Jakobinus tempó az ellenzéknél

2020. október 29. 11:27

A kortárs hazai ballib logika nyomán az újkori jakubinusoknak, élükön Gyurcsány-Robespierre-rel, a választási győzelmük utáni átmeneti időszakban lényegében minden (is) szabad lenne.

2020. október 29. 11:27
Kacsoh Dániel
Mandiner

Nagy valószínűséggel egy 22-es ellenzéki győzelem után ideiglenesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után” – vetítette előre Fleck Zoltán, az ELTE jogi karának oktatója még szeptemberben, felhevülve a felsőoktatás átszervezése nyomán kialakult spontán (?) tüntetések sikerén.

Az ellenzék által rendre független szaktekintélyként hivatkozott Fleck nyilatkozatának különös bukét adott, hogy előzőleg Gyurcsány Ferenc lényegében a magyar állam valamennyi vezető beosztású dolgozóját –, különösen is Vidnyánszky Attilát – azzal fenyegette meg, hogy kormányra kerülve földönfutóvá teszi.

Ebből logikusan az következik, hogy a balliberális szellemi holdudvar, amely 2006 botrányos őszén szinte egy emberként érvelt az őszödi hazugságbeszéd demokratikus mivolta mellett, hozzákezdett az ellenzéki bosszúnarratíva jogi megalapozásához.

Bár Fleck véleményét aligha osztja az ellenzék valamennyi szereplője, de Gyurcsány és csapata bizonyosan, márpedig ő jelen állás szerint a hazai baloldal első embere. Akihez a minap Fekete-Győr András Momentum-elnök is felzárkózott, meglebegtetve annak lehetőségét, hogy

győzelmük esetén törvényesen megválasztott állami vezetőket mozdítanának el a pozíciójukból.

Így érdemes ezt a kérdést komolyan venni. Hiába értekezik a DK elnöke mostanság a szürrealitás világába tett újabb kalandos gondolatmenetével a szeretet hatalmáról, korábbi fenyegetőzését nem vonta vissza. Sőt, megerősítette. Ha egykori párttársával, az immár momentumos Szarvas-Koppány Bendegúzzal ellentétben nem is ígér lámpavasat a fideszeseknek, kevés kétséget hagy afelől, hogy kormányváltás esetén milyen világot is szán a vele egyet nem értőknek az exminiszterelnök. Keményet. Nem kicsit, nagyon.

Mindazonáltal furcsa fénytörésbe kerül a „Fleck-terv”, ha azt nézzük, hogy eközben a hazai baloldal előszeretettel használja politikai furkósbotként, egyben üdvözli az uniós források jogállamisági kritériumokhoz való kötéséról szóló brüsszeli elképzeléseket. Azt az egyébként tisztázatlan hátterű, inkább politikai és gazdasági, mintsem elvi motivációjú mestertervet, amelyért például a Momentum is küzdelembe fogott – miközben képviselőjük,

Donáth Anna maga ismerte el azt, hogy a jogállamiságot még pontosan definiálni kellene.

Régóta kerülgetjük azt a dilemmát, hogy miként lehet egy ellenzéki választási győzelem esetén az Orbán-rezsim közjogi akadályait semlegesíteni a jogállam visszaállítása és stabilizálása érdekében. A vonakodás fő oka egy jellemző tisztázatlanság a jogállam fogalmával kapcsolatban: a tisztán formális, intézmény-centrikus, kiüresített értelmezés dominanciája” – fejtegette Fleck, azt magyarázva, hogy bármely autokratikus rezsim sikerrel vetheti be a jogi eszközzel működő hatalomgyakorlást a jogállam „tartalmi elemeivel szemben”.

Vagyis: bár a jogszociológus sem tudja, vagy nem akarja pontosan körülírni, meghatározni, mit akar, abban biztos, hogy a kétharmados parlamenti felhatalmazással bíró kormány által kezdeményezett törvények, illetve az általuk kialakított állami struktúra nem felel meg a jogállam „tartalmi elemeinek”. Hogy miért? Csak.

