A betiltott pletyka

2021. augusztus 23. 21:56

Olvasom a haladó és függetlenobjektívnél, hogy Észak-Koreában betiltották a pletykát.

2021. augusztus 23. 21:56
null
Pozsonyi Ádám
Origo.hu/888

„Szavak. Ma mindig a szavakkal jönnek.

Holott egy élhető világban az tilos, ami ellenkezik az ország hatályos törvényeivel.

Nem az, hogy mit mondtál. Ráadásul mit mondtál mint magánember, mint focista, mint énekes, cukrász, pizzafutár vagy banki alkalmazott.

Sőt, a libsiknél, a libsik univerzumában rosszabb, mert ott azt is megmondják, milyen szavakkal mondhatsz valamit. »Ott a sarkon, abban az utcában lakik két feka.« Nem, te ezt ezekkel a szavakkal nem mondhatod. Észak-Koreában tök mindegy, hogy azt mondod, a vezér cingár, nyeszlett vagy sovány. De a haladó utópiában nem mindegy, hogy a késes gyilkos néger vagy afroamerikai vagy – amikor már ezért is retorzió jár – pusztán »fiatal«.

Sőt, a liberális utópiában nemcsak hogy mondhatsz dolgokat bizonyos fogalmakkal kapcsolatban, hanem már a szavakhoz kapcsolódó érzelmi viszonyulásodat is megszabják.

Transzfób. Homofób. Ilyenfób olyanfób.

Már félned sem szabad valamitől. Csakis tapsolnod szabad.”

Fotó: KIM Won Jin / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2021. augusztus 24. 10:23
A taps és a térdelés között hol az összefüggés itt?
Pelso j.
2021. augusztus 24. 08:31
"Csakis tapsolnod szabad" Szép öngól egy tefélétől. Bár, nektek a taps mellé még nyalni is muszáj.
balbako_
2021. augusztus 24. 06:37
A liberális világban az is büntetendő, ha egy férfire azt mondod, hogy férfi, mert lehet, hogy nőnek, vagy csillárnak érzi magát.
alter_ego
2021. augusztus 24. 05:32
A jó pletyka akkor hatásos, ha a mesélőjére veszélyes. Hogy hugyos jóska kocsmabútort megcsalja a felesége, az gyenge minőség, mert ugye miért is ne... Az a valami, hogy a rendőrkapitány felesége lépeget félre a beosztott főhadnaggyal. Fokozat: mert a kapitány buzi. Mire jó a pletyka? Tekintélyt rombol, becsületbe gázol, nevetségessé tesz. És persze annál hatásosabb, minél jobban utálják akiről szól. Ha megfelelő mennyiségben elterjedt, végül igaznak látják, s még akár az illető főnökeiig is eljut és onnantól már úgy veszik számításba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!