A sikeres klímapolitika csak társadalmi igazságosságra épülhet

2021. november 13. 16:45

Az egészségtelen újraelosztás a mai Magyarországon a kormányzati politika maga.

2021. november 13. 16:45
null
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Magyar Hang

„Társadalmi akarat és egyetértés azonban nem születik magától. Akkor van esély a tömegek meggyőzésére, ha a globális klímapolitika nem növeli, hanem csökkenti a társadalmi különbségeket, tehát az alacsony jövedelmi helyzetűeknek is elérhetővé, sőt vonzóvá válik a részvétel a változásban. Soha nem volt nagyobb szükség a társadalmi igazságosságra, mint ma, amikor a klímapolitikai intézkedések sikere múlhat azon, hogy a legszélesebb rétegek méltányosan viseljék az átmenet terheit és igazságosan részesüljenek azok pozitív hozadékaiból. Ez különösen fontos a kelet-közép-európai régióban, így Magyarországon is, ahol a társadalmi átalakulásokból, reformokból általában csak egy szűk elit profitált. Emiatt még olyan történelmi léptékű átalakulások megítélése is kétessé vált, mint a kommunista diktatúrának véget vető rendszerváltásé.

Az egészségtelen újraelosztás a mai Magyarországon a kormányzati politika maga. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének nevezett szolidaritás nélküli államkapitalizmus a legszegényebbek kárán hizlalja a felső középosztályt, és számos jel utal arra, hogy a jelenlegi rezsim a zöld átmenetet is kimondottan a magasabb jövedelműekre fókuszálva igyekszik levezényelni. Az épületfelújítási programok, a háztartási eszközcserére vagy fűtéskorszerűsítésre irányuló energiahatékonysági támogatások, vagy éppen az elektromos autó- és kerékpárvásárláshoz biztosított támogatások részben magas belépési küszöbhöz, azaz jelentős önrészhez köthetők, részben pedig sokaknak luxuscikkeknek számító javak beszerzését segítik. Ezek az intézkedések bár hasznosak, de messze nem elégségesek az érdemi változáshoz.”

Fotó: Trenka Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2021. november 14. 22:09
Tisztára, mint a 60-as évek Magyarországa. Ugyanazok a szlogenek, más csomagolásban. Jelszavak, egyszerű mondatok, hogy a csőcselék is megérthesse. ...... És, ezt mind a saját búrájából? Kötve hiszem.
hoat4
2021. november 14. 15:02
Orbánnak mikor sikerült önállóan megfogalmaznia és leírnia 3-nál több mondatot egymás után?
csulak
2021. november 14. 12:29
Gelgely , miert van meg mindig allasban Barts J. Balázs ? aki a Varoshaza eladasat megszzervezte? Ilyen hulye vagy, hogy veled barki barmit megcsinalhat? Szegyeld magad!
Agrippa
2021. november 14. 10:52
Egészségtelen az újraelosztás gelgőke? A városházát is csak újra akartad osztani a polgárok között, ugye? Kamugerinc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!