Oroszország háborúi az elmúlt évtizedekben: Afganisztán, csecsen háborúk, Grúzia, Ukrajna

2023. február 03. 17:02

Minden háború más, de a különbségek és adott jellegzetességek ismeretében mégis sokat lehet tanulni a korábbi esetekből.

2023. február 03. 17:02
null
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„Oroszország háborúi az elmúlt évtizedekben - gondoltam ábrázolom őket egy infografikán. Afganisztán, első és második csecsen háborúk, Grúzia, Ukrajna. Alapvetően a párhuzamok levonása és a tisztánlátás kedvéért, de akad azért néhány konklúzió is. Bár ezek a konfliktusok már évtizedekkel ezelőtt lezárultak, paradox módon pontos számok az orosz veszteségeket illetően azóta sincsenek. Mást mondanak a hivatalos orosz adatok, mást mondanak a szakértők és megint mást a háborús ellenfelek. Az afganisztáni háborút illetően szakértői becslést vettem alapul, amely viszonylag csak minimálisan tért el az orosz számoktól. A csecsen háborúk esetében a »katona anyák« orosz szervezet becsléseit használtam, amelyek valahol az orosz hivatalos számok és a szakértői becslések között álltak. Szóval néhány konklúzió:

Az afganisztáni háború esetében Oroszország (illetve az akkori Szovjetunió) annyi katonát küldött be 10 év alatt, mint amennyit most Ukrajnában kevesebb, mint egy év alatt (beleértve a zsoldosokat és a Nemzeti Gárdát). Durván 600 ezer főről beszélünk, bár ennyi fegyveres egyszerre soha nem volt jelen a frontokon: Afganisztánban a legmagasabb szám 115-130 ezer katona volt egyszerre, Ukrajnában jelenleg olyan 350 ezer főről beszélhetünk.

Bár Csecsenföld államisági szempontból sokkal fontosabb volt, mint most Ukrajna, az első háborúban Moszkva nem tudott megbirkózni a gerilla jellegű harcmodort gyakorló csecsen harcosokkal, és 2 év után lényegében belementek a csecsenek feltételeibe. A politikai szempontok ellenére nem emelték tovább a téteket, nem küldtek be akkor még több embert. Viszont az évek alatt erőt gyűjtöttek, majd újra nekifutottak Csecsenföldnek 1999-ben, és 2,5 év alatt lényegében eldöntötték a háborút. Bár maga a háború után még további 7 évig tartott, és csak 2009-ben ért véget.

Hogy miért volt fontosabb Csecsenföld, mint most Ukrajna? Oroszország hivatalosan Föderáció, ahol több mint 190 etnikai csoport él - baskírek, csuvasok, csecsenek, ingusok, tatárok, mordvinok, burjátok, udmurtok, komi-permjakok, és mások, sokáig lehet ezt a listát sorolni. A Csecsen szeparatizmus nem volt egy elszigetelt jelenség: a központi hatalom gyengülésével és az orosz gazdaság beomlásával a periféria függetlenedni próbált és mozgolódni kezdett. A Távol-Kelet nem küldte az adókat, Jekatyerinburg saját pénzt veretett, és voltak olyan régiók, amelyek a központival ellentétes alkotmányokat fogadtak el. Csecsenföld függetlenedése vagy netán kilépése az egész Orosz Föderáció szétesésével is fenyegetett.

Ukrajna esetében az orosz birodalmi projekt forog veszélyben, de nem a mai orosz állam léte.

Az orosz veszteségek (halott és sebesült) még a mérsékeltebb becslések szerint is durván a háromszorosát teszik ki az afgán vagy a csecsen háborúknak. Az afgán háború ugye 10 évig tartott, a két csecsen háború pedig összesen 12 évig. Ukrajnában egyelőre 11 hónapja van háború, de a harcok intenzitása csak egyre fokozódik, és ezzel együtt a veszteségek száma is.

Az afganisztáni és a csecsen háborúk esetében is eljött az a pont, amikor az orosz vezetés már kénytelen volt a kilépést keresni a konfliktusokból, annak ellenére, hogy nagy volt a presztízsveszteség (Afganisztán), és az orosz állam léte is veszélyben forgott (Csecsenföld). Ez a pont ennél a háborúnál is elérkezhet.

P.S.: minden háború más, de a különbségek és adott jellegzetességek ismeretében mégis sokat lehet tanulni a korábbi esetekből.”

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

***

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pathfinder76
2023. február 04. 15:58
Az orosz kisesebbség védelmét elegánsan kihagyta. Ahogy az ukrán NATO csatlakozás megakadályozását is.. Afganisztánban mai napig tiszteletteljes félelemmel beszélnek az oroszokról. A tálibok.is keresik a kegyeiket Az amerikaiakat mélyen megvetik.
zuriktodor
2023. február 04. 10:37
Hát-hát... A kaukázusi balhék és Afganisztán is az amerikai szarkeverés következtében robbant be, ahogyan Ukrajna is. Szerintem ez úgy van, ha az amerikai talál egy félállati létben tengődő csürhét, amit az oroszok ellen lehet uszítani, akkor nagy károkat tud okozni a ruszkiknak.
blondibarbi
2023. február 04. 05:55
Ez így oké, de akkor illenék felsorolni az USA háborúit, beavatkozásait és "rendcsinálásait" is.
Libakergető
2023. február 03. 20:55
A kutyám komolyabb biztonsági szagértő, mint ez az ostoba fajankó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!