A birodalom visszavág

2020. december 15. 09:55

A Biden-adminisztráció színre lépésével az eddigi mélyállam a felszínre kerül.

2020. december 15. 09:55
Békés Márton
Békés Márton
Látószög blog

„A közvetett befolyásszerzés, a diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlás, valamint az amerikai erőt a maga érdekkijárójának használó Birodalom praktikái térhetnek vissza.

(...)

Joe Biden megválasztott amerikai elnök külügyi stábja a Birodalom ideig-óráig visszahúzódó képviselőiből látszik formálódni, akik a mélyben fekvő struktúrákba felszívódva bekkelték ki a Trump-érát. Az amerikai adminisztráció iránya, de a Birodalom építésének eszközrendszere szempontjából is a legfontosabb az elnök személye mellett a külügyi és a védelmi tárca vezetője, a CIA igazgatója és a nemzetbiztonsági tanács összetétele. Ezekre a fontos posztokra (is) kivétel nélkül a posztbipoláris korszak Clinton-veterán, Obama alatt továbbszolgáló, az elmúlt években pedig – a tanácsadó cégek, corporate boardok, nemkormányzati és globális szervezetek alkotta lápvilágba – alámerülő alakokat jelöli Biden.

A megválasztott elnök a demokrata pártelit balliberális felének beágyazott képviselője, maga mellé választott alelnöke, Kamala Harris pedig újgenerációs progresszív frakciójának tagja. Biden a Birodalom kormányzatban tevékenykedő szárnyához tartozik. 1973 és 2009 között Delaware állam szenátora volt, ilyen minőségben támogatta a boszniai beavatkozást, majd Jugoszlávia bombázását és Irak megszállását, s miután sikertelenül indult a 2008-as demokrata elnökjelöltségért, a választás után Obama alelnökeként szolgált nyolc évig.

A Birodalom számos aprószentjének néz ki kormányzati állás: elnöki nemzetbiztonsági főtanácsadó lehet Hillary Clinton egykori külpolitikai főtanácsadójából (Jake Sullivan) és CIA-főigazgató a hírszerzés Obama alatti igazgatójából, aki egy időben nemzetbiztonsági tanácsadója is volt (Avril Haines), az egykori demokrata elnökjelölt és volt külügyminiszter, John Kerry az új elnök klímaügyi főmegbízottjává léphet elő, a Fehér Ház Obama alatti politikai igazgatójából és a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) elnökéből munkaügyi miniszter lehet (Patrick Gaspard), az elnöki iroda vezetését pedig egy agytröszt-igazgatóra bíznák (Neera Tandenre, a Center for American Progressből). A Biden-csapat tagjai közül ketten is Trump nagytakarításának áldozatai lettek, most viszont pénzügyminiszter lehet Clinton egykori gazdasági tanács-elnökéből és Obama FED-elnökéből (Janet Yellen), valamint az ország ENSZ-nagykövete a Külügyi Szolgálat volt főigazgatójából (Linda Thomas-Greenfield).”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. december 16. 04:53
"A kibaszott földig le kell rombolni a republikánus pártot. Trump kinevezései a Legfelsőbb Bíróságra értelmetlenek voltak. Feleslegesen védelmeztünk egy önző bohócot." Írta Milo Yiannopoulos, akit a fidesz is meghívott ripacskodni Bp.-re, s itt is volt vele egy jelentéktelen interjú, laza 5 milláért.
annamanna
2020. december 16. 03:48
"Milo Yiannopoulos: Életem hátralévő részét a republikánus párt elpusztításának szentelem "A kibaszott földig le kell rombolni a republikánus pártot. Trump kinevezései a Legfelsőbb Bíróságra értelmetlenek voltak. Feleslegesen védelmeztünk egy önző bohócot." "Mindent elveszítettem azért, hogy Trumpot a hivatalába segítsem. Az életem és karrierem tönkrement. Megérte? Nem. Úgy érzem, elárultak. Bosszút fogok állni." "Életem hátralévő részét a republikánus párt elpusztításának szentelem." Ezeket Milo Yiannopoulos írta a napokban a Parler nevű közösségi oldalon. Yiannopoulos 2016 környékén a Trump körüli újjobboldal alfaprovokátora volt, egészen addig, míg egy műsorban arról nem beszélt, hogy "a melegek világában fiatalabb fiúk és idősebb férfiak közötti kapcsolat nagyon pozitív tapasztalat lehet". Innentől fokozatosan marginalizálódott, elveszítette könyvszerződését, letiltották Facebookról és Twitterről is, csillaga leáldozóban volt - Schmidt Mária alapítványa azért így is meghívta Budapestre előadni 2018-ban. Az utóbbi időben a Parler nevű alternatív platformon ír, és láthatóan nem elégedett sem a választással, sem a korábban Daddy-nek nevezett Trumppal, sem a republikánus párttal, sem azzal, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem hozott olyan döntést, ami változtatott volna az eredményen. A republikánus párt elpusztítása mellett egy másik ötlete is van posztjai alapján: szerinte a déli államoknak ismét el kellene szakadniuk." https://444.hu/2020/12/15/milo-yiannopoulus-eletem-hatralevo-reszet-a-republikanus-part-elpusztitasanak-szentelem
matykox
2020. december 15. 18:11
Egyébként nagy kár lenne az eredetijét az elemzésnek olvastalan hagyni - EZ EGY NAGYON JÓ és talán fontos, részletes elemzés! SZép munka, Békés úr!
simonvitéz
2020. december 15. 15:19
Hogyan is énekelte a mi Balázs Fecónk?: "Amikor vége, az utolsó dalnak is..." Ez már tényleg a végjáték, amikor a világ vezető demokráciájában ilyen szintű csalásokkal, ilyen mega-hazugsággal lehet hatalomra kerülni. A nagy kérdés, hogy az USA hanyatlása magával fogja e rántani a világot. A Szovjetunió szétesésekor ez nem következett be, bár a kommunista blokk országainak iszonyatos árat kellett fizetniük a birodalom szétesésekor. A marxizmus meg köszöni szépen, jól van, tovább él Nyugaton.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!