U Kraina

2023. június 26. 16:16

Ritkán fordul elő, hogy egy országot úgy hívjanak, hogy „ami a határnál van”

2023. június 26. 16:16
null
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Ritkán fordul elő, hogy egy országot úgy hívjanak, hogy »ami a határnál van«, miközben ez az »önálló és független« ország halálos ellenségeként tekint arra a »valamire«, amelynek ő a határvidéke, és amelynek Oroszország a neve. A lassan ötszáz napja zajló egyre véresebb konfliktus most újabb drámai szakaszához látszik érkezni. Amikor e sorokat írom, még csak bizonytalan és ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy a háborúban fontos katonai szerepet játszó Wagner nevű alakulat szembefordult az orosz hadsereggel, de céljai egyelőre csak nagyon nehezen beazonosíthatók. Ez az írás nem is e szembefordulást, mint jelenségnyalábot próbálja elemezni, hanem inkább azt latolgatja, hogy ha az iszonyatos pusztítás és szenvedés után egyszer véget ér a háború, vajon lehet-e egyáltalán a megbékélésnek olyan módja, amely esélyt adna mindkét országnak arra, hogy anyagi, fizikai, lelki, erkölcsi, szellemi értelemben is az emberséges, méltóságteljes élet feltételeit normális együttműködés keretében együtt teremtsék meg.

(...)Oroszország és Németország meggyengítése és függő helyzetbe hozása az egy hatalmi szinttel magasabban elhelyezkedő »birodalomkiválasztó főhatalomnak« is érdeke (ebben tehát azonos a második és harmadik létszint), ám ez az egy hierarchikus szinttel magasabban lévő főhatalom ezt egészen más stratégiai célra alapozva kívánja elérni. Ő ugyanis a degeneratív fázisából már vissza nem fordítható amerikai birodalmat akarja végleg »visszavonni«, hogy az általa erre a szerepre már sokoldalúan előkészített Kínát tegye a helyére. Míg az amerikai birodalom Oroszország alávetését s korlátlan kifoszthatóságát saját agóniájának meghosszabbítása érdekében próbálja elérni ezzel az általa kiprovokált háborúval, a birodalomkiválasztó főhatalom Oroszország meggyengítésével és függő helyzetbe hozásával Kína számára készíti elő, hozza »konyhakészen fogyasztható« állapotba ezt a roppant energia- és nyersanyagforrásokkal rendelkező országot. Először mint az Amerika után világbirodalommá előlépő Kína vazallusállama, aztán pedig a kínai világbirodalom egy északi tartományaként.

Számos jel utal tehát arra, hogy mivel Oroszország meggyengítése és függő helyzetbe hozása a még regnáló amerikai birodalom és az őt e háború nyomán éppen »leváltani« készülő birodalomkiválasztó főhatalom számára egyaránt fontos stratégiai cél, így egyelőre működni látszik a köztük lévő, történelmileg persze csak ideiglenes »szinergia«. A világ igazi megpróbáltatásai azonban csak e szinergiamegbomlás után kezdődnek majd el.”

***

***

Nyitókép: MTI/AP/Az ukrán elnöki sajtószolgálat

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2023. június 27. 13:53
A birodalomkiválasztó főbirodalom viszont elég keményen beszopta kínával, hiszen oda még beengedni sem fogják őket nagyon, nem hogy pénzügyüket, médiájukat, bíróságaikat rájuk bízni. Kína felemelkedése jó eséllyel a birodalomkiválasztók végleges bukását is magával fogja hozni, hiszen egy egész sereg szövetségesük lesz, pl Pakisztán, Irán, Arábia ahol nincs valami jó híre a birodalomkiválasztóknak és nem rezzennek össze ha a holokauszt szóbajön
diós guba
2023. június 27. 12:58
Erős a gyanúm, hogy vásott tinidzser kölykök játszák a Föld nevű stratégiai videójátékot valami metaverzumban, csak most kimentek a szülők és a külykök túltolták a dolgot ilyen szürreális irányba, nem vigyázva arra, hogy mi most gyanút fogunk a valóság kérdését illetően.
enmar
2023. június 27. 12:35
Nehéz lesz áttelepülni a falutcának kínába, hacsak nem operáltatnak vágott szemet maguknak.
Lauder Stenonis..
2023. június 27. 10:54
És a komprádorszivattyú hol maradt, Laci bá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!