A gyarlóság erénnyé válik

2020. február 28. 19:14

Hosszútávon elkerülhetetlenné válik a teljes erkölcsi és anyagi összeomlás.

2020. február 28. 19:14
Prolikrácia
Facebook

„Amikor a parlament öntörvényűen egy olyan társadalmi rendet alkot, vagy tűr meg, ahol az egyik ember munka és gond nélkül megélhet a másik ember verejtékes munkájából, akkor rövid időn belül mindenkinek az lesz az érdeke, hogy valami módon élvezője, ne pedig fizetője legyen a rendszernek. A gyarlóság erénnyé válik, az erősebb elveheti a gyengébbét. Hosszútávon elkerülhetetlenné válik a teljes erkölcsi és anyagi összeomlás.

Ismerjük korunk vérzőszívű, hivatásos aggódóinak az automatikus reakciót is, ami általában a következő: »önök nem hisznek abban, hogy meg kell segítsük rászoruló embertársainkat?« A válasz: De igenis hiszünk ebben. Hisszük, hogy minden embernek felelőssége a saját maga zsebébe nyúlva megtenni minden tőle telhetőt az igazán rászoruló embertársának az érdekében. Nem hiszünk viszont abban, hogy bárkinek (egyénnek vagy államnak) joga van a másik ember zsebében kotorászni és onnan »jótékonykodni«.

Az nem »szolidaritás«, hogy »majd az állam elintézi«, hanem pont, hogy annak a teljes megúszása.

Viszont a jelenlegi világrendben, ahol a jövedelmünknek a fele megy az államhoz, a legtöbbünknek az egyetlen egy módja a szegénység leküzdéséhez az, hogy megpróbál nem a szegények közé tartozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Íjász
2020. február 29. 21:54
Azért az megdöbbentő, hogy a kommentszekció nagyobbik része nem értette meg ezt az írást.
Robur
2020. február 29. 18:39
Vesszen az állam! Éljen a szabadság.
panyigai péter
2020. február 29. 18:26
"Amikor a parlament öntörvényűen egy olyan társadalmi rendet alkot, vagy tűr meg, ahol az egyik ember munka és gond nélkül megélhet a másik ember verejtékes munkájából, akkor rövid időn belül mindenkinek az lesz az érdeke, hogy valami módon élvezője, ne pedig fizetője legyen a rendszernek. A gyarlóság erénnyé válik, az erősebb elveheti a gyengébbét. Hosszútávon elkerülhetetlenné válik a teljes erkölcsi és anyagi összeomlás." - Ennél azért kifinomultabb kapitalizmuskritikák is vannak. Ha "a másik ember verejtékes munkájából" származó profit fölmarkolása akkora "munka és gond", akkor ne vesződjön vele a tisztelt szerző, mert semmi akadálya, hogy inkább csövesnek álljon.
ElBundi
2020. február 29. 16:12
A jelenlegi világrend boncolgatása teljesen jogos. Én ezt inkább azért káosznak nevezném. Aki ismeri ennek hatalmi hiearchiáját, az tudja a választ is. Az állam ugyanis a legalsó szférákban, közvetlenül a lábnép feletti emeleten kap a neoliberális "világrendben" helyet. Az állam leépítése, kiprivatizálása majd lenyúlása automatikusan hozza a lábnép leszegényedését! Ezek fölött van a média, majd jön a bankszektor, amelynek raffinált szerkezetét hosszú idök alatt kovácsolták össze a mívesek. 1913 december 23. Money makes the world go round!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!