilágyi Liliánáig, aki beszédet mond az idei Pride-on./)
Belamy88
2023. június 23. 10:26
Emberi gyarlóságait messze fölülírta a hazafisága, az éles esze, a jövőbe látó szeme és a magyarság sorsáért aggódó szíve. Fájóan hiányzik, mint minden pótolhatatlan, okos magyar.
Zolotarjov
2023. június 23. 09:19
Sok mindent tisztán, élesen látott a hazai közéletben..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!