Konszenzus nélküli nemzeti érdek, de meddig?

2022. április 24. 18:35

Magyarországon az elmúlt években nem nagyon volt vita külpolitikai kérdésekről.

2022. április 24. 18:35
null
Kendernay János
Magyar Hang

„A külpolitika izgalmas territórium volt, akárcsak a sport. Mindkettő megengedte a kitekintést, kikattintást azon a vasfüggönyön, ami elválasztotta Magyarországot a világ egyik felétől. A másiktól. Igen 1990 előtt. Mert a bezártság, az elzártság több évtizedig a világot megismerni, megtekinteni próbálók számára ezen két opción kívül többnyire már csak a disszidálást kínálta, szakítást az otthonlét érzelmi melegétől, szakítást az ország berendezkedésének és hatalmi konstellációjának rideg rendszerétől. Az 1990-ben, illetve utána született generációk ezt csak jobb esetben családi elbeszélésekből ismerhetik meg. Ugyanis történelmünket, annak legújabbkori fejezeteit egészen biztosan nem tudtuk mind a mai napig feldolgozni. Sok segítséget nem is kaphattunk ehhez, sem az oktatási rendszertől, sem a közéleti, kulturális területről sem. Pedig égetően szükség lenne rá, hogy ne tévelyegjünk el, ne akarjuk a világot úgy értelmezni próbálni, mintha az 1990-ben kezdődött volna. A külpolitikát meg különösen ne az aktuális orbáni kormányzás kezdete óta elemezzük, értelmezzük. Persze megértem, hogy a most már végletesen és egyoldalúan elhúzódó kormányzás látásunkat, világlátásunkat bekorlátozza.

Magyarországon az elmúlt években nem nagyon volt vita külpolitikai kérdésekről. No nem azért, mert nem lett volna rá szükség, ne lett volna ok, de elmaradt. Talán a kétharmados kormányzás túlzott, kompromisszumokat nem tűrő dominanciája miatt. Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója megtörte a jeget, amikor az egyik internetes portálon talán vitaindítónak szánt írásával az ellenzéki külpolitika sarokpontjait, vagy ahogy ő tálalja, a »buktatóit« vette górcső alá. Meglepő módon az országgyűlési választásokat követően. A tételes állítások és valótlanságok szembeállítására Szent-Iványi István egy válaszcikkben már vállalkozott. De a tágabb, akár történelmi, akár a rendszerváltozással járó folyamatok megértésére, a kialakult nemzeti külpolitikai dialógusra és konszenzusra való törekvésére is szerencsés lenne kitérni. Gondolataimat, válaszomat a vitaindító cikkre itt osztom meg. És remélem, a vita tovább vihető lesz, egy remélt cél érdekében, a nemzeti konszenzust megint megteremthessük nemzetközi kapcsolatainkban.

Az elmúlt száz év magyar diplomáciatörténetét, a magyar külpolitika mozgásterét nem szeretném egy cikkbe belesűríteni, pedig érdekes párhuzamokat lehetne felfedezni, vagy éppen cáfolni kellene, hogy a »magyar pávatánc« mennyire is volt jellemző a magyar külpolitikában. Pávatáncnak nevezhetnénk-e a keleti-blokk államaként azt a nyugatra kacsingatást, ami a hetvenes évektől folyamatosan épülni látszódott és a nyolcvanas évekre egészen látványosan különutas külpolitikát eredményezett. És ne álljunk meg itt, de a Jeszenszky Géza minisztersége számára kétségkívül előnyöket, könnyített pályát kínált az ország szovjet szövetségdiktátumának az elhagyásához és a nyugati, önkéntes alapon, demokratikus államok akaratából létrejött szövetségi rendszerekhez való közeledéshez, azokhoz való csatlakozásának előkészítése. Majd a későbbi kormányok számára utat mutatott az a nemzeti konszenzus, amit nemcsak kormányok, de népszavazások is megerősítettek. Annyi személyes megjegyzést talán még elbír a cikk bevezetése, hogy magam ennek a folyamatnak a részese lehettem, 1990-től magyar majd később EU-diplomataként 2014 után éreztem meg azt, hogy a korábbi szervesen és a kontinuitás bázisán építkező magyar külpolitika lépésről-lépésre elveszítette értékelvűségét, erkölcsi koordinátáit. Ezért ott is hagytam, hiszen vállalhatatlanná és képviselhetetlenné vált számomra.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2022. április 25. 07:50
"....elveszítette értékelvűségét, erkölcsi koordinátáit. " No koma ez az. Egy ország soha, soha, nem az értékek, elvek szerint cselekszik, a külpolitikában, hanem mindig, csak az ország érdeke szerint! Ez az erkölcsi koordinátája! Nem a szocialista internacionálé, meg a világ proletárjai ( vagy manapság akárkijei ! ) egyesüljetek!
balbako_
2022. április 25. 07:48
Egyszerűen érthetetlen, hogy nem képesek a magyar liberálisok elszakadni a Szovjetunióhoz fűződő magyar viszonytól. Ott fel sem merülhetett magyar érdek, Kádár ki is mondta, a magyar hazafiság a Szovjetunióhoz fűződő viszony. Ez nyugatnak sem volt ellenére. Az ő filozófiájuk az, hogy aki gazdagabb az minden szempontból felette áll a szegényebbnek. Joga van a természeti kincseire, munkaerejére rátenni a kezét és a különbözetből pedig tovább gazdagodni és jogában áll a szegényebb életének irányítása is. Hiszen azért gazdagabbak mert mindent jobban tudnak. És sértés ként fogják fel, ha a szegényebb mindenféle jogokra hivatkozik és a saját feje után kezd élni. Fokozza a felháborodást, hogy a nagyon bölcs nyugat önhibájából - ostobábbnál ostobább lépései miatt - kezd veszíteni gazdagságából, lassul sőt megtorpan, míg az ostoba kelet kezd felzárkózni méghozzá úgy, hogy a nyugati bölcsek utasításait negligálják. Így megszűnik az az alapvetés, amit folyvást sulykolnak, hogy a semmiből a nyugat emeli ki, az ő pénzük nélkül kelet éhen halna. A V4-ek léte ezért irritáló és ezért követnek el mindent ennek az egységnek a szétbombázására. És ez lett mostanra a külpolitikai fő irány.
islamaj
2022. április 25. 00:21
És te pontosan ki vagy? Egy műkedvelö? Vagy egy német párt majdnem EP jelöltje?
Dicsértessék
2022. április 24. 22:36
Egy súlyos elbaszás, amit csináltatok, János.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!