Racionális döntés vagy stratégiai vereség?

2022. november 10. 06:26

Tévedtünk, a Herszon feladásáról szóló információk igaznak bizonyultak, túlbecsültük az orosz képességeket.

2022. november 10. 06:26
null
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér

„A dnyeperi hídfő elvesztése egyértelműen a modernkori Oroszország eddigi legnagyobb stratégiai veresége. A még az orosz hátországot is meglepetésként érő döntést követően joggal merülnek fel egyre súlyosabb kérdések az ország vezetői rétegével szemben. Mert bár katonai szempontból részben magyarázható a Dnyeper jobb partjának feladása, morális szempontból Oroszország ismét részben cserben hagyta a vele szimpatizáló helyi lakosságot. Sőt, saját alkotmányával is szembe ment. Ám mindez vélhetően csak a háború további elnyújtásához járul hozzá.

Tévedtünk, a Herszon feladásáról szóló információk igaznak bizonyultak, túlbecsültük az orosz képességeket. Az ukrajnai csapatok főparancsnoki tisztségét betöltő Szergej Szurovikin tábornok és Szergej Sojgu védelmi miniszterek szerda esti közös sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy az orosz csapatok a kedvezőtlen körülmények miatt kivonulnak a Dnyeper jobb partja mentén fekvő területekről. Új fejezet kezdődik az ukrajnai háborúban, ám még korai lenne győztest hirdetni hosszú távon.

De miért is adta fel végül Oroszország ismét gyakorlatilag harc nélkül a Dnyeper jobb partját?

Elsőként mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a döntést nem a napokban, hanem már jóval korábban meghozhatta az orosz hadvezetés a Kreml hozzájárulásával. Másrészt a probléma kulcsát vélhetően a herszoni frontvonal méregfogaként emlegetett logisztikában kell keressük. A Dnyeper jobb partja esetében már július óta szignifikáns/akut problémaként jelentkezett a logisztika kérdése, mivel az egész túlpartot mindössze kettő ponton, Herszonnál illetve a kahovkai vízerőművön keresztül lehetett csak ellátni technikával, hadianyaggal, illetve további személyzettel. A logisztika is a szovjet hagyományokon alapuló orosz stratégiával szemben jelentős részben közúton zajlott, főképp miután megsérültek a térségbeli vasúti átkelők.”

Nyitókép illusztráció.  Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2022. november 12. 18:01
Moszkva tér itt ????????????
Akitlosz
2022. november 10. 15:55
"Ám mindez vélhetően csak a háború további elnyújtásához járul hozzá." Az első korrekt elemzés a témában. Semmiféle titkos békemegállapodás nem valószínű. A hosszú háború a valószínű.
NullaSalus
2022. november 10. 10:44
"túlbecsültük az orosz képességeket" Az idei év mottója.
..--..
2022. november 10. 09:53
-zsoltkom- "Tévedtünk, a Herszon feladásáról szóló információk igaznak bizonyultak, túlbecsültük az orosz képességeket. " Az a -tévedtünk- egy kicsit ügyetlen kifejezés a tévedős magabiztosság eltüntetésére. Mi lenne, ha már az elején adnának esélyt a tévedésre? Elvégre a moszkvater.com Stier Gábor lapja. Ő meg állítólag Oroszország szakértő... Stier Gábor, Magyar Nemzet: "Oroszország ma már nem fenyegetést, hanem lehetőséget jelent. Olyan lehetőséget, amellyel nyitni lehet új, eddig elfelejtett térségek felé. Oda, amelyet elfelejtettünk, mert az ideológiai őrületben azt hittük, hogy hanyatlik, s nem érdemes figyelni rá.(...) Oroszország ugyanis ma már nem ideológiákban gondolkodik. Ha mégis, akkor a konzervatívban! Éppen ezért a múltat félretéve előre kell tekinteni." (A háború kirobbantása... háborús eszkaláció előidézése tehát konzervatív jellemző?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!