Valójában ők akarják meghatározni, mi számít jogállamiságnak, s ha ezt esetleg a választók felhatalmazása nyomán módjuk lesz a gyakorlatban is kipróbálni, akkor valahol a második világháború utáni népbíráskodás környékén találhatjuk meg a 2022 tavaszát követő időszak jellegét. Jakab Péter Jobbik-elnök ezt „tisztító viharnak” nevezte a szerencsi ellenzéki bukta napján.

Jöhetne tehát a megtorlás, a vendetta, a hatályos törvények, illetve a jogrend félresöprésével. „Megbüntetni az elnyomókat az emberiség számára kegyelem; megbocsátani nekik kegyetlenség” – érvelt hajdanán Robespierre. Ismerős?

Fleck egyébként nem ma kezdte a diktatúrázást, már 2013-ban is értekezett hasonló elképzeléseiről.

A jelenlegi kormányzati rendszer, állam-hatalmi berendezkedés nem radikális túlhajtása valaminek, ami még a jogállamon belül marad, hanem az irány egyértelműen a jogállam tagadása” – magyarázta a második Orbán-kormány idején a jogtudós, levonva a következtetést: nem lehet ezen a „rezsimen” belül maradni. Mármint ellenzékiként. Sőt: demokrataként.

Ha pedig ez így van, akkor a 2010 óta regnáló kabinetek mind illegitimek, s így az Orbán Viktor miniszterelnöksége idején született jogszabályok is azok. Ebből pedig az következik, hogy ezeket illetigitim módon kikerülni, kiküszöbölni, átírni, az maga a legitimitás. Hiszen tíz éve diktatúra van, amit csak forradalommal lehet megdönteni, akkor meg vérnek kell folynia – legalábbis képletesen.

Vagyis a kortárs hazai ballib logika nyomán az újkori jakubinusoknak, élükön Gyurcsány-Robespierre-rel,

a választási győzelmük utáni átmeneti időszakban lényegében minden (is) szabad lenne.

Csak mert – idézzük – náluk van a „tisztesség”. A 2022-es választás egyik tétje tehát paradox módon maga a jogállamiság lesz, csakhogy erre a garanciát éppen a Fidesz-KDNP hatalomban maradása jelentheti majd.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Machiavelli
2020. november 12. 15:29
Lényegében puccsot szerveznek teljes nyíltsággal amúgy. Ilyen amúgy tényleg létezik, ennek megvannak a megfelelő jogi passzusai a BTK-ban és aki mellé áll azt szintén állam ellenes tevékenységért lehet lecsukni. Nincs ezzel baj, én csak örülnék neki, ha megpróbálnák! Aztán mondogathatja gyurcsótány, hogy nem tágítok a fegyházban, max őt fogják tágítani a többiek...
egripeti77
2020. október 30. 06:45
Kicsit elszámították magukat. Nem hinném, hogy 22-ben többségbe kerülnének, de ha igen, akkor sem hiszem, hogy a gizda, laktózmentes lattén cseperedő belvárosi liberál csapatok komoly kihívást jelentenének akár a "pesti srácoknak", akár a vidéki srácoknak.
zöpé
2020. október 29. 17:24
Drága Kacsóh Úr! Ezt már hetekkel ezelőtt megírta a kollégája, Pilhál Tomi, ráadásul sokkal ütősebben. Sőt, már a méltó választ is megkapta rá. Nézze csak! https://hang.hu/publicisztika/2020/10/28/az-ellenzeki-fenyegetes/?fbclid=IwAR291ncTutbfVX8rwUfoXI6WZIgTkHrlzTa4XtjhqwJiWLvCBrJRfLRK6ZQ
zsanett-kúnrum
2020. október 29. 16:55
Hurrá, lesz újra testüreg motozás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!