Magyarország hosszú ideje támogatója a Nyugat-Balkán EU- (és NATO-) integrációjának

2023. február 09. 19:10

A térség vezetőiben és polgáraiban újfent úrrá lett az érzés, hogy a régió jelentéktelen és sokadrangú fontosságú az EU számára.

2023. február 09. 19:10
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Magyarország hosszú ideje támogatója a Nyugat-Balkán EU (és NATO) integrációjának. Észak-Macedónia 2005-ben, Montenegró 2010-ben, Szerbia 2012-ben, Albánia 2014-ben, Bosznia–Hercegovina 2022-ben nyert tagjelölt státuszt, Koszovó pedig az előző év végén jelezte hivatalosan csatlakozási szándékát. A nyugat-balkáni Hatok az európai integráció eltérő szakaszaiban járnak: miközben Montenegróval és Szerbiával több tárgyalási fejezetet sikerült megnyitni (és lezárni), addig Észak-Macedónia és Albánia esetében azok csak 2022-ben kezdődtek meg, Bosznia pedig csak most vált tagjelöltté. A hatalmas várakozások ellenére az utóbbi két évben azonban nem sikerült csatlakozási dátumot kijelölni a Nyugat-Balkán országai számára. Ezzel együtt az Ukrajna és Moldova irányába tett EU gesztusok – amelyek révén a két ország 2022 folyamán »hirtelen« tagjelölt státuszt nyert – kiábrándítólag hatottak a Nyugat-Balkánra.

A térség vezetőiben és polgáraiban újfent úrrá lett az érzés, hogy a régió jelentéktelen és sokadrangú fontosságú az EU számára. Ez különösen igaz a régió kulcsországára, Szerbiára, ahol az EU felől érkező nyomásgyakorlás az Oroszország elleni szankcióspolitika alkalmazásával kapcsolatban olyan mértékű visszatetszést keltett, hogy a közvélemény fele ma már a csatlakozás ellen szavazna. Az ország csatlakozásának előfeltétele a Koszovó-kérdés rendezése, csatlakozási dátum hiányában azonban a szerb vezetés nem motivált a 2020 óta ismét megrekedt szerb–koszovói normalizációs folyamat folytatására. A délszláv háború óta Bosznia–Hercegovina a legnagyobb belpolitikai válságát éli. Az ország lakossága megosztott az euroatlanti integráció felől, az alkotmányreform elmaradása pedig akadályozza az állam hatékony működését. Legkorábban Montenegró tudná teljesíteni a csatlakozási feltételeket (talán már 2025-re), de az ország 2020 óta folyamatos kormányválsággal küzd, amelynek középpontjában a nemzeti identitás kérdései, továbbá a Szerbiához és Oroszországhoz való viszony állnak. Albániában és Észak-Macedóniában történelmi pillanatként értékelték a tárgyalási fejezetek megnyitását, újult erővel és bizakodva tekintenek előre, ugyanakkor mindkét ország előtt hosszú út áll az integrációig.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2023. február 10. 20:20
Nem kell pitizni a felvételért; alapítsunk meg egy olyan szövetséget, ami a V4 is lehetett volna, ha az EU akkori vezetése nem ijed meg attól, hogy lesz egy felépülő, friss dinamikus szövetség a szomszédban, és nem veszi fel több éves szívatás után a V4 országokat az Unióba. Ha lenne egy "V4_reboot" (Magyarországgal, Szerbiával, Horvátországgal, Szlovéniával, Montenegróval, Albániával, Bosznia-Hercegovinával, Bulgáriával, Észak-Macedóniával, Törökországgal, Kazahsztánnal stb.), le lehetne radírozni az EU-t a térképről, két-három évtized alatt.
Lajoss
2023. február 10. 20:01
Ezért nem lesz belőle semmi.
AKissLaci
2023. február 09. 22:45
Ó, a Demkó! A kinevezett BÖLCS! A faszompicsa tanszékének a kutatója. (Vagy mittomén). Kutatja a legszarabb ukrán twitter-propagandát. Aztán "tájékoztat" minket! Nem is tudom, mi lenne velünk nélküle! Hirtelen átváltott a Nyugat-Balkánra! (Mi van, kiadták a Máglyatüzet Boszniában?) Vagy lehet, hogy ez az ukrán-dolog nem sült el olyan jól? A valóság nem kompatibilis az ukránok Twitter-bejegyzéseivel? Nem? Tényleg, nem?! A barátaid non-stop hazudnak? Nahát! Még ilyet! (Bocsesz. Már olvastam tőle Ukrajna-analíziseket - gondolom, ti is.) Kurvára kíváncsi vagyok az EGYÉB analíziseire is, azok után! De ne aggódj, Attila! Te vagy az állami bölcs! És ha egyszer kineveztek - az is maradsz! Államilag bölcs vagy - máshol meg egy idióta média-celeb!
LancelotDuLac
2023. február 09. 22:26
"Magyarország hosszú ideje támogatója a Nyugat-Balkán EU- (és NATO-) integrációjának úrrá lett az érzés, hogy a régió jelentéktelen és sokadrangú fontosságú az EU számára." csak az nem mindegy, hogy ki támogatja seggfejkém, mert Orbán már sikeresen megutáltatta magát az egész EU-ban. Itt jön be a madarat tolláról effektus. XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!